Sari la conținut

Operaţia de polipi la copii, pas cu pas

Vegetaţiile adenoide reprezintă una dintre cele mai frecvente probleme ale copiilor, în sfera bolilor ORL. Afecţiunea, cunoscută ca „polipi” în termeni populari, este o problemă care se tratează chirurgical, operaţie care are rezultate spectaculoase.
Nicolae Oprea
Orice rinofaringită acută antrenează şi inflamaţia vegetaţiilor adenoide, adică a „polipilor”, care opturează canalele ORL. În cele mai multe cazuri, secreţiile nazale ajung şi la urechi unde se instalează otita, sau chiar otita seroasă, iar recomandarea medicilor ORL este una singură: intervenţia chirurgicală. Nu puţini sunt însă părinţii care refuză să meargă cu copiii la spital pentru operaţia de polipi, asta în ciuda faptului că medicul pediatru a recomandat intervenţia chirurgicală. În general, mamele sunt foarte speriate de această intervenţie, iar înainte să meargă la spital se „informează” de pe internet, adică de pe forumuri, unde, de cele mai multe ori, informaţiile nu sunt de cea mai bună calitate sau pot fi insuficiente sau chiar trunchiate. Aşadar, când medicul ORL-ist recomandă intervenţia în cazul polipilor, operaţia nu trebuie întârziată, mai ales că riscurile în cazul mai multor otite sunt foarte mari, precum afectarea serioasă a auzului.
Operat dimineaţă, externat după-amiaza
Operaţia de polipi nu durează mai mult de 20-30 de minute, iar în 99% din cazuri, copilul care este operat dimineaţa, după-amiza pleacă deja din spital. În Bucureşti, cele mai multe operaţii se desfăşoară la cele două mari spitale de copii, „Marie Curie” şi „Grigore Alexandrescu”, unde medicii au rezultate spectaculoase.
Se verifică timpul de coagulare a sângelui
La „Marie Curie, de exemplu, odată ajuns la spital, de dimineaţă, copilului i se recoltează sânge pentru analizele necesare înainte de anestezia totală şi de intervenţia chirurgicală. Totodată, micuţul suferă o înţepătură minoră la lobul urechii, moment în care cadrele medicale verifică timpul de coagulare a sângelui. În mod normal, sângerarea în urma înţepăturii nu trebuie să dureze mai mult de trei minute. Momentul analizelor poate fi neplăpcut pentru mulţi copii, care se sperie foarte repede de înţepături, însă, recoltarea sângelui înainte de operaţie este obligatorie.
Siropelul care îi amorţeşte
După analize, copilul este internat pentru o zi, şi este plasat într-un salon al secţiei ORL, unde condiţiile sunt foarte bune. După ce se confimă rezultatul bun al analizelor medicale, copilul este pregătit pentru intervenţie şi are loc un „interviu” cu medicul anestezist. După această consultaţie, copiilor li se administrează un siropel, înainte de anestezia totală, care are rolul de a-i linişti. Urmează apoi „chemarea” la sala de operaţie, acesta fiind primul moment foarte emoţionant, atât pentru copii dar mai ales pentru părinţi, care sunt nevoiţi, unii dintre ei pentru prima dată, să-şi lase micuţii din mână şi să-i privească cum o asistentă pleacă efectiv cu ei spre sala de operaţie. Cele aproximativ 20-30 de minute cât durează intervenţie sunt foarte apăsătoare pentru părinţi. Mulţi dintre ei îşi pierd răbdarea şi se aşează, deşi nu au voie, în faţa blocului operator unde întreabă fiecare asistentă care iese din sală cum se simte copilul lor.
Trezirea din anestezie, cel mai greu moment
Fără îndoială, cel mai greu moment al zilei este cel în care copilul este adus de la sala de operaţie. În scurt timp, micuţul se trezeşte puţin din anestezie, iar timp de aproximativ 30-40 de minute este extrem de agitat, plânge şi nu poate fi calmat cu nimic. Este o stare absolut normală de trecere de la starea de anastezie la cea vigilă (de trezire). Părinţii trebuie să-şi păstreze calmul pentru că această stare va trece foarte repede. Odată trezit, copilul are nevoie de hidratere şi i se administrează apă, puţin câte puţin. Ulterior, după aproximatv 2 ore de la intervenţie, se recomandă ceva uşor de mâncare, precum o banană sau un iaurţel. Sunt şi cazuri în care copiii nu pot bea apă, iar atunci există riscul deshidratării. În aceată situaţie, se recomandă perfuzia cu soluţie Ringer. Urmează vizita medicului, iar după-amiză are loc şi externarea.

Etichete:
Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: