Sari la conținut

Pericolul din băuturile energizante. Ce efecte înspăimântătoare poate avea o singură doză?

În ultimii 3 ani, în SUA, peste 2000 de copii cu vârsta sub 6 ani au fost internaţi la urgenţă, suferind de intoxicaţie acută cu cofeină. Cauza? Consumul băuturilor energizante. O singură doză dintr-o asemenea băutură poate cauza intoxicaţie cofeinică la copii, avertizează medicii.

Printre simptomele intoxicaţiei cu cofeină se numără perturbări grave ale activităţii inimii – inclusiv aritmie – sau probleme neurologice, precum convulsii.

La majoritatea mărcilor de băuturi energizante, o singură doză conţine îndeajuns de multă cofeină pentru a avea efecte nocive asupra unui copil, spune prof. Steven Lipshultz, pediatru-şef la Children’s Hospital of Michigan din Detroit.

Vorbind despre această situaţie la întrunirea American Heart Association, el a afirmat că expunerea la cofeină este problemă constantă de sănătate publică.

Însă, deşi se considera că „victimele” cele mai probabile  cele mai sunt adolescenţii şi adulţii tineri, cele mai recente date arată că jumătate dintre apelurile telefonice la centrele de toxicologie din SUA, legate de consumul excesiv de cafeină, din energizante, implicau de fapt copii sub 6 ani, expuşi neintenţionat la această problemă.

Un copil cu vârsta de 12 ani poate suferi o intoxicaţie cu cofeină în cazul în care consumă peste 2,5 mg de cofeină pentru fiecare kilogram de greutate corporală, ceea ce înseamnă că şi o singură doză de energizant poate fi periculoasă. Unele asemenea băuturi conţin 160 mg de cofeină într-o singură doză.

Unui risc deosebit sunt expuşi copiii care suferă de diabet sau ADHD, spune specialistul.

O cană de cafea conţine şi ea suficientă cofeină pentru a face rău unui copil; băuturile tip cola conţin ceva mai puţină cofeină, fiind puţin probabil să provoace intoxicaţii cofeinice dacă sunt consumate cu moderaţie, însă au riscurile lor.

Defel, nu numai cafeina din energizante este potenţial periculoasă pentru copii; multe alte ingrediente folosite în energizante nu au fost testate în ceea ce priveşte siguranţa consumului lor de către copii.

După opinia prof. Lipshultz, comercializare acestor băuturi ar trebui reglementată la fel ca şi cea a tutunului şi alcoolului şi ele nu ar trebui vândute copiilor cu vârsta sub 18 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel