Nicio persoană nu a fost infectată în urma transfuziei de la Centrul din Slatina

Nicio persoană nu a fost infectată în urma transfuziei de la Centrul din Slatina
Nicio persoană nu a fost infectată în urma transfuziei de la Centrul din Slatina

Directorul Institutului Național de Hematologie Transfuzională (INHT), Andy Rosin, a declarat joi într-o conferință de presă că niciun pacient nu a fost infectat în urma transfuziilor de la Centrul din Slatina.

El a amintit că INHT a fost sesizat de Centrul de Transfuzii Slatina în cursul săptămânii trecute că a fost depistat un donator de sânge cu hepatită B.

Rosin a precizat că s-a dispus imediat o anchetă de hemovigilență pentru a verifica dacă virusul a fost transmis vreunui pacient.

În acest sens, reprezentantul INHT a precizat că au fost scoase și verificate probe de sânge din seroteca Centrului din Slatina, probe de la donatorul respectiv din lunile octombrie și decembrie.

“S-a certificat prin metode extrem de complexe faptul că probele din lunile octombrie și decembrie ale donatorului respectiv nu erau infestate. În luna februarie donatorul nu a mai donat. Suspectăm că donatorul a dobândit boala fie în urma unei intervenții stomatologice, fie printr-un tatuaj”, a explicat Rosin.

Potrivit acestuia, Centrul de Transfuzii Slatina a fost închis timp de două zile la ordinul ministrului Sănătății, Nicolae Bănicoiu, pentru efectuarea anchetei.

Directorul INHT a subliniat faptul că donatorul din Slatina nu declarase nimic despre vreo intervenție stomatologică sau despre vreun tatuaj.

Rosin a mai susținut că riscul rezidual în România este unul foarte mic iar nivelul de calitate al sângelui este comparabil cu cel din Ungaria.

“Rețeaua de transfuzii și-a făcut datoria și a observat că donatorul este infectat”, a mai spus Rosin.

Potrivit acestuia, în România, în ultimii zece ani, două persoane au fost infectate în urma transfuziilor.

Numărul de donatori a crescut în anul 2013 cu 7,5% față de anul 2012, înregistrându-se 470.000 de donatori.

Rosin a spus că ținta pentru România este să se ajungă undeva la 700.000 de donatori de sânge pe an.

El a mai declarat că România nu duce lipsă de sânge, însă problema apare în cazul în care spitalele folosesc sânge în lipsa unor tratamente, care ar costa mai mult și, în acest caz, preferă astfel să facă transfuzii.

Șeful INHT a precizat, de asemenea, că România are un excedent mare de plasmă, însă nu dispune de suficiente echipamente frigorifice pentru a o stoca.

“Sperăm că într-un viitor nu foarte îndepărtat vom avea aceste echipamente”, a spus directorul, care a menționat că plasma este ținută un timp, apoi este casată.

Rosin a făcut un apel la mass-media să susțină campaniile de donare de sânge.

Centrul de Transfuzii Sanguine Slatina și-a reluat miercuri activitatea, după ce în zilele precedente a fost închis și în instituție au fost prezente echipe de control de la Direcția de Sănătate Publică și Ministerul Sănătății.

Șefa Centrului de Transfuzii Slatina, Ramona Lesnic, a declarat pentru AGERPRES că miercuri s-au prezentat pentru a dona sânge șapte persoane.

Săptămâna trecută, Spitalul Slatina a fost notificat privind plasma provenită de la un donator vechi ale cărui analize au fost bune la penultima donare, din 2013. La momentul respectiv, plasma a fost validată și livrată spitalului, dar, în urma analizelor pentru donarea din luna februarie, acesta era suspect de hepatita B.

Spitalul a fost notificat deoarece este posibil ca donatorul să fi contactat virusul hepatic cu câteva zile înainte de donarea din 2013 și din acest motiv să nu fi putut fi depistat la analizele efectuate atunci.

2 distribuiri
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook