Nizoralul va fi interzis în curând la nivel european

Nizoralul va fi interzis în curând la nivel european
Nizoralul va fi interzis în curând la nivel european

Comisia Europeană se pregăteşte să retragă de pe piaţă medicamentele antifungice cu administrare pe cale orală pe bază de ketoconazol, aşa cum s-a întâmplat în Franţa cu Nizoralul, ca urmare a riscurilor pe care le prezintă pentru ficat.

Sesizată de Franţa, care a retras acest tratament în iulie 2011, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a emis o recomandare de suspendare la nivel european. ‘Beneficiul ketoconazolului pe cale orală nu compensează riscul de leziune hepatică’ pentru tratarea micozelor şi a ciupercilor, se arată în avizul Agenţiei.

Comisia a lansat procedura prin care acest aviz să devină unul constrângător la nivel european şi o va prezenta în acest sens controlului statelor membre, a precizat sursa citată.

EMA recomandă pacienţilor trataţi cu aceste medicamente să se adreseze medicilor lor, dar nu de urgenţă, pentru ‘a discuta despre un tratament alternativ’. În schimb, EMA a apreciat că folosirea locală (gel, cremă, şampon etc.) a medicamentelor pe bază de ketoconazol (vândute de diverse laboratoare) rămâne posibilă, având în vedere pătrunderea slabă a substanţei în circulaţia sangvină. Aceste medicamente pot de asemenea să continue să fie administrate pe cale orală, dar doar cu aprobarea autorităţilor naţionale, pentru tratarea sindromului Cushing, o maladie hormonală rară ce poate fi fatală

 

18 distribuiri
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook