“Persoanele seropositive nu vor rămâne fără tratament” – Alin Țucmeanu

“Persoanele seropositive nu vor rămâne fără tratament” – Alin Țucmeanu
"Persoanele seropositive nu vor rămâne fără tratament" - Alin Țucmeanu

Ministrul Secretar de Stat la Ministerul Sănătăţii, Alin  Ţucmeanu, a dat asigurări că persoanele infectate cu HIV / SIDA nu vor rămâne fără tratament. “Vreau să vă asigur că Ministerul Sănătăţii, acum, poate răspunde prompt şi la obiect că se rezolvă şi că pacienţii nu vor rămâne fără tratament. Vă asigur pe toţi pacienţii că nu veţi rămâne fără tratament niciodată şi că veţi avea acces la medicamente.”, a precizat acesta, menţionând că pacienţii aflaţi sub tratament vor primi medicaţia de care au nevoie săptămâna viitoare.

Ministrul Secretar de Stat a dat aceste asigurări la  dezbatere organizată de World Vision România, dezbatere ce a concentrat problemele, dar și noile abordări în cazul persoanelor seropositive din România.

După 25 de ani de la descoperirea primelor cazuri de copii infectați cu HIV, în România, sunt înregistrați la momentul actual 12.886 persoane în viață, infectate cu HIV, în timp ce la nivel mondial numărul acestora se ridică la aproximativ 34 de milioane, conform datelor OMS.

Participanţii şi-au exprimat îngrijorarea faţă de creşterea cazurilor noi de tineri seropozitivi, aflaţi în grupa de vârstă 20-29 de ani, consumatori de droguri injectabile şi manifestând comportamente sexuale la risc, neprotejate.

Daniela Buzducea

Daniela Buzducea

În opinia Dnei Daniela Buzducea, Director Executiv World Vision, “Avem acum nevoie de o viziune comună şi de un plan de acţiune comun prin care să abordăm cele două situaţii de HIV din România. Trebuie să ne mai întâlnim şi să discutăm în continuare despre cum realizăm analiza şi care sunt actorii care vor crea strategia naţională.”

Cristian Roşu, Preşedinte UNOPA şi Vicepreşedinte COPAC a declarat: “Vorbim despre o analiza nu a persoanelor seropozitive, ci a infecţiei HIV în România, de unde s-a plecat şi unde s-a ajuns, vorbim despre schimbarea unor indicatori, date si factori. Dacă la inceput s-a numit “accident epidemiologic”, în prezent nu mai poate fi vorba despre asta, deoarece infecţia cu virusul HIV s-a mutat către alte niveluri sociale, vorbim despre consumatorii de droguri, în special de droguri injectabile, şi vorbim despre o nouă cohortă de copii seropozitivi. Cum s-a ajuns aici? Simplu: prin diminuarea de la an la an a bugetului programului naţional de combatere, monitorizare şi tratare a infecţiei HIV/SIDA în paralel cu creşterea numărului de noi cazuri (900 in 2014), în special la consumatorii de droguri injectabile, şi cu lipsa programelor coerente de prevenire.”

A.

 

2 distribuiri
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook