O fetiță a murit în timpul unei proceduri de circumcizie. Vezi ce înseamnă circumcizia la femei şi ce presupune această mutilare!

O fetiță a murit în timpul unei proceduri de circumcizie. Vezi ce înseamnă circumcizia la femei şi ce presupune această mutilare!
O fetiță a murit în timpul unei proceduri de circumcizie. Vezi ce înseamnă circumcizia la femei şi ce presupune această mutilare!

Alexandra Postelnicu

O fetiță de 13 ani din Egipt a murit în timp ce era circumcisă de un medic dintr-un sătuc din nordul capitalei Cairo. Fata a murit din cauza unei scăderi bruște de tensiune provocate de un șoc traumatic.

Circumcizia la femei, cunoscută mai degrabă ca mutilarea organelor genitale femeieşti (FGM), este o practică răspândită mai ales la triburile africane. În Egipt, Etiopia, Sudan sau Djibouti, aproape 100% din femei sunt afectate de aceasta. În celelalte ţări, numai membrii anumitor practică circumcizia la femei, în Nigeria, Mali, Burkina Faso, Senegal, Kenia etc. Această procedură apare însă şi pe peninsula arabă (în Emiratele Arabe Unite, în sudul Jemenului) şi în anumite părţi ale Asiei.

Unele estimări arată că 100 – 157 milioane de fete şi femei din lume sunt circumcise. În fiecare an se mai adaugă alte două milioane. Astfel, în fiecare zi sunt circumcise aproximativ 6000 de fete.

Circumcizia la femei nu este la fel ca cea la bărbaţi. În acest caz organele sexuale femeieşti sunt mult mai afectate decât cele ale bărbatului, lucru care are deseori are efecte devastatoare asupra sănătăţii. De aceea, această practică este numită şi mutilare a organelor genitale femeieşti.

Există mai multe forme de circumcizie la femei:

 • sunna „blândă” (sunna = lb. arabă „tradiţie”): tăierea sau îndepărtarea pielii care acoperă clitorisul;
 • sunna „modificatoare”: îndepărtarea parţială sau completă a clitorisului;
 • clitoridectomie/circumcizie: îndepărtarea parţială sau completă a clitorisului precum şi îndepărtarea parţială sau totală a labiilor interne. Această operaţie lasă uneori ţesuturi cicatrizate foarte mari care pot să acopere vaginul;
 • infibulare/circumcizie faraonică: îndepărtarea clitorisului şi a labiilor interne, precum şi a straturilor interioare ale labiilor mari. Ceea ce rămâne din labiile externe este împreunat şi strâns cusut cu intestine de pisică sau fixat cu spini, astfel încât acestea se vindecă nelăsând nici o deschizătură. În rană este introdus mai apoi un tub care formează în piele un orificiu care să permită scurgerea urinii şi a menstruaţiei.

Această intervenţie se face cu ajutorul celor mai diverse intrumente, de la lame de ras, foarfece, cuţite şi până la cioburi de sticlă. De cele mai multe ori nu se foloseşte nici un anestetic şi nici nu se dezinfectează locul, uneori se folosesc remedii naturiste cu efecte cicatrizante. Operaţia este efectuată de moaşe sau femei bătrâne, mai rar de bărbaţi – preoţi sau bărbieri. Vârsta la care se face această operaţie oscilează de regulă între 4 şi 8 ani.

Circumcizia la femei este o tradiţie veche, păstrată încă din timpurile dinaintea apariţiei religiilor monoteiste, răspândită atât printre musulmani, cât şi printre creştini sau adepţi ai animismului.

Motivele care stau la baza acestei practici de mutilare a organelor genitale sunt multiple. De la  faptul că ar fi o poruncă lăsată de la Dumnezeu (ea nu apare însă nici în Coran şi nici în Biblie), la faptul că această mutilare ar transforma fetele în femei adevărate, prin această intervenţie fiind îndepărtate „părţile masculine” ale femeii.

În plus, se crede că mutilarea ar diminua poftele sexuale ale femeii, apărându-le astfel de propria sexualitate fără limite.

Adevăratele motive pentru mutilarea organelor sexuale sunt de cele mai multe ori date de însăşi structura patriarhală a societăţilor care practică acest obicei. Mutilarea serveşte ţinerii sub control a sexualităţii femeii şi are rolul de a funcţiona ca o pavăză împotriva pierderii virginităţii, prevenind astfel promiscuitatea.

CITIŢI ŞI:

O fetiță din Egipt a murit în timpul unei proceduri de circumcizie

Consecinţele pe care această practică o are asupra sănătăţii sunt însă extrem de grave.

 • şoc traumatic din pricina pierderii unei mari cantităţi de sânge;
 • septicemie, tetanos;
 • infectare cu hepatită şi HIV, paralizie infantilă;
 • probleme cu urinarea, lezare şi infecţii ale căilor urinare şi ale rinichilor;
 • infecţii ale trompelor uterine şi ale uterului, sterilitate;
 • dureri puternice la menstruaţie;
 • dureri la întreţinerea de raporturi sexuale în cazul femeilor infibulate, mai ales după căsătorie sau după naşteri;
 • naşteri problematice, care pun în pericol atât viaţa mamei cât şi a copilului, în cazul femeilor infibulate;
 • desele îmbolnăviri obligă femeia să rămână mai mult pe lângă casă, ea nu poate să desfăşoare activităţi lucrative regulate, nici să meargă la şcoală;
 • reacţiile psihologice se asemeamănă cu şocurile post-traumatice: negare şi dedublare, anxietate, depresii şi dereglări comportamentale. De cele mai multe ori femeile nu vorbesc despre durerile pe care le îndură.

Cum se poate combate practica acestor mutilări?

În multe ţări au fost emise legi speciale care interzic mutilarea organelor genitale femeieşti. În Egipt, Ministrul Sănătăţii a recomandat într-o rezoluţie ca îndepărtarea parţială a clitorisului să fie efectuată de medici specializaţi şi să ia locul intervenţiilor mai extreme. Şi în Sudan şi în Kenia există legi care interzic aceste practici. FGM rămâne însă o parte integrată a societăţii locale. Legile nu pot face altceva decât să trimită aceste obiceiuri în ilegalitate, acestea fiind însă în continuare practicate în underground. Fetiţe au sângerat până la moarte şi nu au fost duse la medic pentru că fuseseră operate ilegal. Iar atunci când legile în acest sens au fost emise de puterile coloniale, au apărut mişcări de protesc deosebit de puternice.

Mutilarea organelor genitale femeieşti a intrat de curând în obiectivul organizaţiilor pentru apărarea drepturilor omului şi a structurilor sanitare. Astăzi, FGM este practicat de refugiaţi şi de imigranţi chiar şi în Occident. În afară de Franţa, nici o altă ţară nu a luat în această privinţă măsuri prea consecvente. FGM este considerată deseori o practică inofensivă. Oamenii pleacă de la accepţiunea liberală conform căreia trebuie să fim toleranţi şi să nu ne amestecăm în practicile şi tradiţiile altor culturi. Bineînţeles pentru că cei din afară este foarte greu de înţeles cum de chiar femeile aleg să se intervină asupra propriilor fiice, chiar dacă acest lucru înseamnă pentru ele că vor creşte – cel puţin în cultura lor – din punctul de vedere al şanselor de viaţă şi de măritiş.

Astăzi există în multe ţări mici proiecte şi iniţiative locale ale femeilor care se declară împotriva mutilării organelor genitale femeieşti şi consecinţelor ei: prin asistenţa medicală oferită, înfiinţarea unor centre de protecţie, prin educarea şi calificarea femeilor precum şi prin crearea unor ocupaţii alternative pentru moaşe, aceste structuri încearcă să prevină această practică. În plus este încurajată şi practicarea unor ritualuri alternative, pentru a veni în întâmpinarea temerii că astfel se poate pierde identitatea culturală a unor anumite popoare.

 

comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

22 Comments

 1. ce dementa

 2. Era de asteptat ca si de aceasta data sa fie acuzat Islamul pentru aceasta practica care dateaza din vremuri stavechi mai ales in zona Africii si a Orientului, si practicata de catre toata lumea indiferent de religie. Inainte insa de a sari in sus si a comenta, este mai bine sa va documentati. Bineinteles ca mass media nu are niciun interes sa faca asta, pentru ca este mai “cool” sa sochezi. Sa nu uitam ca in Romania mor copii si din cauza unei banale entorse la picior. Dar sa revenim la subiect.
  1)Circumcizia la barbati, a fost poruncita de catre Dumnezeu, pentru prima oara, Profetului Avraam, pe cand acesta avea aprox.80-90 de ani, si a ramas valabila pana astazi pentru toata lumea, indiferent de religie. Sa nu uitam ca Isus( pacea fie asupra lui), a fost circumscris. Asta nu inseamna ca daca astazi, majoritatea crestinilor nu o mai practica, ar insemna cumva ca aceasta porunca ar fi fost abrogata. De ex. In SUA peste 60% dintre baietii nou-nascuti sunt circumcsi inainte de a parasi maternitatea. Iar asta indiferent de religie, si din considerente pur medicale, deoarece s-au demonstrat stiintific beneficiile circumciziei la baieti, iar mamele de baieti stiu, din cauza problemelor care apar(fimoze si altele), vor fi nevoite sa faca aceasta operatiune baietilor undeva in jurul varstei de 3 ani. De foarte multe ori, se combina traditiile cu religia, iar pentru necunoscatori, un lucru traditional se confunda cu unul religios. Intr-adevar, circumcizia la baieti, este o porunca religioasa, si este practicata in continuare de evrei si de musulmani, si posibil si de alte confesiuni, si asa cum am mai spus si de altii,care nu fac aceasta operatiune din motive religioase, ci pur, medicale. Nu este exclus ca in anumite tari, chiar si crestinii sa o mai practice.
  2) referitor la circumcizia pentru femei. Si de aceasta data, nu Islamul a fost cel care a initiat aceasta practica. Ea se folosea cu mult timp inainte si unul dintre motive, nu stiu daca pricipalul, este faptul ca la aceste femei africane si din zona calda in general, organele genital sunt supradimensionate si sunt un inconvenient pentru femei(nu pot da mai multe explicatii acum). Islamul ca si regula de baza, permite un lucru, atunci cand beneficiile sunt mai mari decat dezavantajele, si interzice un lucru, atunci cand este cunoscut ca aduce mai mult rau decat beneficii. In toate cazurile, Islamul condamna orice lucru care dauneaza fizic sau psihic oricarei fiinte, nu numai oamenilor( animale,plante). Sunt f.putine relatari despre circumcizia la femei, iar din ele se poate trage concluzia clara ca nu este o obligatie pentru femei, dar daca se opteaza pentru ea, atunci sa fie intr-un mod superficial, foarte bland si nicidecum nu se incurajeaza practicile mutilatoare si traumatizante care au loc in unele tari din Africa in mod special. (oricum in Africa, poate ati mai vazut prin documentare se practica diverse lucruri, la care noi, europenii mai finuti fiind, nici nu ne putem uita).
  Pentru ca spatiul nu-mi permite, am sa va dau un link cu un articol f.detaliat ref. la circumcizie, din toate timpurile si locurile, este insa in lb. engleza.
  http://www.islamreligion.com/articles/438/viewall/

  • Nu acuza nimeni Islamul (in articol e specificat clar ca in nici o carte religioasa nu apare indemnul la mutilare), ce legatura are religia cu practicile unor oameni lipsiti complet de cunostinte medicale ? Romanii respecta libertatea credintei, ii respecta pe practicantii diferitelor religii precum si pe atei si tolereaza manifestarile acestora in masura in care nu incalca legile.

  • Poti sa dai cate linkuri doresti si poti sa bati campii de asemenea … Nu exista nicio scuza pt. un asemenea gest si sincer , cui crezi ca-i pasa ca acum mii de ani era des folosita .. A mai trecut ceva vreme de atunci si societatea a evoluat. Vorbesti despre consimtamantul femeii cand vine de circumcizie,dar uiti ca vorbesti despre niste copile al caror cuvant nu valoreaza nimic. Si totusi poate ne spui parerea Islamului despre honor killings, casatoriile cu fete sub varsta majoratului,sclavie si despre conditia femeii in general in unele tari musulmane?!

  • islam (cu litere mici !) = religie creata de un descreierat ASASSIN (jefuia caravanele in desert si ucidea pe toti cei care participau la ele), POPONNAUT si PEDOFIL totodata !
   Asa ca las-o mai incet, ca macane de ne asurzeste !!! Se cunoaste ca esti total spalat pe creier (daca-l ai !) si indobitocit la greu de RAHHATTU’ asta de religie !!!

  • Nu acuza nimeni islamul insa am si eu intrebare pentru tine. De ce se practica aceasta teribila mutilare doar in tariile islamice ? Daca nu e devina islamul de ce nu muslimii nu renunta la aceste practici? Iar legat cu organele genitale mari care tin caldura in Africa hahahaha… Cea mai tare gluma de pana acum. E cald si In Thailanda sau in Vientam, insa acolo oamenii nu-si mutileaza fetele..

  • Foarte interesant ce ai scris tu acolo dar din pacate nu multi inteleg ce ai vrut de fapt sa subliniezi.

 3. doamne ma ingrozit articolul,mi sa facut rau cutindul si nu imi vine sa cred ca se practica chestii de astea odioase.mi se pare ingrozitor ca nu se face nimic.mare e gradina lui d zeu si multi nebuni in ea.

 4. asta se numeste cruzime ,ignoranta , lipsa de respect fata de femei …. nu cred ca religia produce acest fanatism. este tot omul care il produce si il perpetueaza. pt ca nicio religie din lume te obliga sa produci suferinta cuiva .si nu cred ca au organe genitale uriase care sa trebuiasca scurtate .. sa fim seriosi

  • nici nu pot sa concep ca se mai poate intampla asa ceva in zilele ,nu sunt ateu dar sincer nu suport preotii dearece nu mi se par a a vea nimic comun cu religia crestina.Nu sunt buni,nu sunt milosi si jegmanesc cu nerusinare oamenii simpli

 5. da’ babele de la noi care taie copiii pe spate?………….

 6. Chestia asta cu circumcizia este o mare porcarie. Intai de toate aceasta operatie (de-a dreptul cretina) ar trebui sa fie o decizie personala. Iar la faza cu circumcizia la femeie, nici nu ma mira ca asa ceva se intampla doar in statele islamiste, ca pa ei saracii doar la taiat oameni si la omoruri le merge mintea, ca atat ii duce si pe ei. Daca-s retarzi, poti sa le ceri mai mult?Char citeam pe un site, in legatura cu islamul, ca araboii aia din Iran au redus varsta de casatorie la fete de la 11 la 9 ani. Nu ma mira, in cazul musulmanilor.
  Mai scria, tot acolo, ca in Arabia Saudita s-au casatorit,un el, din placere,la 47 de ani,cu o ea,ea fortata de ma-sa si tac-su,(ea la 11 ani). Astia doi s-au ars intre ei, numai ca homalaul ala de araboi, fiindca exersase prea mult cu camilele in desert, a avut-o cam mare, de-a rupt-o pa aia mica in doua, asta la propriu. Panarama mica a crapat, n-a facut fata. Oricum, daca ar fi trait, pana la 30 de ani (asta daca nu se apuca tacsu sau sotu, vecinii, ma rog, sa-i faca si o circumcizie la beregata ca si-a inselat neamurile cu altii), aia ajungea sa aibe vreo 20 de copchii, toti acestia asistati sociali in Franta sau prin Belgia, cu totii avand meseria de piroman local.

 7. Apropo de comentariul musulmanului de mai sus cum ca ei nu tolereaza suferinta nici macar la animale…hai sa fim seriosi. E specialitatea casei sa moara cu bomba la brau in cel mai aglomerat loc posibil. Sunt doar niste sadici cretini. Punctum.

 8. vai e oribil indiferent ca tine de traditie de islam de religia lor sau de coran ,,,e oribil sa moara oameni din asa ceva ,,,sa mutilezi o femeie cu buna stiinta ,,sa fie sute de mi de femei mutilate in acest fel ,,,oribil si ar trebuii facut cumva sa ajunga si laei emancipareaastaa egalitatii femeii cu barbatul a unei practici medicale cum se cuvine ,,in spitale nu ladrumu mare ,,cu lame de ras sau cioburi de sticla sau spini sau,,,mate de pisica ,,,oh ,,,e de-a dreptul scarbos ,,,ar trebuii sa li se cladeasca mai multescoli saaibe posibilitatea sa vada ce e in lume dincolo de civilizatia lor ,,,iubirea nu e ingradita si nici corpul omenesc mutilat ,,,asta inseamna de fapt crima si ar trebuii condamnate aceste practici ,,,

 9. Doamne iarta-ma cica motivele care stau la baza acestei practici de mutilare a organelor genitale sunt multiple. De la faptul că ar fi o poruncă lăsată de la Dumnezeu..oameni dusi cu capul grav..mai rau ca animalele,unii nici nu merita sa traiasca.Urasc prostia asta..de ce nu isi taie organele genitale cu totul si au terminat povestea,dar macar sa fie anesteziat,steril..sa nu te mai trezesti cu vreo boala,asa nici nu s-ar mai inmulti oamenii astia cu pitici pe creier,se mai dau si mari credinciosi.

 10. Eu as considera o asemenea practica pentru toate care inseala. Ai inselat? Ti-o placut cum te-o gaurit? Ok! Ia treci pe la bisturiu sa nu-ti mai placa niciodata nimic, sa nu mai simti nimic. Uite asa!

  • Tu esti tampit la cap? Si barbatii care inseala ce trebuie sa pateasca? De barbati de ce nu zici nimic? Misogin imputit! Tu chiar nu realizezi ca asta eate o problema grava care afecteaza omenirea? Te ai trezit tu sa comentezi, ai venit sa iti versi laturile aici. Doamne ce gandire… si va mai intrebati de ce exista feminismul.
   P.s. Tie ar trebui sa ti se taie organul pentru ca nu vrem sa te inmultesti. Bineinteles ca si barbatilor care inseala trebuie sa li se taie…

  • ! Dar barbatii care inseala ? Sa li se taie penisul, dupa parerea ta , nu ? Pentru ca este exact acelasi pacat, la fel pt barbati ca si pentru femei. Daca te-a inselat, bine ti-a facut.Inseamna ca si-a dat seama cat de misogin esti !Bravo ei ca a scapat de tine! Tu sa te duci singur la castrat , nu meriti sa ai copii!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *