Sari la conținut

OMS: Vaccinarea împotriva virusului care cauzează cancer de col uterin ar trebui să fie obligatorie

vaccin

Cancerul de col uterin şi celelalte afecţiuni asociate cu virusul HPV sunt probleme de sănătate publică mondială, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care insistă asupra necesităţii includerii vaccinului împotriva HPV în programele naţionale de imunizare.

OMS precizează că recunoaşte importanţa cancerului de col uterin şi a altor afecţiuni asociate cu HPV ca fiind probleme de sănătate publică mondiale şi reiterează recomandarea ca vaccinul anti-HPV să fie inclus în programele naţionale de imunizare, cu condiţiile ca prevenirea cancerului de col uterin şi/sau a altor boli cauzate de HPV să fie o prioritate de sănătate publică, introducerea vaccinului să fie fezabilă programatic, să poată fi asigurată o finanţare sustenabilă şi să fie luate în considerare strategiile de eficienţă a costurilor vaccinării în ţară sau regiune.

„Atât vaccinul anti-HPV tetravalent, cât şi cel bivalent au profiluri de siguranţă şi eficacitate excelente. Ele trebuie introduse ca parte a unei strategii coordonate şi complete de prevenire a cancerului de col uterin şi a altor boli cauzate de HPV. Această strategie trebuie să includă o educare cu privire la reducerea comportamentelor care cresc riscul de dobândire a infecţiei cu HPV, instruirea agenţilor de sănătate şi informarea femeilor despre depistarea, diagnosticarea şi tratamentul leziunilor precanceroase şi cancerului”, arată OMS.

Strategia ar trebui să includă, potrivit OMS, şi acces crescut la servicii de depistare terapeutice de calitate, la tratamentul cancerelor invazive şi îngrijiri paliative.

În opinia organizaţiei, introducerea vaccinului anti-HPV nu ar trebui să submineze finanţarea pentru dezvoltarea sau întreţinerea programelor eficiente de depistare a cancerului de col uterin, vaccinarea fiind un instrument primar de prevenire care nu elimină necesitatea depistărilor ulterioare, din moment ce vaccinurile nu protejează împotriva tuturor tipurilor HPV cu risc ridicat.

OMS susţine că trebuie căutate oportunităţi pentru a asocia introducerea vaccinului anti-HPV cu alte programe pentru tineri (de exemplu prin serviciile de sănătate pentru adolescenţi), dar arată că introducerea vaccinării anti-HPV nu trebuie amânată, din cauza faptului că alte intervenţii relevante nu pot fi implementate în acelaşi timp.

Potrivit OMS, vaccinurile anti-HPV au fost omologate pe baza eficienţei lor clinice demonstrate la femeile tinere şi, numai pentru vaccinul tetravalent, la bărbaţii tineri.

„Comitetul Consultativ Global pentru Siguranţa Vaccinurilor (GACVS) al OMS a revizuit în mod regulat datele despre siguranţa vaccinurilor anti-HPV. Comitetul a revizuit şi datele de supraveghere post-autorizaţie din Statele Unite, Australia, Japonia şi producători. Datele din toate sursele continuă să fie pozitive în ceea ce priveşte siguranţa ambelor vaccinuri. GACVS a concluzionat în martie 2014 că ambele vaccinuri anti-HPV continuă să aibă un profil de siguranţă excelent”, se arată în raportul OMS.

În urma vaccinării pot să apară reacţii locale, respectiv durere la locul injecţiei, raportată de până la 80 la sută din persoanele vaccinate cu vaccinurile tetravalent şi bivalent, sau durere severă (durere spontană sau durere care a împiedicat desfăşurarea unei activităţi normale), raportată de aproximativ şase la sută din persoanele vaccinate.

„O analiză a dovezilor privind siguranţa vaccinurilor anti-HPV a concluzionat că ambele vaccinuri sunt asociate cu rate relativ ridicate ale reacţiilor la locul injecţiei, în special durere, însă acestea sunt de obicei de scurtă durată şi se rezolvă spontan”, arată specialiştii.

OMS notează că unele studii din ţările cu venituri ridicate au raportat că vaccinarea adolescenţilor pentru prevenirea cancerului cervical ar putea fi eficientă din punct de vedere al costurilor, dacă acoperirea vaccinală la fete este ridicată.

„Totuşi, majoritatea analizelor din ţările cu venituri ridicate indică faptul că extinderea la băieţi nu este eficientă decât dacă acoperirea vaccinului la femei este scăzută şi/sau preţul vaccinului este foarte scăzut”, se mai arată într-un raport OMS.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel