O BOALĂ misterioasă face RAVAGII în Moldova. „Pacientul ajunge nici să nu mai poată vorbi”

O BOALĂ misterioasă face RAVAGII în Moldova. „Pacientul ajunge nici să nu mai poată vorbi”
O BOALĂ misterioasă face RAVAGII în Moldova. „Pacientul ajunge nici să nu mai poată vorbi”

Alin Chiţu

Boala „invizibilă”, așa cum au numit-o medicii, atacă în special femeile și se manifestă prin pierderea tonusului muscular în brațe, picioare sau față, pacienții devenind practic o „legumă”.

Anual sunt depistatea în jur de o sută de cazuri numai în regiunea Moldovei, scrie bzi.ro. Bolnavii sunt diagnosticați la Spitalul Prof. Dr. Nicolae Oblu (Neurochirurgie) din Iași cu mistenia gravis, o boală autoimună care „blegește” mușchii.

„Anual cred ca avem în jur de o sută de pacienți din Moldova, inclusiv Iași. Este o boală autoimună cauzată de un defect autoimun. Miastenia gravis se manifestă prin oboseală severă la repetarea unei anumite mișcări și slăbiciunea mușchilor voluntari ai corpului. Pacientul se trezeste în plina formă și pe măsura ce se mișcă, obosește foarte repede. Ajunge nici să nu mai poată vorbi, înghiți, respira, mesteca sau ține ochii deschiși. Afecteaza in special femeile”, a declarat dr. Florin Grămadă, purtător de cuvânt la Spitalul Prof. Dr. Nicolae Oblu, pentru bzi.ro.

Ministerul le oferă jumătate din tratament

Tratamentul este extrem de scump. Din luna februarie 2013, Ministerul Sănătății suportă doar o parte din costurile tratamentului. „Din februarie se rambursează o parte din tratament. În situatia în care boala se agravează din anumite motive, cum ar fi infecțiile respiratorii, oprirea medicației sau administrarea unor medicamente pe care nu are voie să le ia, pacientul face așa numita criză miastenică care îi poate determina moartea. Trebuie să faca lunar cinci ședinte de plasmafereză, adică i se schimba tot sângele, iar costul unei singure ședințe este de 3000 lei. De asemenea, un alt medicament indispensabil acestor bolnavi este Imunoglobulina, foarte scump, numai un flacon ajungând la 4.000 lei. Acești bolnavi pot muri oricand”, a spus dr. Florin Grămadă.

ARTICOLE DOCTORUL ZILEI:

comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

6 Comments

 1. Am 66de ani si sunt din Moldova .Articolul nu precizeaza cateva lucruri importante :1) daca ac. boala tine si de varsta , 2) daca APA din Moldova are vreun rol stiindu-se ca in Moldova apa e deficitara in IOD 3)daca ziceti ca ac. este o boala autoimuna poate fi vorba si de vreun VIRUS ? 4)S-a cerut si o parere a medicilor din strainatate ? Nu pentru a se umili cineva ci ca o COLABORARE ?!! 5) daca boala duce la o asa de grava invaliditate de ce nu ajuta statul mai mult si nu numai pentru medicamente si examene ci si ,eventual prin asistenta la domiciliu sau in azilurii SPECIALE ??!! Se INTREPRINDE CEVA IN ACEST SENS ? MULTUMESC !!

 2. si daca rusii au vreo influenta.

 3. Problema de securitate si justitie a fost tot timpul calcaiul lui Ahile in partea asta de lume..oamenii n-au evoluat si traiesc dezbinati permitand ca toate leprele sa acapareze media si politicul..

 4. TICUSOR BOIERUL says:

  ATENTIE STATUL ROMAN ,SA SE IA DE URGENTA MASURI DE INVESTIGARE A FENOMENULUI .TOATE PERSOANELE BOLNAVE SA FIE TRATATE DE URGENTA LA CELE MAI BUNE SPITALE DIN LUME .TOATE ACESTEA SA FIE PLATITE DE FIRMELE SI PERSOANELE CARE INTR-UN FEL SAU ALTUL AU POLUAT SI POLUEAZA MEDIUL NATURAL .ACTIUNE PRIORITATE 1 URGENȚA MAXIMA !

 5. Ii spune: boala LENII. In Moldova lenea a fost mereu cucoana mare; de aceea au fost si sunt cei mai saraci romani.
  Probabil i-a pedepsit Dzeu cu o boala pe masura lenii lor, acu’, de lene, nici sa manace numai pot!

  • va recomand sa va duceti la medic. cred ca d-voastra suferiti de o boala care va afecteaza creierul.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *