Naștere naturală versus cezariană. Moștenitorul coroanei britanice are aproape 4 kilograme și s-a născut natural! România are record de cezariene. Care e varianta cea mai bună

Naștere naturală versus cezariană. Moștenitorul coroanei britanice are aproape 4 kilograme și s-a născut natural! România are record de cezariene. Care e varianta cea mai bună
Naștere naturală versus cezariană. Moștenitorul coroanei britanice are aproape 4 kilograme și s-a născut natural! România are record de cezariene. Care e varianta cea mai bună

Din ce în ce mai multe românce aleg operația în locul travaliului de teama durerii sau din cauza problemelor de sănătate. Capetele încoronate, cum este și cazul ducesei Kate Middleton, merg însă pe varianta naturală, chiar dacă e vorba de un copil cu o greutate mare.

Număr record de cezariene în România

Cifrele cezarienelor pentru anul 2012 în România sunt de-a dreptul înspăimântătoare. Nu mai puțin de  41,2% din totalul nașterilor din 2012 au fost efectuate prin cezariană, conform înregistrărilor Școlii Naționale de Sănătate Publică. La acestea se adaugă nașterile din clinicile private (necontorizate de autorități) unde rata cezarienelor este de 60%. Organizatia Mondială a Sănătătii recomandă o frecvență a cezarienelor de 10%.

Principalul motiv pentru care româncele preferă operația în locul travaliului, care poate dura și 14 ore, este teama de durere, spun obstetricienii. Deși cezariana durează cel mult o oră iar mămica nu simte nimic în tot acest timp, complicațiile ulterioare pot fi mult mai grave și mai numeroase decât în cazul unei nașteri naturale, avertizează medicii. În plus, sunt specialiști care susțin că nașterea artificială dăunează fătului, care face trecerea mult prea brusc de la viața intrauterină la cea reală.

Complicațiile în urma operației, neprevăzute

Hemoragiile abundente și infecțiile sunt doar câteva dintre complicațiile care pot apărea în urma unei cezariene. Drept urmare, medicii recomandă cezariana doar în cazul când nașterea naturală nu poate avea loc. „Complicațiile pot merge de la unele simple, cum ar fi infecții ale plăgii, durere prelungită, până la unele grave: scoaterea uterului sau chiar deces. Statistic, mortalitatea maternă este mult mai mare după cezariană decât după o naștere naturală. Complicațiile nu pot fi prevăzute și nici doctorul nu poate face nimic”, subliniază Adrian Văduva, medic primar obstetrică ginecologie la Spitalul Clinic “Dr. I Cantacuzino” din București. După cezariană, mămica poate pierde și mai mult sânge, iar recuperarea durează mai mult. “După o naștere naturală se pierd 500 de mililitri, în timp ce după o cezariană se pot pierde o mie”, adaugă Gheorghe Peltecu, medic primar obstetrică ginecologie, la Spitalul Clinic de Obstetircă/Ginecologie Filantropia din Capitală.

Cezariana poate fi traumatizantă nu numai pentru mămică, ci și pentru făt. Sunt specialiști care susțin că nașterea prin cezariană intervine în maturizarea anumitor organe. “În timpul nașterii naturale, copilul se adaptează la trecerea de la mediul lichid la mediul aerian.

Într-o operație de cezariană, copilul face trecerea brusc, într-o fracțiune de secundă, și pot apărea complicații respiratorii”, spune doctorul Petre Brătilă, medic primar de obstetrică ginecologie.

Nesupravegherea travaliului crește riscurile

Nașterea naturală este favorabilă în special copilului. Pe de altă parte, pentru mămică nașterea naturală dezvoltă mai bine sentimentul de atașament față de copil. Dacă travaliul nu este condus bine și doctorul nu urmărește cu atenție pacienta nașterea naturală poate, însă, cauza probleme serioase viitoarei mămici. Acesta este și principalul motiv pentru care multe mămici aleg din prima cezariană. “Dacă este vorba de un copil mare, aceasta poate produce traumatisme care nu se văd imediat, ci mult mai târziu, uneori după ce femeia trece de 35 de ani. Mămica poate avea ulterior tulburări de statică pelviană (incontinența urinară)”, precizează ginecologul Petre Brătilă.

 

INDICATIILE CEZARIENEI

Operația, recomandată la copiii prematuri

O mare parte din cezariene se fac in cazul copiilor care se nasc prematur. „Incidența nașterilor premature este de 12% in spitalele din România”, explică doctorul Gheorghe Peltecu, președinte al Comisiei de Obstetrică Gionecologie din cadrul Ministerului Sănătății Publice. De asemenea, cezariana este recomandată și în cazul femeilor care nasc la vârste inaintate. Medicii apreciază că numărul acestora este în creștere din cauza problemelor de infertilitate.“Cezariana este indicată și când există o disproporție între făt și bazinul matern sau când travaliul nu mai progresează, deși mama are contracții. Sunt probleme care interzic o naștere naturală. De exemplu, femeile cu boli pulmonare sau cardiace nu au voie să facă efort. În cazul celor cu miopie forte, există riscul dezlipirii de retină în timpul efortului nașterii”, spune ginecologul Petre Brătilă. Medicii pot apela la cezariană oricând în timpul travaliului dacă observă că există probleme, însă nu mai târziu de momentul in care fătul s-a angajat in expulzie.

 

VARIANTĂ

Anestezia care diminuează durerile în nașterile naturale

Mămicile care vor să nască natural, dar le e frică de durere, pot cere să li se administreze un anumit tip de anestezie. Din păcate, anestezia peridurală nu poate fi recomandată tuturor pacientelor. Mai mult, unii medicii sunt circumspecți în folosirea ei. “Durerea resimțită în timpul nașterii are rolul ei foarte important. Medicii își pot da seama dacă ceva este în neregulă și este cazul de cezariană”, spune Adrian Văduva. În funcție de spital, viitoarelor mămici li se poate cere să-și cumpere trusa de anestezie sau li pe poate oferi de unitatea medicală.

Pro

Cezariana

-nu există durere în timpul nașterii

– nu există riscul apariției problemelor ulterioare, cum ar fi incontinența urinară

Naștere anturală

– copilul se adapatează mai bine mediului aerian

– se dezvoltă sentimentul de atașare între mamă și copil

Contra

Cezariană

– pot apărea complicații mari ulterioare nașterii, cum ar fi infecțiile sau hemoragiile puternice

– copilul este nevoit să se adaptaze brusc la mediu

– recuperarea potnatală este mai lungă

Naștere naturală

–         dacă travaliul nu este urmărit cum trebuie, iar copilul este mult prea mare, pot apărea probleme vizibile mai târziu in viață, cum ar fi incontinenta urinară

comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

23 Comments

 1. Un pediatru ati intrebat? Pentru copil, ideal este ca nasterea sa fie prin cezariana. Ginecologii sa-si vasa de treaba lor, nu sa-si dea cu parerea despre copil.

  • acel pediatru pe care l-ai intrebat a facut facultatea de medicina la „am platit examenele ca sa termin facultatea ” sau era un medic de familie mediocru? In Romania se fac cezariene pe banda rulanta ca e mai comod si mai rapid mai ales pentru doctorii cae mai au si alte obligatii prin cabinete si spitale private .

  • Nici neonatologii nu recomanda cezariana. Pentru ca implica mult mai multe riscuri pentru copil. Spun asta in cunostinta de cauza: am nascut doi copii si am discutat cu neonatologul copiilor mei, care este o doamna cu foarte multa experienta si prietena de familie in acelasi timp.

 2. Parerea mea says:

  Daca stau strimb si judec drept, din articol nu reiese decit ca TOATE femeile ar trebui sa aleaga cezariana. Poate unele n-au bani destui pentru spaga. Medicina a evoluat suficient pentru aceasta banala operatie. Doar daca doctorul e beat se poate intimpla ceva rau. De ce trebuie o femeie sa fie torturata zeci de ore? De copil nu zicem nimic fiindca deocamdata nu intelegen limba noilor-nascuti sau a fetilor – probabil ca din cruci si dumnezei nu-i scot atit pe mama cit si pe doctor. Cine cistiga ce? De ce trebuie chin si complicatii cind totul poate fi facut planificat si curat. Cit despre refacere, sa fim seriosi, intrebati orice femeie si o sa aflati.

  • de ce crezi ca a naste natural inseamna tortura?? am avut o nastere naturala iar amintirile sunt atat de placute incat de-abia astept sa repet experienta. pt o femeie sa nasca natural e NORMAL, pt ca suntem facute pt asa ceva, in momentul nasterii se elibereaza anumiti hormoni care ne ajuta sa suportam durerea… normal ca cele care au nascut prin cezariana sustin asta, pt ca nu cunosc sentimentul acela care apare cand iti vezi copilul nasscut natural…
   ca sa numai vorbim pt copil cat de sanatos e sa se nasca natural:
   1. nu ia contatct direct cu mediul extern
   2. trecand prin canalul de 10 cm le iese toata apa din plamani , prin compresie, astefel scazand riscul de astm

   • Asa este Coucou, desi am avut un travaliu de 12 ore as repera experienta fara sa clipesc daca medicul m-ar asigura ca totul este ok. Nu intamplator Dumnezeu ne-a dat acest DAR…
    Nu spun ca medicina nu a evoluat dar acest „episod” ar trebui trait de fiecare mama..este unic, sublim..ca si alaptarea.
    De curand a nascut fina mea un baietel si de frica durerilor a nascut prin cezariana…Nu ati vrea sa stiti cat a durat recuperarea copilului care abia dupa o saptamana de stat la incubator in perfuzii a eliminat lichidul din plamani..
    Dar..asa place unora sa creada ca in mainile lor sta viata lor si a copiilor lor si ca ei pot decide daca supera sau nu..cat se poate de fals.

 3. respect pentru articol… dar! mentalitatea se schimba in secole!

 4. Ioana, tu nu crezi ca voi, femeile din romania, sinteti manipulate ? Tu chiar crezi ca ceea ce se intimpla in toata lumea, ceea ce s-a intimplat de mii de ani sint niste prostii si ca voi, romanicutzele speriate de o injectie, ati descoperit adevarul pur !!!??? Cred ca esti plecata cu PLUTA, ca si pediatrul cu care ai discutat ???

 5. Hacker, politist texan says:

  Cezariana este pasul firesc in evolutia nasterilor. Asa cum operatia de apendicita a inlocuit metodele traditionale, ceai de papadie sau mai stiu eu ce-ti recomanda vraciul tribului, asa si cezariana inlocuieste nasterea traditionala. Este extrem de simplu. Acum, nu zice nimeni sa nasti prin cezariana… mamicile care vor pot s-o faca, dar mi se pare aberant sa incerci sa impui nasterea normala pe principiul ca cezariana „ar putea dauna“!

 6. Pentru ca dumneavoastra ati nascut prin cezariana? Doamna Ioana, nu va faceti de ras, faceti afirmatii pe care sunt convinsa ca nu le puteti sustine, nu are pedatria nimic cu nasterea…daca avea va asista un pediatru la nastere nu un medic ginecolog si un neonatolog.

 7. @ioana,te superi daca-ti spun ca esti fix pe linga?Desi,banuiesc ca ai un interes in a promova cezariana…un interes financiar!
  Pe linga asta e de stiut ca printesa a beneficiat de o anestezie prin hipnoza,dar asta nu e de nasul plebei…

 8. In Romania medicii iti baga pe gat cezariana. E mai simplu pentru ei, si costa si mai mult. Optiunile sunt reduse, iar ca pacient nu prea ai de ales.

 9. Eu nu stiu ce pediatru e ala care poate sa afirme ca pentru copil cezariana e „ideala”. Si eu sunt medic si am nascut de 2 ori natural. Asa ca vorbesc, nu numai din carti, ci si din experienta proprie: nasterea naturala are mult mai multe beneficii decat cezariana. Si pentru mama si pentru copil. Nu as recomanda cezariana decat in cazurile in care nasterea naturala ar compromite sanatatea fatului sau a mamei. Riscurile sunt foarte mari in cazul cezarienei, incepand cu infectiile nozocomiale (cu germeni de spital rezistenti la antibiotice) si terminand cu alterarea estetica a abdomenului (cicatrici retractile, pielea lasata etc.).

 10. Un articol lipsit de echilibru. In primul rand atasamentul dintr mama si copil exista si de dezvolta permanent din ziua in care ai ramas insarcinata pana cand nu mai esti!
  Totusi sa nu utiam: este capat regal..cata atentie, ce medici, ce conditii, cat suort afectiv si medical a avut, inclusiv sot la nastere si a plecat a doua zi. La noi? te lasa sa urli intr-o camera, fara niciun suport, medicul vine in ultima clipa, iti ia copilul si il vezi la program..intre alaptari nu ai voie. si il indoapa si cu lapte praf! Totusi, sa pastram realitatile! Si da inteleg de ce mamicile aleg cezariana! Nu vor sa expuna copilul si nici pe ele la riscuri si complicatii inutile. Sa nasti singura si sa mai paeasca si ceva copilul! SI NU CONTEAZA GREUTATEA COPILULUI! CI CIRCUMFERINTA CRANIANA A ACESTUIA! Poate sa aiba 4 kg si circumferinta micuta sau una foarte mare! Si atunci sa vezi tu rupturi de…in fine. Cam atat

 11. Poate neonatolog, el se ocupa de nou-nascuti…

 12. Mai Ioana cum adica ideal ar fi pentru copil nasterea prin cezariana? Tu auzi ce prostii spui? Pe tine cum te/a nascut mama ta? Sau bunicile noastre cum au nascut? Te invit sa nasti prin cezariana, iar apoi sa alaptezi copilul, sa vezi in cat timp vine lactatia. Asta daca vrei sa/l alaptezi, daca ii dai lapte praf… Ma gandesc cu oroare ce fel de mama vei fi.

 13. Inca o desteptaciune isi da cu parerea, intrebati pediatru, intrebati popa. @Ioana ma gandesc ca ai facut cezariana si ai tinut copilu pe lapte praf si alte d-astea, l-ai hranit la sursa cu sanatate din cutie.
  Fata hahar nu ai ce e ideal pentru copil.Iti urez multa cocalareala pe facebook.

  Doar in ultima 100 de ani a inceput sa se practice cezariana la scara mai larga, in rest de ZECI DE MII de ani mamicile nasc natural.
  Mamicile sunt foarte adaptate pentru nasterea naturala.
  Supravietuietuieste doar cel mai bine adaptat. Astfel natura ne scapa de aberatii genetice.

  Sa va aduceti aminte ca acum 50-60 de ani in Romania femeiile la tara nasteau pe camp, cu sau fara moasa, in timp ce mergeau la sapa, etc.
  Acum brusc le e frica de durere.. wtf ..

 14. Ce concluzie sa tragem din articol? Nasterea naturala devine exceptie atunci cand femeile isi permit sa aleaga. Nu cred ca este atat vorba despre teama de suferinta pentru ca s-a generalizat si peridurala si inteleg ca suferinta e minima in acest caz. Cred mai degraba ca mamele nu vor sa isi asume riscuri specifice medicinei romanesti: lasate cu moasele sau singure in fata unor eventuale probleme neprevazute. Sunt atatea cazuri de malpraxis la nastere incat e de inteles optiunea mamelor de a nu-si pune sanatatea lor si a copilului in pericol. La cezariana macar stii ca doctorul e obligat sa fie acolo. Ramane sa te mai rogi sa nu faca vreo greseala la operatie ca s-au vazut si de-astea.

 15. Ma ingrozesc says:

  … cind vad cu cita incrincenare BARBATII condamna femeile care s-au desteptat suficient ca sa refuze suferintele si riscurile inutile. Daca ar fi dupa acei trogloditi, cind faci apendicita, nu te duci la chirurg, ca faci infectii prin spital si ramii cu o cicatrice urita si cu pielea lasata; mai bine bei ceai de musetel, spui Crezul de 10 ori si apoi, surpriza maare!… dai in septicemie si apoi dai si ortu popii. Aici trogloditii au nimerit-o, natura se curata singura de cei care nu sunt in stare sa evolueze. Duceti-va, mai draga, in pesteri la talibani, ca acolo va e locul, si in spatiu si in timp.

 16. Ce e interesant este ca pe niciun site din Romania sau forum nu am gasit nimic despre anestezie cu Entonox un gaz folosit in UK si estul Europei de 10-15 ani. Urmeaza sa nasc si ma simt pregatita de nastere naturala. Dar am auzit si de riscurile epiduralei and so on…Totul in medicina e discutabil acum. Aveam impresia ca e o stiinta fixa :) Dar in Romania la cati medici mergi atatea pareri primesti.Chiar eram curioasa cum a nascut Kate…cat de natural..Sanatate tuturor!!

 17. Elle si Tina – ati argumentat perfect! in rest, atitudini mai mult sau mai putin ”incrancenate”:)

 18. In primul rand cred ca sistemul medical romanesc este in principal raspunzator pentru cresterea procentului de nasteri prin cezariana versus nastere naturala. De ce? Pentru ca nenumarate femei care au nascut in trecut in mod natural s-au plans de ATITUDINEA personalului medical fata de ele in orele de travaliu si in timpul nasterii. Sali de nastere in care sunt mai multe femei care nasc, in care se plimba personal medical si pacienti care nu au nicio treaba cu nasterea si toti se zgaiesc intre picioarele tale, replici necuvenite din partea asistentelor, lipsa completa de empatie a acestora, taieturi facute necorespunzator( da, se taie si la nasterea naturala!) si cusute apoi fara niciun simt de raspundere fata de functiile fiziologice ale zonei respective, faptul cain timpul nasterii personalul tipa la tine ce sa faci ca si cum nu ar putea sa-ti vorbeasca respectuos si muuuulte altele.
  In al doilea rand, varsta femeilor care concep si aduc pe lume copii a crescut f mult, a.i. nu poti compara fizicul unei tinere de 20 ani cu al unei femei de 30 ani. Si sedentarismul vremurilor noastre are un cuvant de spus. Consider ca nasterea prin cezariana scuteste intr-adevar mama de o trauma nu neaparat fizica cat psihologica. Da, nasterea naturala este ceva firesc dar asta nu inseamna ca se justifica lipsa de empatie si de sustinere.
  Da, campanie sa popularizaze nastere pe cale naturala, este ceva deosebit. Dar o campanie in cadrul personalului medical sa isi respecte pacientele pe cand?

  • @Roxana, de curand am inceput cautarile pentru o „nastere naturala”. M-am documentat si eu ca si tine despre Entonox un gaz foarte raspandit in tarile din vest, un terapia durerii in nasterea naturala. Am inteles ca de anul trecut este disponibil si in Romania (Bucuresti cel putin) in cateva maternitati private cat si spitale de stat: Polizu. Este prezentat la consultul preanestezic ca alternativa la epidurala. O prietena deja a nascut natural cu Entonox si durerea a fost resimtita la minim.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *