Bolnava de cancer care a cerut să fie EUTANASIATĂ a primit aprobare pentru tratament

Femeia suferă de o formă de cancer care răspunde bine la tratamentul cu Avastin. Autoritățile refuză însă să îi aprope tratamentul pe motiv că nu are indicație
Bolnava de cancer care a cerut să fie EUTANASIATĂ a primit aprobare pentru tratament

ACTUALIZARE: După multe insistențe, Mioara Dumitrescu a primit tratamentul care îi asigură supraviețuirea. „În cursul zilei de ieri, dupa alte și alte demersuri la MS si CNAS, pacienta a primit medicamentul absolut necesar. Din pacate, întârzierea în aplicarea terapiei a făcut ca schema terapeutică să fie modificată cu consecințe grave pentru sănătatea pacientei. De aceea, am propus o reevaluare medicală la Bucuresti pentru a putea completa schema terapeutică potrivita nevoilor reale. Pot afirma cu toata convingerea că publicația Dvs are un rol important în educația pentru sănătate și în special în educatia privind drepturile pacienților”, ne-a scris cu puțin timp în urmă președintele Asociației pentru Protecția Pacienților, Vasile Barbu.

Scrisoarea disperării

O bolnavă de cancer ajunsă la capătul puterilor după ce i-a fost refuzat în repetate rânduri tratamentul de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Ministerul Sănătații cere ajutor pentru a muri cu demnitate. Redăm mai jos scrisoarea pe care femeia ne-a transmis-o.

 

TURNU MAGURELE
10 IUNIE 2013

Cerere,

                                                            
Către autoritățile Statului Român,
Numele meu Dumitrescu Mioara-domiciliata in Turnu Magurele, strada N. Balcescu, bl.C6, ap.9, bolnava de cancer cerebral-GLIOM.
Rog pe acesta cale sa-mi fie aprobata legal aceasta cerere de eutanasiere si nu ,,murdar ‘” si nedemn, cum sunt indreptatita sa cred ca se incerca de 3 luni, de cand am avut intentia de a-mi apara DREPTUL LA VIATA-pe calea justitiei.
Stiu ca sunt o ,,povara” pentru dumneavostra (CNAS), dar hotararea luata de magistratii care au hotarat sa-mi fie acordat tratamentul cu AVASTIN, a insemnat zile, luni de viata si le multumesc pentru aplecarea care au avut-o asupra acestui caz al meu.
,,Compasiunea si grija” fata de cei ca mine probabil ca s-a materializat in intentia de a astepta sa mor, sau cel putin de a mai pune o ,,caramida” la drumul terminal, care mereu este pavat cu bune intentii.
As vrea sa va spun ca le multumesc si acelor specialisti care s-au interesat despre starea mea, de consultatiile ,,amanuntite” la care am fost supusă, cand eu nu am mai fost consultata de specialist de luni bune de zile, singurul consult -fiind unul prin posta electronica, saptamanal, dar cu medic din alta parte a lumii.
Vineri 7 Iunie 2013, trebuia sa primesc administrarea cu AVASTIN, lucru care nu s-a intamplat.
Nu conteaza ca sunt asigurat la sistemul national de sanatate din Romania, de multi, multi ani.
Este a doua oara (15 martie 2013-cand totusi mai aveam ce sa vand pentru a face bani de tratament), dar acum nu mai aveam ce sa vand ,ce sa amanetez – poate viata mea care este deja pe ultimul drum.
Va spun ca in data de 7 iunie am luat legatura cu Spitalul si Casa Nationala de Sanatate Teleorman si raspunsurile au fost de fiecare data ca se incerca rezolvarea problemei dar se uita ca VIATA nu tine cont de amanari si datorita nerespectari termenului de administrare a tratamentului ,efectele pot fi devastatoare.
Eutanasiere „pe ușa din dos”
Intreruperea tratamentului este fara indoiala un pas spre eutanasierea mea ,,pe usa din dos” avand in vedere si aspectele de natura juridica si umane care ridica cazul meu.
Nu mai am de facut decat sa va rog sa-mi aprobati LEGAL-cererea simpla de EUTANASIERE.
Ma aflu in deplinatatea facultatilor mele mintale, mai putin fizice, insa credinta in DUMNEZEU nu mi-a disparut.
DUMITRESCU MIOARA
Moare cu legea de partea ei
Mai concret, femeia în vârstă de 49 de ani suferă  de o tumoră cerebrală și are nevoie de un tratament pe care Casa de asigurări nu îl poate deconta, fiind interzis în Europa. În Turcia și în SUA, același medicament se folosește cu succes.

Salvată în Turcia

Mioara a descoperit acum doi ani că are o tumoră cerebrală. A fost operată de trei ori de medicii de la Spitalul Bagdasar-Arseni, însă fără succes din cauza poziţiei dificile (în trunchiul cerebral). Din acelaşi motiv, nici tratamentul cu Gamma Knife, un aparat modern de radioterapie, nu a funcţionat. Medicii i-au spus atunci că mai are de trăit trei luni.

A urmat o luptă contra-cronometru pentru viaţă şi a scris la peste 50 de clinici din Europa. Cu ajutorul patronului soţului, a mers la o clinică din Turcia. „După tratamentul cu dispozitivul Beam True, tumora s-a retras în proporţie de 75%, iar starea mea s-a îmbunătăţit. Totul a fost bine până în noiembrie 2012, când tumora a început să crească iar. Am plecat din nou în Turcia şi am început tratamentul cu Avastin, urmând ca ciclul II şi III să îl facem în România. Necazul meu a fost că în ţară, medicamentul nu e inclus în protocolul terapeutic”, povesteşte femeia.

Un medicament controversat

Cu toate acestea, în cazul Mioarei, tratamentul cu Avastin s-a dovedit eficient, reducând tumora de la 3 la 1,5 cm. De asemenea, un studiu american din 2009, efectuat pe 22 de pacienţi, a arătat că tratamentul cu Avastin poate întârzia evoluţia anumitor tumori cerebrale recurente. Medicamentul este sigur şi eficient, potrivit cercetătorilor de la Seattle Cancer Care Alliance.

În Europa însă, Avastinul nu are indicaţie terapeutică în tumori cerebrale, ci în alte forme de cancer. Asta înseamnă că nici medicii nu îl pot prescrie şi nici Casa nu poate rambursa tratamentul. „Dacă ar fi să îl plătim din buzunar, ne-ar costa 4.000 de euro o singură serie, iar Mioara are nevoie de una la trei săptămâni”, povesteşte George Dumitrescu, care face eforturi supraomeneşti să-şi salveze soţia. „Am citit totul despre administrarea Avastinului în acest tip de tumori, în toată lumea. Sunt cazuri în care bolnavii supravieţuiesc ani de zile datorită acestuia. Nici în Anglia nu e inclus în protocolul terapeutic, dar se acordă din fonduri speciale. Practic, Avastinul opreşte alimentarea cu sânge a tumorii. Casa de Asigurări îi ia soţiei mele dreptul de a trăi”, spune bărbatul, care nu se gândeşte decât la copilul lor care are nevoie de mamă.

Speranţă din instanţă

După ce au trimis e-mailuri disperate către toate autorităţile statului, au dat CNAS în judecată şi au obţinut câştig de cauză, în baza unei proceduri rapide în instanţă. „Curtea de Apel Bucureşti a dispus în baza unei ordonanţe preşedenţiale să acorde tratamentul cu Avastin până la rezolvarea pe fond a dosarului, al cărui termen este pe 13 aprilie. Am notificat CNAS imediat ce am obţinut pronunţarea, însă nu am primit niciun răspuns, iar medicamentul nu a ajuns la spital”, ne-a declarat avocatul familiei, Ciprian Voinea. Oricine vrea să o ajute cumva pe Mioara o poate face în contul RO64RNCB0318016948230001, deschis la BCR ALEXANDRIA, pe numele Mioara Dumitrescu.

Tags:
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

20 Comments

 1. Doamna Dumitrescu Mioara, am vazut articolul in care dv cereti cu fermitate eutanasierea. Inainte de a hotari acest lucru, trebuie sa aveti in vedere consecintele eutanasiei dar si ceea ce inseamna acest lucru. Boala si suferinta pe care oricare dintre noi o putem avea, are un scop pentru mantuirea noastra. Aceasta ne este ca o baie curatatoare a sufletului, pentru ca noi sa ispasim anumite pacate, care nu ne-ar permite sa intram in Rai. Dumneavoastra daca veti obtine aceasta aprobare ( dar nu o veti obtine pentru-ca la noi in tara nu exista aceasta lege momentan) veti fi inmormantata precum un sinucigas, pentru-ca eutanasia voluntara, nu este altceva decat o sinucidere, si va veti duce in acelasi loc cu ei (sinucigasii
  ). De unde stiti ca poate printr-o minune, Dumnezeu va va vindeca? Au fost cazuri in acest sens. Lasati boala sa-si faca treaba, pentru-ca niciunul dintre noi nu e nemuritor. Si nu uitati ca nimic nu este intamplator. Eu va sfatuiesc sa cereti un preot cu care sa stati de vorba si apoi veti percepe altfel problema. Nu va grabiti sa faceti lucruri pe care mai apoi sa le regretati o vesnicie!

  • Ati „luat-o rau pe aratura”.Chiar credeti ca vrea sa fie eutanasiata?Si daca nu vrea sa lase boala sa-si faca treaba , cum aberezi?VREA SA TRAIASCA, pricepi ?E un strigat de disperare apelul asta , pt a fi ajutata sa traiasca.E absurd sa mori pt ca statul ntr nu-ti da un medicament.Crezi ca te mai asteapta ceva dupa? Fiecare zi e importanta pt ea.De asta mi-e frica de boala in tara asta.Aici mori cu zile din cauza indolentei autoritatilor.

   • Femeie oarba, cancerul nu are vindecare. Nu avem niciun drept sa ne luam viata. Mai citeste si tu, nu vorbi ca Baba-Leana care are doua clase ca trenul. Matale daca nu crezi in Dumnezeu, ar fi bine sa stai in negura mintii in care te afli, ca oricum nu ai leac.

  • Anca, scuza-ma ca iti spun asta, dar faci umbra degeaba pamantului si consumi oxigen vital vietii fara rost. Aceasta femeie nu cere sa se sinucida, ci cere viata cu o demnitate iesita din comun, cere ca autoritatile sa isi face treaba. Si tu ce faci vita proasta incaltata? O judeci?
   Ca sa intelegi si tu un pic, considera aceasta scrisoare un mod de a protesta, nu si-a pus streangul de gat ci autoritatile au facut-o negandu-i dreptul la viata si drepturile sale cetatenesti.
   „Lasati boala sa-si faca treaba, pentru-ca niciunul dintre noi nu e nemuritor. ” Imi doresc ca Dumnezeu pe care tu il manjesti de mocirla tarandu-l intr-un banal cotidian sa iti dea si tie aceasi boala! Sa te vad atunci cand iti vei simtii viata scurgandu-se printre degete, autoritatile umilindu-te pe banii tai, cand vei mori zi de zi cate putin avand sanse sa traiesti daca te-ai fi nascut intr-o tara normala, cat de moralista si superioara o sa mai fii. Oamenii cu mentalitatea ta sunt problema acestei tari si motivul pentru care Romania nu se va redresa niciodata! Tu nu esti crestina, esti doar o superstitioasa fatarnica! Tocesti in zadar pragurile bisericilor!

   • Imi face impresia ca esti o persoana mult sub nivelul mediu social, care nu se ocupa decat cu blesteme si vorbeste ca un om cu doua clase, care saracul n-a citit in viata sa o carte. Tu stii ce inseamna un cancer in metastaza? Nu mai este nicio sansa de viata. Nu avem voie sa ne cerem moartea. Dar tu traiesti numai din venin. Om om moral nu ar fi insirat aceste mizerii de cuvinte pe care tu le-ai afisat. Dar daca tot blestemi tu, sa fie asupra ta toata ura pe care ai afisat-o aici. N-am putut sa vad atata ura. In mod sigur Romania e la nivelul acesta datorita unora ca tine.

    • Draga anonim, sunt medic(inca in pregatire). Esti o persoana trista care are un nivel de intelegere atat de mic incat mi-e mila.

  • Doamna Anca, ce scop are entru asa spusa mantuire o boala ? Aceasta doamna este disperata iar Dumneavoastra nu aveti altceva de facut decit sa incercati indictrinarea cu Dogma Dumneavoastra sau a unei biserici.

   Boala nu are nici un scop, pur si simplu se intampla. Daca presupusul Dumnezeu al Dvs. ar vrea sa-i comunice ceva acestei Doamne ar putea sa o faca direct fiind atotputernic si nu ar trebui sa foloseasca un limbaj care nu il intelege nimeni.

   Ceea ce este trist, este faptul ca sistemul sanitar este in Romania inexistent.

   Este foarte dureros si trist, insa astazi trebuie sa recunosc ca nu mai regret ca am plecat de acolo.

  • @Anca: Vai, „salvatoare de suflete” ce esti! Faci umbra degeaba pamantului! Habotnico! „Lasati boala sa-si faca treaba, pentru-ca niciunul dintre noi nu e nemuritor.” Te-as sterge de pe fata pamantului, biped cretin ce esti tu!!!!!

  • Stimata Doamna Anca,
   Constat ca d-vs nu prea mai traiti pe acest pamant, ci plutiti undeva printre norisorii pe care credeti ca-i veti gasi in Rai!!!
   Sunteti totusi in secolul 21, stimata Doamna, iar sfaturile pe care le dati, cum ca ,,boala sa-si faca treaba!” , sau asteapta sa te faca popa bine, sau nu te mai lupta cu birocratia romaneasca ca vin minunile (???!!!) ,,garla!!!”,
   seamana al naibii de mult cu indemnul ,,nu te mai obosi cu eutanasierea ca tot o sa mori!”.
   V-as da si eu un sfat: mai lasati popii si bisericile si mai priviti in jur la suferinta umana si incapacitatea sistemului sanitar de a da o mana de ajutor!

  • Daca ati fi in locul ei nu ati mai vorbi asa. Cum sa lase boala sa isi faca treaba? Tu gindesti ceea ce spui? Pai cind va imbolnaviti de ce naiba mergeti la medic? de ce nu asteptati ca doar Dumnezeu sa va vindeca?
   Si eu am asteptat o aprobare pentru un tratament 12 ani. 12 ani in care boala putea avansa si muri de mai multe ori. Oare cum crezi ca m-am simtit eu cind imi plateam darile catre stat (fiind salariata) iar cind spitalul m-a imbolnavit mie mi se refuza tratamentul? Cum crezi ca se simte ea de a ajuns sa ceara eutanasierea? . Sanatate doamnei Dumitrescu Mioara.

 2. Pt ajutor contactati-ma la dorudanaroman@gmail.com

 3. Anca, tu esti Proasta cu P mare de tipar.
  E viata ei si ar trebui sa aiba dreptul de face ce vrea cu ea.
  Sper sa faci si tu un cancer real la cap. Acum ai doar virtual.

 4. Lasa mantuirea Anca! Cand te agati de fiecare fir de ata si vrei sa traiesti, dar situatia financiara nu iti permite sa iti procuri medicatia necesara tu vorbesti de Dumnezeu? Unde este Dumnezeu cand femeia asta are nevoie de bani pentru a-si procura medicamentul si asta pt ca pretul acestuia nu e suportat de asigurare?
  Cum poti sa ii spui unui om macinat de cancer, in speta un om care are dureri infioratoare sa „lase boala sa isi faca treaba”?! Din articol reise clar ca a luptat sa traiasca, a fost la o clinica din Turcia si tratamentul a dat rezultate…si tu bati campii aiurea. Ea vrea sa traiasca, faza cu eutanasia nu este decat un strigat de disperare, e un strigat ca isi vrea dreptul la viata.
  Doamna Dumitrescu…imi doresc din tot sufletul sa aveti puterea sa treceti peste acesta „perioada”..si indiferent care va fi rezultatul va admir pentru ca sunteti o luptatoare.

 5. bai anca cum te numesti, ce spune articolul si ce ai inteles tu. aceasta femeie moare cu zile din cauza sistemului nostru bolnav de sanatate, este o aberatie, sa ai dreptete si sa nu ti se dea medicamentul de care ai nevoie.ce sa faca un preot ? sa o jecmaneasa si asta de bani; si asa toti sunt niste sarlatani ordinari. ar trebui sa se dea foc la toate bisericile ca sa nu-i mai indobitoceasca pe oameni.

  • Doamna Dorina, eu am incercat sa dau un sfat bun. Am inteles foarte bine ce spune articolul. Eu nu sunt Raed Arafat, ca sa imbunatatesc sistemul sanitar, dar pe langa trupul pe care il avem, noi mai avem si un suflet. Sfatul meu a fost unul la nivel spiritual. Acum ca dv ati tavalit Biserica Ortodoxa in cel mai josnic mod, si ca nu credeti in Dumnezeu, asa cum vad ca aveti mai multi „frati” asemenea, e strict problema dv. Eu sunt un om de rand, in niciun caz un „salvator de suflet”, asa cum m-a numit cineva. Datoria noastra este sa ne ajutam unii pe altii cu ce putem. Dar nu ma mai mira nimic, astia suntem.

 6. care o poate ajuta pe aceasta doamna sa o faca ,si eu am trecut prin momente foarte nefericite , mia murit acum 2 luni un frate era tanat 38 de ani de limfom non hodghin o boala asemanatoare cu cancerul, nici acum nu miam revenit in totalitate,nu pot realizaca nu mai este langa noi, fiecare spera si vrea sa traiasca cat mai mult , el saracul pana in ultima zi a sperat ca se va face bine, dar din pacate nu a fost asa, cei cu suflet mare si au posibilitate pot ajuta niste oameni in mare suferinta.

 7. nu va mai certati aici…mai bine va rugati la d-zeu s-o ierte si s-o odihnesca in pace …Mioara din pacate nu mai este printre noi…:((

 8. daaaa, toti handicapatii ar trebui eutanasiati

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *