Sari la conținut

Naşterea lui Ioan Botezătorul sau Sânzienele, dar şi Ziua Universală a Iei

Credincioşii ortodocşi sărbătoresc duminică Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, zi cunoscută în popor şi ca Drăgaica sau Sânzienele. Din 2013, pe 24 iunie este marcată de comunităţile româneşti de pretutindeni și Ziua Universală a Iei.

Cunoscut pentru marea sfințenie a vieții sale, naşterea lui Ioan Botezătorul a avut loc cu şase luni înainte de cea a lui lisus Hristos.

„Eu trebuie să mă micșorez, iar El (Hristos) trebuie să crească”, spunea Ioan Botezătorul.

I se spune om îngeresc datorită vieții aspre pe care a dus-o. Purta ca îmbracaminte o haină din păr de cămilă și o cingătoare drept curea, iar de hrănit se hrănea numai cu lăcuste și miere sălbatică. Din evanghelia de la Matei 11, 11 aflăm  cât de mare este Ioan Botezătorul.

„Adevărat zic vouă: nu s-a ridicat între cei născuți din femei unul mai mare decat Ioan Botezătorul; totuși, cel mai mic în împărăția cerurilor este mai mare decât el”.

Și cu toate acestea, respectând adevărul el afirmă cu modestie:  „Eu va botez cu apă, dar vine Cel (Hrisdtos – n.r.) ce este mai tare decât mine, Căruia nu sunt vrednic să-I dezleg cureaua încălțămintelor. El vă va boteza cu Duh Sfant și cu foc.”

Sărbătoarea Sânzienelor îşi are originea într-un străvechi cult solar  și este reprezentată ca nişte fete frumoase, care trăiesc prin păduri sau în câmpii, dansând.

Considerate zâne ale câmpului, ele se spune că dau puteri deosebite florilor şi buruienilor, astfel încât acestea, în preajma sărbătorii de pe 24 iunie, devin plante de leac.

Nu întâmplător, după sărbătoarea Sânzienelor, toate plantele nici nu mai cresc deloc. Ziua de Sânziene este considerată sfântă: nimeni nu are voie să lucreze în această zi.

Florile culese în ziua de Sânziene, prinse în coroniţe sau legate în formă de cruce, sunt duse la biserică pentru a fi sfinţite şi apoi păstrate pentru tratarea bolilor și alungarea tuturor relelor.

Este, de asemenea, bun prilej pentru culesul plantelor de leac, toate având o eficacitate sigură. În medicina populară, sânziana este folosită pentru foarte multe boli, dar trebuie culeasă în zorii zilei.

Se spune că sânzienele puse în apa de baie întăresc copiii slabi şi sensibili, este folosită pentru tratarea frigurilor, iar roua căzută pe flori în noaptea de sânziene vindecă bolile de ochi şi piele.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: