Nu aruncați cojile de portocale! Au 5 beneficii neașteptate

Nu aruncați cojile de portocale! Au 5 beneficii neașteptate
Nu aruncați cojile de portocale! Au 5 beneficii neașteptate

Majoritatea oamenilor aruncă, de obicei, cojile de portocale. O mare greșeală, având în vedere varietatea nutrienților pe care îi conțin.

Iată care sunt cele mai imporante beneficii ale cojilor de portocale:

1. Scad colesterolul

Aproape toți compușii anti-colesterol din portocale, se găsesc în coajă. Aceștia combat colesterolul rău (LDL), vinovat pentru apariția cheagurilor de sânge.

2. Combat cancerul

Pe lângă faptul că luptă cu radicalii liberi, compușii din cojile de portocale pot împiedica dezvoltarea și răspândirea celulelor canceroase.

3. Ameliorează arsurile la stomac

Cojile de portocale sunt un adevărat medicament natural împotriva arsurilor la stomac. Dacă sunt folosite mai mult de 20 de zile, te pot scăpa de această problemă deranjantă.

4. Stimulează digestia

100 de grame de coji de portocale conțin cel puțin 10,6 grame de fibre. Pentru combaterea constipației și balonării îți poate fi de mare autor, un ceai de coji de portocale.Mai intai, lasati coaja de portocala afara, in soare, pana cand se usuca. Scufundati o cantitate mica de coaja, aproximativ o lingurita plina, in 450 ml de apa fierbinte. Lasati-l sa se infuzeze aproximativ 15 minute sau mai mult daca va place aroma mai puternica. Band acest ceai, veti beneficia de un laxativ destul de eficient.

5. Țin la distanța gripa și răceala

Cojile de portocale sunt pline de vitamina C, ideală pentru stimularea sistemului imunitar și pentru prevenirea bolilor respiratorii. Inmuiati coaja de portocale in putina apa clocotita. Lasati sa stea un pic. Beti acest lichid, din cand in cand, pe timpul zilei si raceala va disparea mai devreme decat de obicei.

Cum mai puteți consuma coaja de portocală

– sub forma de ceai – asa cum am mentionat mai devreme

– cu tot cu pulpa de portocale. Acest lucru va masca aroma cojii de portocala.

– răzuită peste salata sau desert

– puteți, pur si simplu, rupe o bucata de coaja de portocala si sa o mestecati. Incepeti cu o cantitate mica intrucat cojile de portocale nu sunt cele mai gustoase lucruri de mancat si s-ar putea sa nu apreciati aroma puternica.

– coaja de portocala rasa si ciocolata neagra este o combinatie cu o aroma savuroasa. Puteti sa puneti coaja de portocala rasa pe un patratel de ciocolata sau, si mai bine, topiti mai intai ciocolata si presarati cateva fasii subtiri de coji de portocala in ciocolata topita.

Horoscopul zilei - Evenimentul zilei - evz.ro
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

3 Comments

  1. Doua probleme. In primul rand cojile tuturor citricelor sunt injectate pentru a nu se altera rapid.Orice portocala neinjectata tinuta mai mult de cateva zile , o saptamana la tempertura camerei incepe sa se strice. Pentru a elimina substantele conservante cu care este injectata coaja se recomanda oparirea cu apa fierbinte in care s-a pus un pic de bicarbonat a fructelor , inainte de a fi decojite. Oparirea consta in scufundarea in apa foerbinte cu un varf de lingurita de bicarbomat la 500 ml de apa , timp de 5-10 secunde.Apoi se lasa sa se raceasca si se paote decozi fructul. Procedeul este recomanat numai daca se doreste folosirea cojii la diferite preparate: prajituri , bauturi alcoolice ( lichior) sau nealcoolice.
    Cred ca autorul ar trebui sa dea si cateva retete de folosire a cojilor de portocale. Pentru conservare, coaja de portocala se razuieste pe razatoarea mica si se poate pastra in borcane in amestec cu 25% zahar si inchise ermetic.Se recomanda tinerea borcanelor la frigider.

  2. Doctorul Zilei says:

    Mulțumesc pentru sugestie. O să adaug și rețete.
    Sănătate!

  3. Pe langa comentariul de mai sus, mai adaug ca atat timp cat portocalele nu sunt provenite dintr-o surss bio atunci cojile sunt trataye ori cu diferite substante ori le este aplicata in strat subtire de ceara. Mama mea imi spunea de cand eram mic ca partea portocalie nu este sanatoasa ci cea de la mijloc pana la miez. Ea folosea in peeler sa dea jos partea portocalie si abia apoi razuia coaja.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *