Sari la conținut

Nouă lucruri pe care le au în comun oamenii care trăiesc foarte mult

Mulţi oameni de ştiinţă i-au studiat pe cei care trăiesc mult, căutând similarităţi și au realizat o listă de nouă secrete care ne pot ajuta să depăşim vârsta de 90 de ani.

1. Genele  

Unul dintre factorii implicaţi în calculul longevităţii este fondul genetic. Chiar dacă în traiul îndelungat sunt implicaţi şi factori non-genetici, prezenţa anumitor gene poate creşte şansele unei vieţi îndelungate. S-a descoperit că rudele unor oameni care au depăşit vârsta de 100 de ani, aveau de patru ori mai multe şanse de a depăşi 90 de ani. Dar, chiar dacă genele bune sunt de ajutor, nu înseamnă că fără ele nu se poate face nimic. Chiar dacă în familie nu există poveşti despre rude care au „bătut“ suta, nu înseamnă că tu nu vei reuşi să „baţi“ 90. Asigură-te doar că duci o viaţă sănătoasă.

2. Mai puţine calorii  

Greutatea suplimentară pune probleme inimii tale şi asta chiar înainte ca arterele să înceapă să se înfunde şi să suferi de un atac de cord. Dacă vei consuma mai puţine calorii, îţi poţi prelungi viaţa. Cercetările de la Centrul Internaţional pentru Longevitate au demonstrat că animalele hrănite cu mai puţine calorii trăiesc cu 40% mai mult decât cele care consumă multe calorii. Dacă vrei să atingi vârsta de 90 de ani, trebuie să mănânci cu 25% mai puţine calorii, sugerează Asociaţia Medicală Americană.

3. Legume şi fructe colorate  

Nu este de-ajuns să consumi mai multe fructe şi legume, mai contează şi ce fel de fructe şi legume mănânci. Legumele şi fructele colorate sunt cele mai bune deoarece au antioxidanţi. Aceşti nutrienţi opresc radicalii liberi să facă rău celulelor. Trebuie să te concentrezi pe fructele de pădure, pe cireşe, broccoli, spanac, mere roşii şi struguri. Ciocolata neagră şi vinul roşu (cu moderaţie) sunt foarte bune pentru împiedicarea îmbătrânirii creierului.

4. Meditația   

Este evident că pentru o sănătate de fier, trebuie să faci sport. Oamenii, pe măsură ce îmbătrânesc, pierd masă musculară şi osoasă, fiind mai predispuşi la căderi şi la boli. Însă nu doar exerciţiile fizice ajută, este nevoie şi de relaxare. Meditaţia şi rugăciunea sunt moduri de a scăpa de stresul negativ care contribuie la slăbirea imunităţii. În fiecare zi, fă-ţi timp pentru a te relaxa şi a scăpa de stres.

5. Somnul

Problemele cu somnul pot duce la demenţă. Dacă vrei să trăieşti peste 90 de ani (sau măcar să fii întreg la minte) un somn bun noaptea este vital. O odihnă îndestulătoare este mai importantă pe măsură ce îmbătrâneşti. Tinerii se bazează mult pe calitatea somnului, însă la bătrâneţe este nevoie de 7-9 ore de somn, chiar dacă este fragmentat. Dormi puţin la prânz, trage un pui de somn după-amiaza şi asta te va ajuta să trăieşti mai mult.

6. Învaţă ceva nou

În fiecare zi învăţăm lucruri noi. Ca să treci peste 90 de ani nu trebuie să te duci la facultate sau să faci cursuri speciale. Ia-ţi un hobby: începe să joci şah, apucă-te de pictură, de dans, de cântat sau chiar de o limbă străină. Citeşte o carte pe care ţi-ai dorit mereu s-o citeşti, dar n-ai avut timp. Celulele creierului vor rămâne mereu tinere.

7. Vocaţia  

Cei care simt că au un scop în viaţă, trăiesc mai mult, sunt mai protejaţi împotriva atacurilor de cord sau a celor cerebrale. Gândeşte-te mereu la ce poţi să faci, la munca de voluntariat, la joaca cu copii şi la interacţiunea cu familia şi prietenii. Când ai ceva pentru care să trăieşti, vei trăi mai mult.

8. Optimismul  

O atitudine pozitivă poate încetini procesul îmbătrânirii, spune un studiu de la Universitatea din Texas, SUA. Optimismul ajută la eliberarea de stres şi te va face să simţi că ai un scop în viaţă.

9. Viaţa socială  

Când interacţionezi cu prietenii sau cu familia, te vei simţi mai fericit şi, astfel, vei trăi mai mult. Trebuie să fii activ în comunitate, chiar şi în cea online deoarece vei fi mai optimist şi te vei bucura mai mult de viaţă.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel