Sari la conținut

Primele simptome ale cancerului de colon și analizele cu care poți descoperi boala din timp

Cancerul de colon afecteaza intestinul gros, situat in partea inferioara a sistemului digestiv. Adesea, evolueaza impreuna cu o alta forma de cancer, cel rectal, localizat la nivelul ultimei portiuni a colonului. Aceste doua tipuri de cancer poarta numele de cancer colorectal. Factorii genetici, dar, in principal, dieta nepotrivita, alcoolul si tutunul cresc considerabil riscul imbolnavirii.

Cele mai multe cazuri de cancer de colon debuteaza sub forma unor mici aglomerari de celule benigne, necanceroase, numite polipi adenomatosi. De-a lungul timpului, unii dintre acestia se transforma in cancer de colon. Polipii pot fi mici si dau doar cateva simptome.

Simptomele

Unul dintre simptome este modificarea scaunului, care poate contine mucozitati si urme de sange. Tranzitul intestinal devine neregulat si variabil din punctul de vedere al consistentei, constipatia alternand cu diareea. Semnele instalarii cancerului de colon sunt numeroase si nespecifice. Pe langa cele enumerate pana acum, acestea includ: oboseala; slabiciune; dificultati de respiratie; crampe sau balonare.

Analize necesare:

Colonoscopia este cea mai buna metoda de profilaxie a cancerului de colon. In timpul efectuarii unei colonoscopii de catre medicul gastroenterolog, se vor inspecta vizual peretii colonului gros din interior. Acest lucru permite identificarea oricarei afectiuni inca in stadiile incipiente ale evolutiei sale. Depistarea precoce a bolii faciliteaza si simplifica foarte mult tratamentul.

Teste de sange: hemoleucograma – arata anemie hipocroma microcitara, prin deficienta de fier; combinata cu deficitul de vitamina B12, determina anemia macrocitara;

Teste functionale hepatice: sunt de obicei normale, chiar si in cazul metastazelor hepatice;

Tuseul rectal;

Video capsula;

Rectoscopia (vizualizarea doar a rectului = portiunea terminala a colonului) sigmoidoscopia (vizualizeaza rectul si colonul sigmoid, adica aproximativ 1/3 din tot colonul) sau colonoscopia totala cu vizualizarea de imagini din interiorul colonului;

Biopsia zonelor suspecte la colonoscopie;

Irigografia simpla sau cu dublu contrast;

Ecografia abdominala (nu depisteaza cancerul de colon, dar poate sa identifice eventualele metastaze in ficat, abdomen sau ganglionii abdominali);

Examenul tomografic (computer tomograf, CT), nu vede de obicei cancerul de colon ci metastazele si extensia la organele din vecinatate); Determinarea markerilor ADN tumorali in scaun.

Cum se tratează

Exista mai multe metode de tratament care se completeaza reciproc (chirurgia, tratamentul chimioterapic, radioterapia). Chirurgia are rolul cel mai important, restul fiind tratamente complementare, ajutatoare, care pot converti un pacient initial inoperabil in unul operabil. Chirurgia rezolva si unele complicatii majore ale cancerului colorectal (ca ocluzia intestinala sau perforatia). Exista insa din pacate, cazuri in stadii foarte avansate in care tratamentul oncologic are un rol primordial, chirurgia trecand in planul doi si fiind aplicata doar in cazul aparitiei complicatiilor.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel