O rază de speranţă în lupta împotriva Ebolei

O rază de speranţă în lupta împotriva Ebolei
O rază de speranţă în lupta împotriva Ebolei

Primul test clinic al unui vaccin împotriva virusului Ebola, început în Statele Unite în luna lui septembrie cu o mână de voluntari, nu a provocat până în prezent reacţii adverse, a anunţat un oficial sanitar american de rang înalt, informează Mediafax.

GlaxoSmithKline, laboratorul britanic, care lucra la vaccinul contra Ebola de mai mulţi ani, împreună cu Institutele Naţionale americane pentru Sănătate (NIH), a transmis rezultate foarte bune pe maimuţe, iar acum face obiectul unui studiu clinic asupra a zece persoane, de la 2 septembrie.

“Până în prezent nu există niciun semn” care să indice reacţii grave, a declarat doctorul Anthony Fauci, directorul Institutului Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase (NIAID) în Comisia pentru Alocaţii Bugetare a Senatului.

Alţi zece voluntari vor primi vaccinul în zilele următoare, a adăugat el. În total, zece persoane cu vârste cuprinse între 20 şi 50 de ani şi sănătoase participă la acest test clinic efectuat la sediul NIH, în apropiere de capitala americană Washington.

Rezultatele complete ale acestui test urmează să fie disponibile la sfârşitul anului.

În paralel, o echipă de cercetători de la Oxford, în Marea Britanie, va efectua un test clinic al aceluiaşi vaccin pe 60 de voluntari sănătoşi.

Cercetătorii vor fi astfel în măsură să stabilească dacă acest vaccin, care nu conţine material genetic al virusului Ebola, poate declanşa o reacţie a sistemului imunitar cu scopul de a produce suficienţi anticorpi, care să îi protejeze pe oameni de virusul a cărei rată a mortalităţii este de 50%.

Dacă, după testele în curs sau viitoare, “vaccinul pare sigur, el ar putea să fie disponibil încă din noiembrie în vederea unei utilizări prioritare asupra profesioniştilor în domeniul sănătăţii”, a anunţat recent Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) la finalul unei reuniuni, la Geneva, a aproape 200 de experţi.

De la începutul anului, epidemia s-a soldat cu 2.461 de morţi din 4.985 de cazuri, mai ales în ţări din Africa de Vest, potrivit ultimului bilanţ OMS.

Ana Maria Niţu

5 distribuiri
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook