,,Pielea uscată poate indica o afecţiune a tiroidei?”

,,Pielea uscată poate indica o afecţiune a tiroidei?”
,,Pielea uscată poate indica o afecţiune a tiroidei?"

Anca 33: Am pielea mâinilor foarte uscată şi o senzaţie de mâncărime mai tot timpul, chiar dacă folosesc creme hidratante, senzaţia dispare o vreme, după care reapare, din ce cauză credeţi că se întâmplă acest lucru, poate fi vorba despre o afecţiune a tiroidei?

 În unele afecţiuni endocrine pielea poate să îşi schimbe consistenţa , gradul de hidratare, stratul lipidic  , sau să îşi schimbe culoarea .În afecţiuni ale ovarelor (sindrom de ovar polichistic) pielea poate deveni “grasă”, la fel şi părul, în afecţiuni tiroidiene (hipotiroidii sau hipertiroidii) poate fi foarte uscată şi pergamentoasă, rece,  sau umedă şi caldă, în afecţiuni ale suprarenalelor şi hipofizei poate să îşi schimbe culoarea sau consistenţa, etc.
Culoarea pielii şi consistenţa se modifică în boli cardio-vasculare, în unele boli pulmonare, etc. În multe situaţii putem considera piela ca un “termometru” al stării generale a organismului .
Cel mai fecvent însă mâcărimea şi ucsăiunea pielii se datorează unor greşeli de igienă, spălarea prea des cu săpun delipidant sau cu produse uşor abrazive, şi neutilizarea uleiului sau laptelui de corp emolient după duş sau baie.

1 distribuiri
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook