Probioticele, bacterii prietenoase care vă feresc de infecțiile de sezon și îmbunătățesc digestia

Probioticele, bacterii prietenoase care vă feresc de infecțiile de sezon și îmbunătățesc digestia
Probioticele, bacterii prietenoase care vă feresc de infecțiile de sezon și îmbunătățesc digestia

Probioticele sunt bacteriile „prietenoase” care joacă un rol important în buna funcționare a organismului pe tot parcursul vieții. Contribuie la prevenirea alergiilor la bebeluși. Stimulează apărarea imunitară a copiilor preșcolari și școlari. Îmbunătățesc funcția sistemului digestiv la vârstă adultă. Ne ajută să luptăm împotriva infecțiilor. Mențin echilibrul microflorei intestinale atunci când suntem nevoiți să urmăm un tratament cu antibiotice. Toate aceste beneficii sunt dovedite științific, probioticele fiind unele dintre cele mai studiate soluții terapeutice la ora actuală. Să aflăm în continuare cum acționează probioticele pentru întreaga familie: de la copii la bunici.

COPII: sistem imunitar puternic

Procesul de formare a microflorei intestinale începe încă de la naștere și continuă în primii ani de viață. Dacă acest proces de colonizare a tractului digestiv nu se face în mod corect, există riscul dezvoltării alergiilor. De ce? Fiindcă sistemul imunitar este perturbat și reacționează la contactul cu unele substanțe (alergene), cărora în mod normal nu ar trebui să le răspundă. Acest fenomen este mai frecvent în cazul copiilor din țările dezvoltate. Din cauza stilului dezechilibrat de viață, microflora acestor copii este mai săracă în specii bacteriene. Iată de ce numărul copiilor cu alergii (dermatită atopică, astm) este în continuă creștere. Acestea sunt concluziile unui studiu prezentat recent de profesorul Antoine Magnan, în cadrul Congresului Francofon de Alergologie. Cercetătorii studiază acum posibilitatea administrării de probiotice și prebiotice în primul an de viață în scopul prevenirii alergiilor.
Cert este faptul că probioticele și-au dovedit eficiența în tratarea diareei la bebeluși și copii. Probioticele refac echilibrul florei intestinale, reducând durata și intensitatea diareei. Practic, în momentul de față, administrarea unui probiotic se aplică la scară largă pentru tratarea diareei infecțioase la copii sau pentru prevenirea diareei asociate tratamentului cu antibiotice.
Reechilibrarea florei intestinale prin administrarea de probiotice și prebiotice aduce încă un beneficiu major pentru sănătatea copiilor. Un studiu coordonat de profesorul Mario Cazzola și prezentat în cadrul unui congres al European Respiratory Society a demonstrat că probioticele Institutului Rosell în asociere cu prebiotice și vitamina C reduc cu 25% riscul infecțiilor respiratorii și gastrointestinale în rândul preșcolarilor și școlarilor.

Adulți: îmbunătățirea digestiei

Probioticele au o acțiune binecunoscută privind îmbunătățirea digestiei. Stresul, alimentația nesănătoasă, fumatul, tratamentele cu antibiotice provoacă dezechilibrul florei intestinale. Acest lucru are un impact serios asupra stării de sănătate, conducând la: infecții repetate, tulburări digestive (diaree, constipație, greață, vărsături), oboseală și stări depresive inexplicabile. Soluția? Administrarea unui supliment pe bază de probiotice, prebiotice și vitamina C, o formulă care acționează sinergic și readuce starea de bine.
În cazul vârstnicilor, probioticele pot deveni un aliat de nădejde contra tranzitului intestinal lent. Se știe că odată cu înaintarea în vârstă, intestinul are tendința de a deveni mai leneș, iar tulburările de tranzit sunt frecvente. Și în aceste cazuri probioticele, în special Bifidobacteriile, acționează la nivelul colonului, ajutând la accelerarea tranzitului lent.

Reguli esențiale în alegerea unui probiotic eficient

Probioticele și prebioticele pot fi administrate împreună sub forma suplimentelor alimentare simbiotice. Pentru a fi siguri că optați pentru un produs eficient, este indicat să țineți seama de următoarele reguli de bază:
alegeți un produs care conține o cantitate suficientă de probiotice astfel încât să-și facă efectul.
asigurați-vă că bacteriile conținute sunt conservate printr-o metodă sigură și că rămân vii. Procesul de liofilizare le asigură probioticelor capacitatea de a supraviețui o perioadă lungă de timp și un termen de valabilitate mai mare.
pentru a vă apăra de infecțiile de sezon, urmați o cură cu probiotice și prebiotice timp de o lună. Un pliculeț cu probiotice și prebiotice luat în fiecare dimineață, înaintea micului dejun, reprezintă un veritabil scut de apărare împotriva virozelor, otitelor sau infecțiilor gastrointestinale.

90 distribuiri
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook