Sari la conținut

Opt moduri eficiente prin care să preveniți Alzheimerul

Numărul persoanelor cu Alzeimer se va dubla până în 2050, potrivit Alzheimer’s Association.

Există multe teorii cu privire la cauzele declinului mintal, însă experții spun că sunt câteva măsuri simple prin care să vă protejați creierul.

”Deși îmbătrânirea este cel mai important factor de risc al pierderilor de memorie, există o mulțime de lucruri pe care le putem face pentru a ne menține creierul în formă”, susține Gary Small, profesor de psihiatrie la UCLA și autorul lucrării  ”The Memory Bible”.

Iată cele opt moduri prin care puteți preveni pierderile de memorie:

1. Aveți grijă ce medicamente folosiți

”Medicamentele pot cauza pierderea funcției cognitive”, susține dr. Jacob Teitelbaum.

Printre pastilele care provoacă astfel de probleme se numără statinele, medicamentele anti-anxietate, analgezicele, beta-blocantele și somniferele. Vorbiți cu medicul despre posibilele efecte ale medicamentelor pe care le folosiți, asupra memoriei.
2. Protejați-vă împotriva leziunilor la cap

Leziunile  la cap pot provoca pierderi de memorie. Purtați cască de protecție atunci când mergeți cu bicicleta sau când practicați un sport de contact.Dacă v-ați lovit la cap, nu vă continuați activitatea, odihniți-vă și mergeți la doctor.
 3.  Preveniți sindromul metabolic

Oameni care au exces de grasime în jurul taliei, au hipertensiune arteriala, un nivel ridicat de zahăr în sânge, trigliceride ridicate și un nivel scăzut de HDL ( colesterol bun ), suferă de această afecțiune care a fost asociată cu declinul cognitiv.

Dr. Ellen Kamhi spune că exercițiile fizice zilnice și o dietă un săracă în grăsime și bogată în fibre reduce riscul sindromului metabolic.
 4. Țineți diabetul sub control

Complicațiile diabetului pot crește riscul de Alzheimer cu 65%. Diabetul de tip 2 poate fi prevenit printr-o dietă sănătoasă,  controlarea greutății corporale și exercițiile fizice.
5 . Dormiți suficient

Tulburările de somn pot epuiza memoria , spune dr. Kamhi. De exemplu apneea de somn poate duce la probleme de învățare și de memorare.

6 . Ulei de pește  

Experții spun că se poate reduce riscul pierderilor de memorie prin consumul de acizi grași omega – 3 care se găsesc în pește sau în suplimentele de ulei de pește.

Doza recomandată de ulei de pește este de 900 mg pe zi.
7. Faceți mișcarea

” Activitatea fizică aduce mai mult oxigen către creier „, spune dr. Kamhi.
8 . Puneți-vă creierul la treabă

Învățați o limbă nouă, faceți puzzle-uri, citiți cărți. Faceți activitățile de zi cu zi altfel decât de obicei. De exemplu, dacă sunteți dreptaci, spălați-vă pe dinți cu mâna stângă.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: