Oamenii de știință au descoperit o modalitate inedită pentru tratarea diabetului de tip 2

Oamenii de știință au descoperit o modalitate inedită pentru tratarea diabetului de tip 2
Oamenii de știință au descoperit o modalitate inedită pentru tratarea diabetului de tip 2

Diabetul de tip 2 se manifestă, în general după vârsta de 40 de ani, persoanele supraponderale fiind cel mai adesea afectate. Acumularea de grăsime în organe provoacă o rezistență la insulină, în ciuda faptului că pancreasul produce o cantitate suficientă de insulină celulele devin reziste la efectele ei, organismul necesitând o cantitate mai ridicată de insulină pentru a-și îndeplini funcțiile specifice. Nu există un tratament care vindecă diabetul dar poate fi ținut sub control.

Recent, cercetătorii de la Universitatea Pennsylvania au descoperit o nouă metodă prin care să stimuleze activitatea celulelor care produc insulină: pacientul trebuie să stea într-o cameră hiperbară (o incintă presurizabilă rezistentă la presiune utilizată pentru efectuarea tratamentelor diferitelor accidente de decompresie, pentru efectuarea decompresiei la suprafață a scafandrilor în activitățile de scufundare profesională, oxigenoterapie hiperbară) unde nivelul mare de oxigen, combinat cu injecțiile cu propriile celule stem va accelera producția de insulină.

Așa-numita oxigenoterapie hiperbară în care pacientul stă într-o cameră presurizată i-a ajutat pe pacienții cu diabet 2 care au participat la studiu să își reducă nevoie de insulină și metformin (un medicament folosit de diabetici), iar unii dintre ei nu au mai avut deloc nevoie de insulină.

Tratamentul este folosit, în mod normal de scafandri, iar atmosfera de înaltă presiune permite să fie inspirat de 3 ori mai mult oxigen decât în mod normal.

Terapia include și extragerea celulelor stem de la pacienți, multiplicarea în laborator, apoi injectarea lor în pancreas. 

 

Horoscopul zilei - Evenimentul zilei - evz.ro
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

3 Comments

 1. Dr. Marius Uscatu says:

  Buna ziua!
  Evident, cel mai simplu, cel mai logic si eficient tratament consta in scaderea ponderala (diabetul de tip 2, asa dupa cum ati precizat, se datoreaza obezitatii)…..
  Dr. Marius Uscatu
  Chirurg Ante-picior

 2. Doctore. parca erai dr. de picioare! Pai si ultimul copil stie ca daca celulele din pancreas se distrug adio insulina, poti sa le dai si 5 kg de oxigen. Celulele alea sint ca niste fabricute ce produc insulina. Odata ce au dat faliment (se distrug) adio insulina. Ca il poti tine in fru, asta da, e adevarat doar ca boala e ireversibila. Cel putin deocamdata. In alta ordine de idei cunosc niste diabetici care sin slabi de le numeri coastele. Dar si niste obezi care n-au nimic. Or fi genele de vina?

  • Dr. Marius Uscatu says:

   Daca veti citi atent articolul de mai sus sau orice lucrare despre diabet, veti intelege ca exista doua tipuri de diabet:
   – diabetul de tip 1, care apare datorita lipsei de insulina, iar pacientii sunt normoponderali, unoeir chiar sub-ponderali. Se trateaza prin administrare de insulina.
   – diabet de tip 2, care apare datorita obezitatii (datorita alimentatiei necorespunzatoare), si care se trateaza prin dieta.
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg ante-picior

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *