Sari la conținut

Nutriționist: „Din farfurie pleacă sănătatea noastră. Și cea fizică, și cea emoțională”

Facem diete peste diete, toate auzite de la prieteni. Dacă nu slăbim imediat, e jale: scoatem colții și nimic nu ne mai mulțumește. Din start, abordarea aceasta este greșită. În exclusivitate pentru Doctorul zilei, nutriționistul Alina Stoica explică de ce

Dana Lascu

E un adevăr știut și de necontestat acela că toate femeile sunt specialiste în diete. Ce contează că unele funcționează, altele nu, le ținem de amorul artei. Apoi, facem excese în vacanță pe modelul „lasă, că-mi fac poftele acum și slăbesc la întoarcerea acasă”. Și, nu în ultimul rând, când auzim la tv spotul cu „Pentru sănătatea dumneavoastră consumați doi litri de lichide pe zi”, ne înfigem în cafea și sucuri! Mari greșeli, atrage atenția, nutriționistul Alina Stoica. „Nu facem decât să ne dăm peste cap organismul”, spune ea.

– Doctorul zilei: Ne îngrășăm, slăbim, iar ne îngrășăm… o ținem numai într-o dietă! O fi bine?

– Nutriționist Alina Stoica: Evident, nu! Toate oscilațiile de greutate sunt cauzate de aceste dezechilibre majore: soluțiile luate de la prieteni, soluțiile mamei, soluțiile soțului sunt raportate la nevoile noastre. Ei, bine, este o abordare greșită. În momentul în care dorim soluții personalizate abia atunci putem să realizăm dacă ne ajută ceva sau nu. Și aceste soluții personalizate se rezumă la starea noastră de sănătate, la simptomatologia curentă, la afecțiunile pe care le avem, pe care suntem predispuși să le avem în funcție de moștenirea genetică, la un set de analize medicale, dar nu la analize de la A la Z, ci analizele care se pot face în urma primei evaluări la nutriționist.

Nu suntem setați să facem față exceselor

– Doar așa aflăm ce e bine și ce nu pentru noi?

– În funcție de acestea, da, se poate structura un program de nutriție corect, un program de nutriție adaptat la stilul de viață. Nu poți pune o mămică sau o doamnă care nu a gătit o viață întreagă, să o facă zi de zi, îți dai seama că renunță la un moment dat și nu o va ajuta programul pe care i-l transmiți. Ceea ce înseamnă că trebuie adaptat la stilul de viață, la alimentele pe care le preferă, pe care le refuză, este important să se facă un program cu mare atenție asupra fiecărei persoane în parte, pentru că astfel de soluții au și finalitate. Astfel de soluții au atingerea obiectivelor inevitabil. În momentul în care nu-ți stabilești obiective clare vizavi de ceea ce-ți dorești de la un program de alimentație, în momentul în care singurul obiectiv este legat de greutate, atunci soluțiile nu sunt pertinente și nu sunt raportate la termen lung. Nu sunt adaptate ca un stil de viață, ci sunt privite strict pe o perioadă limitată de timp, bifăm un anumit număr de kilograme după care de mâine plecăm în vacanță și avem masă all-inclusive, eventual super all-inclusive-ul este prietenul nostru cel mai bun.

– Să înțeleg că „răsfățul” din vacanță se plătește scump? De ce?

– Pentru că acesta este momentul în care apar aceste derapaje alimentare, aceste momente ale noastre de „recompensă”, de răsfăț, ne spunem „gata, am terminat dieta, de mâine pot mânca orice”. Nu sunt bune! Sub nicio formă! Pentru că organismul nostru nu este setat să facă față unor astfel de oscilații majore. Nu avem posibilitatea să digerăm corect tot ceea ce ne propunem noi să mâncăm într-o zi. Cantitatea de mâncare este cea care este importantă din păcate pentru noi și nu calitatea!

Consumatori de meserie

– Adică, cumpărăm mult și calitativ prost?

– Dacă ne uităm de multe ori în coșul de cumpărături al românilor, observăm alimente într-o cantitate excesivă, dar nu calitatea este cea care face lumea să cumpere, ci cantitatea. Dacă este bere la 3 litri, dacă este suc la 5 litri, dacă sunt ofertele speciale. Promoțiile sunt cele care atrag cel mai mult și este trist pentru că într-o astfel de ofertă prețul se reduce fie la un aliment care nu s-a vândut, fie este într-o stare nu tocmai nutritivă, oricum ai lua-o nu este calitatea de care ai tu nevoie. Dar dacă noi ne raportăm la sănătatea noastră printr-o promoție, din păcate vom plăti un preț mult mai mare în scurt timp. Nu avem mult prea mulți ani în care să jonglăm cu alimentele de proastă calitate și astfel apar în mod inevitabil probleme de sănătate. Cele minore sunt ușor de vindecat, ușor de tratat dacă găsim soluțiile potrivite, dar în momentul în care se instalează un dezechilibru limfatic, în momentul în care apar probleme cu articulațiile, cu oasele, afecțiunile urogenitale sau cancerele, atunci într-adevăr soluțiile sunt puțin limitate. Dar pornesc din farfurie, din această relație de armonie a noastră cu elementele pe care ni le dorim în farfurie.

Excesiv carnivori și disperați să umplem farfuriile

– Doctorul zilei: Avem tendința de a ne umple farfuriile, suntem excesiv carnivori. Așa arată statisticile, că mâncăm carne de 2 ori pe zi, noi, românii. Câtă ar trebui să mâncăm normal?

– Alina Stoica: În mod normal, un om sănătos ar trebui să consume două porții de carne pe săptămână, și aduc în discuție, cu fiecare ocazie, acel exemplu al bunicilor mei care tăiau o găină sâmbătă sau duminică și mâncam 7, 8, 10 persoane din ea. Și făcea bunica mea și ciorbă și felul principal, mai rămânea și pentru a doua zi. Deci, nu cantitatea de carne era cea care predomina în farfuria noastră. Dar, după Revoluție, a apărut această nevoie a românului de a avea. De a avea o cantitate cât mai mare, de a compensa perioada de frustrare pe care a avut-o până în 1989, de a compensa neajunsurile de până atunci. Așa că încearcă să umple farfuria atât a lor cât și a copiilor, pe ideea că „ce n-am avut eu, să ai tu”, fără să conștientizeze că această cantitate are un impact extraordinar de mare asupra corpului.

Cântarul, cel mai mare dușman

– Impact negativ, evident…

– Din păcate un impact negativ, pentru că dacă ne-ar aduce beneficii am avea doar farfuriile pline și ar fi un răsfăț culinar general. Dar nu, orice exces alimentar aduce după sine repercusiuni majore și vizibile imediat. Primele care sunt vizibile sunt cele legate de greutate, pentru că în mod evident ne cântărim și cântarul devine un dușman, și de aici, frustrarea, nemulțumirea de peste zi. Ne trezim anxioase și depresive, soțul nu ne mai mulțumește cu nimic, colegii de asemenea nu mai încap în birou cu noi, copiii sunt cei care ne ridică cele mai mari probleme, dar toate izvorăsc din această lipsă de încredere, dintr-o stimă de sine scăzută, dintr-o stare de dizarmonie cu noi.

– Din asta izvorăsc nemulțumirile personale?

– În momentul în care tu ești într-o stare de bine cu tine, în interiorul tău, toate aceste probleme le privim cu mai multă relaxare și găsim soluțiile potrivite. Dar viața multor femei se rezumă strict la greutate și în funcție de asta se proiectează ziua. Dacă ne-am urcat pe cântar și-am slăbit 200 de grame, suntem zen. Îmi spunea un copil că mamei lui cântarul i-a luat karma, zenul și fengshui-ul. Ei, bine, cred că așa este. Și tot în același timp așa va merge și ziua noastră în condițiile în care vedem că ne-am îngrășat. Dar nu ne-a pus nimeni mâncarea în farfurie, sau chiar dacă ne-a pus-o cineva în farfurie nu suntem obligați să consumăm tot.

Excesul de pâine în post

„În perioadele de post observăm cu tristețe că foarte multe persoane se îngrașă. Avem obiceiul de a mânca cartofi prăjiți cu pâine, pâine cu zacuscă, pâine cu fasole, pâine cu mazăre, pâine cu orice. Și, bineînțeles, pâine albă, că aceea este pufoasă, miroase, este adorabilă. Ei, în această perioadă de post este momentul în care ar trebui să facem o purificare din toate punctele de vedere: ale minții, ale trupului și ale sufletului, pentru că la noi nu mai există acest triunghi de legătură – minte, trup și suflet. De aici sunt blocaje foarte mari, pe care nu vom reuși să le controlăm printr-o alimentație dezechilibrată, printr-o alimentație haotică, alimente consumate la două semafoare sau între întâlniri. Trebuie să ne facem timp pentru noi, să ne facem timp să trăim și atunci abia se va stabili această relație de armonie a noastră cu noi și atunci vom reuși să conștientizăm impactul fiecărui lucru care se întâmplă zi de zi, inclusiv în ceea ce privește farfuria noastră”, spune biochimistul-nutriționist Alina Stoica.

Apa contează, nu orice fel de lichid

– Alina Stoica: Atunci când vorbescu cu pacienții mei de aportul de lichide pe care-l au zilnic, cei mai mulți încep cu cafea, ceai, vin, băuturi carbogazoase, pentru că acesta este mesajul care se transmite pe toate televiziunile. Lichide, în general. Ei, bine, nu este corect, ci trebuie să ne gândim la aportul de apă care se calculează în funcție de greutatea noastră în condițiile în care suntem sedentari. Apa pe care o consumăm să fie greutatea înmulțită cu 0,04. Este o formulă simplă, pe care o poate aplica oricine. La această cantitate se adaugă, pentru sportivi, spre exemplu, apa din timpul expunerii la saună, la efortu fizic susținut, ceea ce înseamnă activitate sportivă. Și atunci ajungem la o cantitate corectă de apă.

– Doctorul zilei: Se spune că e bine să bei apă de la prima oră a zilei…

– Se recomandă dimineața să consumăm un minim de jumătate de litru de apă simplă, astfel încât să inițiem o etapă de purificare, de curățare a corpului nostru, și să recomntăm organismul. Înainte d ecafea, ceai și orice altceva. Da. Ne trezim, bem apă, și abia apoi începem să avem acele ritualuri cu cafeaua și alte alimente râvnite peste noapte. Apă simplă, fără lămâie, fără ghimbir, fără mentă, fără busuioc. Apă simplă, subliniez.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: