Sari la conținut

Prima curriculă de îngrijiri paliative din România adresată rezidenţilor din oncologie medicală şi radioterapie

HOSPICE Casa Speranţei a lansat primul proiect din România al cărui obiectiv este să definească şi să stabilească un cadru de învăţare teoretică a noţiunilor de bază în îngrijiri paliative dedicate pacienţilor oncologici: „Dezvoltarea şi pilotarea unei curricule integrate de îngrijiri paliative pentru rezidenţii din oncologie” (Onco PAL Curriculum). Onco PAL Curriculum se va desfăşura pe o perioadă de doi ani, bugetul total al proiectului fiind de 153.613 de euro.

Curricula va fi elaborată cu sprijinul Societăţii Europene pentru Oncologie Medicală (European Society for Medical Oncology – ESMO) şi al Societăţii Americane de Oncologie Clinică (American Society of Clinicam Oncology – ASCO) urmând recomandările şi bunele practici actuale în îngrijirea pacienţilor oncologici conform ghidului „Recomandări pentru o curriculă globală în oncologia medicală” ediţia 2016. Totodată, proiectul va beneficia de implicarea specialiştilor din cadrul Institutului Oncologic „Prof. Dr. Al. Trestioreanu” din București (IOB), precum şi a celor din cadrul Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj Napoca (IOCN), în calitate de parteneri naţionali.

„Numărul estimat al românilor care au nevoie anual de îngrijiri paliative se ridică la 160.000, dintre care 64.000 sunt bolnavi oncologici. Serviciile specializate de îngrijiri paliative existente în ţară reuşesc să acopere aproximativ 10% din această nevoie. Onco PAL Curriculum este o iniţiativă în premieră pentru România şi ne bucurăm să avem alături de noi parteneri care vor contribui cu o expertiză relevantă şi consistentă în formarea rezidenţilor în oncologie medicală şi radioterapie” a declarat Dr. Roxana Chiriş, Coordonator al Onco PAL Curriculum.

În prima etapă a proiectului, beneficiarii vor fi 20 de formatori şi viitori coordonatori de practică de rezidenţiat în domeniul îngrijrii paliative din cele şase centre universitare – Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara, alături de 100 de rezidenţi din aceste oraşe. În cea de-a doua etapă, 26 de rezidenţi la oncologie medicală vor pune în practică timp de patru luni curricula de îngrijiri paliative în cadrul IOB şi IOCN, precum şi în şase centre de îngrijire paliativă acreditate din Bucureşti şi din Cluj-Napoca.

„Unul dintre obiectivele noastre este să facilităm accesul corespunzător al pacienţilor români la tratament şi la servicii medicale de calitate. Cu prioritate, ne propunem să identificăm soluţiile necesare pentru acele afecţiuni oncologice ale căror opţiuni terapeutice sunt încă limitate şi să acordăm sprijinul nostru pacienţilor prin programe educaţionale şi de sprijin care să faciliteze înţelegerea şi managementul bolilor cu care aceştia se confruntă. Avem convingerea că Onco PAL Curriculum este o iniţiativă mai mult decât necesară şi binevenită, în special în contextul în care prevalenţa cancerului în România este peste media europeană, iar îngrijirea paliativă iniţiată timpuriu aduce reale beneficii pacientului şi familiei acestuia” a declarat Christian Rodseth, Managing Director al Janssen România.

Proiectul răspunde nevoii identificate de profesioniştii români din paliaţie, iar curricula şi materialele de suport vor fi puse la dispoziţia Comisiei de Oncologie din cadrul Ministerului Sănătăţii pentru a putea fi analizate în scopul întrebuinţării lor la nivel naţional drept bază de instruire în îngrijiri paliative pe parcursul pregătirii rezidenţilor în oncologie medicală şi radioterapie.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: