O româncă a creat un îndulcitor organic, unic în lume. Nu conține aditivi și păstrează fitonutrienţii, vitaminele şi aroma fructelor proaspete

O româncă a creat un îndulcitor organic, unic în lume. Nu conține aditivi și păstrează fitonutrienţii, vitaminele şi aroma fructelor proaspete
O româncă a creat un îndulcitor organic, unic în lume. Nu conține aditivi și păstrează fitonutrienţii, vitaminele şi aroma fructelor proaspete

Fructonata, o pastă de fructe ecologică, unică în lume, datorită tehnologiei folosite, a fost creată de românca Simona Bişboacă și prezentată la Târgul Natural & Organic Products Europe, din Londra. Produsul are cel mai mare conţinut de fruct, zaharuri din fruct, bogat în vitamine, fibre şi antioxidanţi. 

Cele trei sortimente de fructonate de cireşe, afine şi portocale create anul trecut de cercetătorul orădean alături de soţul ei, inginer şi el de profesie, au „prins viaţă”, la fabrica din Livada pe care care aceştia o deţin. Acesta este singurul produs din lume care presupune conservarea fructelor prin concentrare la temperatură sub 42° C, fără pasteurizare. În acest fel pasta păstrează nutrienţii, fitonutrienţii, vitaminele şi aroma fructelor proaspete. Este un aliment tartinabil şi poate fi folosit în mixuri cu iaurt sau cereale la micul dejun sau gustări, dar și la deserturi.

„Este o alternativă la o hrană sănătoasă, mai ales iarna, când opţiunile sunt destul de limitate”, a punctat Simona Bişboacă, pentru bihon.ro.

Doar eco

Materia primă din care este făcută fructonata este aleasă cu mare grijă, fiind achiziţionată doar de la la producători certificaţi ecologic. Astfel, fructonata de afine a fost realizată din fructe achiziţionate de la Romsilva. „Aceasta este singura fructonată unde a trebuit să adăugăm zaharuri, dat fiind faptul că afinele din flora spontană nu sunt la fel de dulci ca cele de cultură. Astfel am adăugat în această fructonată extract de must, de asemenea obţinut din materie primă ecologică”, mărturiseşte cercetătorul orădean. Fructonata de cireşe a fost obţinută din cireşe eco din Sălaj, în timp ce pentru fructonata de portocale au fost aduse fructe tocmai din Italia, zona Calabria, de la un producător renumit de produse ecologice.

Conform cercetătoarei orădence, o provocare deosebită a fost şi modificarea utilajelor, pentru a putea crea în masă ceea ce s-a obţinut în laborator. „Chiar acum vom primi din Italia noi utilaje, pe care urmează să le modificăm. Pentru anul acesta ne-am propus să scoatem pe piaţă noi produse. Printre acestea se numără o marmeladă cu cel mai mare conținut de fructe de pe piaţă, dar şi sucuri naturale”.
Deocamdată desfacerea acestor produse inovative se face doar on-line, iar cererile nu sunt puţine.

Sursa: bihon.ro. 

142 distribuiri
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook