O plantă carnivoră care crește în țara noastră tratează astmul și negii

O plantă carnivoră care crește în țara noastră tratează astmul și negii
O plantă carnivoră care crește în țara noastră tratează astmul și negii

Roua cerului este o plantă carnivoră, care are calități antiseptice bronșice, fiind folosită pentru tratarea bronșiectaziei și a astmului bronșic.

Este una din puținele plante carnivore întâlnite în țara noastră. Apare în rezervațiile naturale și este ocrotită de lege.

În scop terapeutic, se utilizează întreaga plantă, care trebuie recoltată în lunile iulie-august și uscată rapid la întuneric.

Compoziția chimică a plantei este: 1% compuși naftochinonici, 1,5% tanin, acizii: formic, propionic, butiric, citric, benzoic, galic, un ferment proteolitic asemănător pepsinei, un glicozid scindibil de emulsină, enzime, compuși flavonici, un antocianozid, 4-9% substanțe minerale, potrivit www.carnivorousplants.org.

Fitoterapia recomandă această plantă în tratarea afecțiunilor respiratorii și a colicilor intestinali.

Sub formă de infuzie se folosește în tratarea bronșitei, tusei uscate sau nervoase și a tusei convulsive. De asemenea, este un bun antitusiv și posedă proprietăți expectorante și diuretice. Planta împiedică și apariția spasmelor bronșice. Acțiunea medicinală a plantei este dată de plumbalgina, care are efect antispastic asupra tractului respirator și este un antibiotic eficient contra streptococului și pneumococului.

Sucul obținut prin presarea plantei proaspete este folosit ca remediu naturist împotriva negilor.

În general, extractul de roua cerului se asociază cu unele preparate antiaterosclerotice. Frunza proaspătă este rubefiantă (determină încălzirea și înroșirea pielii), potrivit www.sfatulmedicului.ro. Consumată în cantități mari, planta este toxică.

18 distribuiri
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook