Sari la conținut

Problemă globală – creșterea rezistenței la medicamentele antimicrobiene

Isolated pills

De câte ori nu ni s-a întâmplat să ne doară ceva și să ne repezim la sertarul cu medicamente. Astfel, ne învățăm organismul în mod greșit să nu mai lupte cu virușii și să lase substanțele active din medicamente să facă toată treaba. Conform Agerpres, creșeterea rezistenței la medicamentele antimicrobiene a devenit o problemă globală, deoarece în Europa au murit 25 000 de persoane din această cauză.

Elaborat pe baza datelor referitoare la anul 2014 furnizate de statele membre ale UE, documentul constată că ”bacteriile de la om, animale și din alimente continuă să manifeste o rezistență crescută la medicamentele antimicrobiene cel mai frecvent folosite”.

În raport, sunt menționate bacteria Salmonella, rezistentă la mai multe medicamente și care continuă să se propage prin Europa, precum și Campylobacter-ul — care duce la campilobacterioză, cea mai frecventă boală de origine alimentară din UE — care este foarte rezistentă la ciprofloxacin, antimicrobian extrem de important utilizat în tratarea infecțiilor la om.

Totodată, sunt semnalate semne de rezistență la colistin a bacteriilor Salmonella și E.coli la păsările domestice din UE. ”Situația este îngrijorătoare întrucât arată că acest medicament ar putea în curând să nu mai fie eficient pentru tratarea infecțiilor grave la om cu Salmonella”, a atras atenția Mike Catchpole, cercetător-șef la ECDC, citează Agerpres.

Cel mai ridicat nivel de rezistență la antibiotice a fost înregistrat în sudul și estul UE, în timp ce rezistența este mai scăzută ”în țările din nord, unde gradul de utilizare a antimicrobienelor la animale este scăzut”, a subliniat Marta Hugas, de la EFSA.

Sursa – Agerpres

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel