Prea mult stres poate duce la apariția bolilor mintale

Prea mult stres poate duce la apariția bolilor mintale
Prea mult stres poate duce la apariția bolilor mintale

Persoanele care fac față cu greu situațiilor stresante sunt mai predispuse să dezvolte probleme mintale, potrivit unui nou studiu al Universității California-Irvine.

Mai exact, dacă certurile din familie sau conflictele de la locul de muncă te afectează mai mult decât ar trebui, riscul de a te confrunta cu tulburări de anxietate sau cu alte probleme mintale este de 10 ori mai mare.

Factorii zilnici de stres pot afecta sănătatea emoţională, susţine Susan Charles, coordonatoarea studiului, profesoară de psihologie şi comportament social, de la Universitatea California-Irvine. Mai mult, ea este de părere că nu este vorba de numărul de factori de stres la care suntem supuşi zilnic, ci modul în care reacţionăm la ei. Dacă devenim foarte anxioşi sau trişti atunci când suntem stresaţi, sănătatea noastră mintală va fi afectată.  

Oamenii de ştiinţă au analizat date de la 711 bărbaţi şi femei cu vârste cuprinse între 25 şi 74 de ani care fuseseră intervievaţi de două ori, la distanţă de 10 ani. La început, participanţii au fost întrebaţi zilnic, timp de 8 zile, cu privire la factorii de stres pe care i-au întâlnit în ziua respectivă. De asemenea, ei au fost rugaţi să declare şi sentimentele pe care le experimentaseră de-a lungul zilei.  În acest fel, oamenii de ştiinţă au putut determina dacă participanţii deveneau mai deprimaţi şi mai anxioşi în zilele în care se confruntau cu factorii de stres. 

În plus, atât la începutul studiului, cât şi după 10 ani, participanţii au completat chestionare legate de sănătatea lor mintală şi de tulburările de anxietate şi depresie. 

Rezultatele cercetării au indicat că oamenii care răspund la stres cu mai multă anxietate şi tristeţe decât în mod obişnuit, au mai multe şanse ca peste 10 ani  să declare că se confruntă cu probleme de anxietate şi stres psihologic. Aceste constatări au fost făcute în rândul participanţilor care, la începutul studiului, nu raportaseră că ar avea vreo problemă de sănătate mintală. 

„Studiul nostru sugerează că avem nevoie să ne gândim la modul în care experimentăm emoţiile care au un impact pe termen lung asupra sănătăţii mintale”, a explicat Charles. 

O metodă prin care putem face asta ar fi aceea de a ne impune să vedem aceşti factori de stres ca o provocare şi nu ca pe o ameninţare. De exemplu, dacă eşti stresat că trebuie să mergi la un eveniment unde nu cunoşti pe nimeni, stabileşte-ţi ca ţel cunoaşterea a trei oameni despre care să afli câte trei lucruri noi. 

Sau, dacă ai fost diagnosticat cu o anumită boală, nu te concentra asupra lucrurilor pe care nu mai poţi să le faci, ci asupra celor pe care le poţi face pentru a-ţi îmbunătăţi situaţia. 

„Nu spun că trebuie să îndulceşti totul, dar atitudinea contează atunci când trebuie să faci faţă stresului”, a adăugat Charles.

 

comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

3 Comments

  1. Ben Fitzui says:

    Nu cunosc popor mai stressat ca poporul roman. Oriunde mergi prin lume, de la Irlanda la New Zeeland si vizitezi magazine elegante ai parte de scene iesite parca din spitalele de nebuni. Fie ca am calatorit prin orase mari in America de Nord facind cumparaturi prin super elegante Mall-uri am avut parte de scene ridicole in care doi, trei romanasi se certau ca la usa cortului, zbierand, urland unul la altul…si mentionez ca nu erau tigani. Erau romani sadea dar se certau din vaste motive, fie sotul era enervat ca soata lui pierdea vremea prea mult prin rafturile magazinului fie erau certuri de conceptie intre prieteni, asa aiurea. Iti venea sa te bagi sub covor sa auzi propria ta limba romaneasca pocita sub injuraturi grotesti si terfelita la culme de niste gunoaie ca oameni nu le pot spune.
    Cred totusi ca noi romanii am fost si suntem o colosala greseala de existenta, probabil Creatorul Universului a lasat sa apara romanii asa la voia intimplarii, asa se explica ura si veninul de care dau dovada doi romani cind se intilnesc unul cu altul oriunde pe mapamondul asta.

    • Fiecare are opinia sa,..vede si intelege lucrurile, in felul lui. Dar asta este cea mai tare faza cica”Nu cunosc popor mai stressat ca poporul roman” , aceasta denota cit de jos te afli, dupa afirmatiile facute. „PADURI FARA USCATURI NU EXISTA” si eu sint plecat cu tot cu familie de 17 ani si este a 3 a tara in care locuiesc si de unde nu cred ca o sa ma mut degraba…i mi vine sa zic ca Creatorul Unversului/Dumnezeu, a stiut foarte bineceea ce a creat, avind o gindire mai presus de gindirea noastra,..asa ca sa nu ne grabim a da cu bita in balta,..ca ii stropim si pe cei din jur.

  2. da,..

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *