Sari la conținut

Procedeul Burnei, folosit prima oară în tratarea pseudoartrozei congenitale de claviculă

Din cuprinsul articolului

Un tânăr în vârstă de 18 ani, care suferea de dureri atroce de pe când avea 15 ani, a fost vindecat printr-o operație realizată în premieră absolută de medici români.

Violeta Fotache

Medici specialiști în ortopedie pediatrică, din cadrul Spitalului de Urgență pentru Copii M.S. Curie, au realizat, în data de 7 decembrie 2015, în premieră mondială, o operație prin care au vindecat pseudoartroza congenitală, o boală rară extrem de gravă prin impactul pe care îl are asupra vieții pacientului: dureri greu de suportat cu limitarea mobilității umărului și modificări estetice disgrațioase. Boala apare încă din viața intrauterină, în 90 la sută din situații fiind vorba de cauze genetice. Dificil de diagnosticat, afecțiunea are inițial doar un simptom inestetic, dar evoluează către modificări estetice disgrațioase, dezechilibrul umărului, dureri și limitarea mișcării.

Prima alungire în focarul de pseudoartroză congenitală

Într-o primă intervenție, s-a implantat un fixator extern și s-a făcut alungirea până la egalizarea lungimii celor 2 clavicule. O alungire de 7 centimetri. Apoi, într-o intervenție chirurgicală care a durat trei ore, am aplicat procedeul original descris cu 2 ani în urmă pentru tratamentul pseudartrozelor congenitale, traumatice, septice la nivelul oaselor lungi. Ne aflăm în situația unei premiere absolute, mondiale: pentru prima dată s-a făcut alungirea unui focar de pseudoartroză congenitală. Nicăieri în lume nu se face așa ceva. Procedeul Burnei a fost confirmat în baza de date PubMed, MedLine și Gate Research. Chiar la Congresul ARTOP de anul acesta care a avut loc în Pitești, la începutul lunii noiembrie, acest procedeu a fost expus de renumiți chirurgi ortopezi din străinătate”, a explicat, pentru Doctorul zilei, prof.dr. Gheorghe Burnei, șeful Clinicii de Ortopedie Pediatrică din cadrul Spitalului de Urgență pentru Copii M.S. Curie. „Eu am descris această tehnică de tratament pentru alte afecțiuni, cum ar fi cele generate de traumatisme, infecții, tumori sau de boli genetice cunoscute, precum osteogeneza imperfecta. Acum ne-am aflat în situația de a rezolva o altă boală extrem de grea, cum este pseudoartroza congenitală, prin acest procedeu”. Principiul metodei Burnei este crearea unui mediu optim osteoconductiv şi osteoinductiv folosind autogrefă osoasă, alogrefă şi substituenţi osoşi, şi de a stabiliza mecanic segmentul afectat cu plăci de reconstructie si cabluri.

Chin de trei ani, curmat printr-o operație de trei ore

Gabriel Pădureanu, un tânăr în vârstă de 18 ani, din Bacău, suferea de aproximativ trei ani de zile de dureri atroce în umărul drept. Până atunci singurul lucru care îl deranjase ținea de estetic: avea o gâlmă în zona claviculară. În urmă cu doi ani și jumătate, el a fost diagnosticat cu pseudoartroză congenitală de claviculă dreaptă. Inițial, el a refuzat intervenția chirurgicală, dar, după doi ani de evoluție a bolii, a apărut deformarea umărului drept cu modificări estetice dizgrațioase și dureri greu de suportat.

Premiera, realizată de 7 medici

„Umărul drept, comparativ cu cel stâng era mai scurt cu 7 centimetri. Activitatea fizică a fost întreruptă, umerii s-au dezechilibrat și durerea a devenit prezentă la orice mișcare in care era antrenată clavicula”, ne-a explicat prof. dr. Gheorghe Burnei, șeful Clinicii de Ortopedie Pediatrică, din cadrul Spitalului M.S. Curie. Chinul lui Gabriel a fost curmat luni, 7 decembrie 2015, printr-o operație care a durat trei ore și a fost realizată de prof. dr. Gheorghe Burnei, dr. Vlad Costel, dr. Raluca Ghiță, dr. Mădălina Macodon și dr. Oana Grigoraș. Anestezia și terapia intensivă a fost condusă de dr. Irina Trante, ajutată de dr. Ioana Mocioi.

Refacere totală, în șase luni

„Operația a decurs foarte bine, pacientul este în stare bună și în trei zile va fi pe picioarele lui. Peste trei luni va putea să-și miște total umărul, iar peste șase luni va putea face efort fizic, la fel ca un om normal.”, ne-a declarat profesorul Burnei imediat după ce a ieșit din sala de intervenții chirurgicale.

Boală rară depistată în 1910

„Pseudoartroza congenitală este o boală extrem de rară, ce a fost descrisă pentru prima dată de Fitzwilliams, în anul 1910, în jurnale de chirurgie ortopedică. De atunci și până în 2007 au fost diagnosticate aproximativ 200 de cazuri în toată lumea. În România nu există statistici cu privire la această afecțiune care, deși rară, este extrem de gravă”, ne-a explicat profesorul Burnei. Este gravă prin consecințele pe care le poate avea asupra mobilității pacientului din cauza durerilor atroce pe care le presupune afecțiunea, dar și asupra psihicului bolnavului, ținând cont de faptul că în asemenea cazuri „analgezicele ce pot fi prescrise au un efect de calmare de 10-15 minute, astfel că pacientul se plânge mai tot timpul de dureri de nesuportat, iar părinții copiilor afectați sunt disperați”. Cauzele apariției bolii nu sunt cunoscute, dar, în general, 90 la sută din cazurile de malformații congenitale apar din cauze genetice, mai explică specialistul.

Ce trebuie să știe părinții

Pseudoartroza congenitală este așadar o boală rară, chiar extrem de rară, s-ar putea spune. Profesorul Gheorghe Burnei spune că afecțiunea este dificil de diagnosticat. Fiind o boală care apare încă din timpul vieții intrauterine, normal diagnosticarea pacienților afectați de această suferință ar trebui să fie fă- cută de medicii neonatologi, în primele 30 de zile de viață a nou-născutului. „Dar, din păcate, de cele mai multe ori boala este diagnosticată mult mai târziu”, ne-a explicat prof. dr. Gheorghe Burnei. Sfatul acestuia pentru părinți este ca imediat după externarea din maternitate să meargă cu bebelușul la un specialist în ortopedie pediatrică. Iar în cazul în care copilul este diagnosticat cu această boală, profesorul Burnei recomandă ca intervenția chirurgicală să fie efectuată mai înainte ca bebelușul să împlinească un an de viață. Pentru pacienții neasigurați, costurile operației de genul celei realizate de echipa profesorului Burnei variază între 5.000 și 7.000 de euro.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: