Procedura care reduce cu 70% riscul cancerului de colon

Procedura care reduce cu 70% riscul cancerului de colon
Procedura care reduce cu 70% riscul cancerului de colon

Cancerul intestinului gros sau colorectal (colon şi rect) este al treilea tip de cancer ca frecvenţă atât la bărbaţi, cât şi la femei. Acesta definește o aglomerare, la nivelul intestinului gros, de celule cu morfologie anormală care cresc și se multiplică rapid, formând tumori.

Din păcate, boala evoluează mult timp fără simptome, de aceea screeningul este foarte important pentru depistarea în faze incipiente, când poate fi tratată.

Colonoscopia este cel mai bun examen pentru screeningul cancerului de colon și conform unui studiu recent poate reduce riscul maladiei cu 70%.

Testul presupune introducerea unui endoscop cu care se poate vizualiza întregul colon. Are o sensibilitate înaltă și avantajul că, în cazul depistării unor tumori, acestea pot fi îndepărtate.

Prezintă, însă și unele dezavantaje: este cel mai costisitor test pentru screeningul cancerului de colon, necesită o pregătire specială din partea pacientului (curățarea colonului), crează disconfort.

Horoscopul zilei - Evenimentul zilei - evz.ro
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

3 Comments

  1. Titlul mi se pare fortat. Procedura nu previne, nu reduce, ci poate determina intr-o faza incipienta cancerul, cu sanse mari de vindecare prin operatie.

    • Determina in nici un caz… vrei sa spui ca poate depista…

    • Bine punctat Mihai. Se pare insa ca noi suntem 2 dintre cei multi care am citit articolul numai datorita titlului care anunta cu emfaza „Procedura care reduce riscul…. cu 70%”

      Astfel de titluri ar trebui amendate cumva.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *