Sari la conținut

Procedura revoluționară care poate inversa menopauza. Disponibilă și în România în scurt timp

menopauza

Femeile intrate la menopauză care vor să obțină o sarcină sau pur și simplu vor să-și repornească funcția ovariană pentru a se menține tinere, vor putea face acest lucru cu ajutorul unei proceduri inovative numite PRP. Deși nu are efecte secundare și, din punct de vedere medical, nu există o limită de vârstă pentru cele care vor să apeleze la PRP, medicii spun că țin cont de etică și de limitele legale. 

”Ceea ce încercăm să facem e să fim inovativi în abordarea infertilității și în ceea ce privește metoda pe care o folosim. În cazul femeilor la menopauză avem PRP cu ajutorul căreia încercăm să rejuvenăm funcția ovariană. Am folosit tehnica în cazul multor femei cu vârste până la 57 de ani care au vrut să repornească funcția ovariană. În 50% din cazuri, femeile folosesc tehnica pentru a obține o sarcină și cealaltă parte  parte vor doar să aibă funcția ovariană pentru starea de bine și să se mențină tinere. În acest moment suntem încă la nivel de cercetare dar rezultate sunt promițătoare”, a explicat prof. dr. Konstantinos Pantos, cel care a descoperit și dezvoltat procedura.

PRP a fost folosită până acum în alte specialități medicale dar niciodată în ginecologie. Acum e folosită în cazul a trei tipuri de paciente: paciente cu un endometru foarte subțire, paciente care au infecții ale endometrului și care pierd sarcinile și în cazul femeilor care sunt la menopauză sau premenopauză. Rezultatele sunt pozitive.

În săptămânile următoare procedura va fi aplicată și în România. „Urmează să o aplicăm în curând și la București, pentru că ne propunem nu doar să atragem aici, în Grecia, pacienții din România, ci și să dezvoltăm această procedură în România, ceea ce va duce la o dezvoltare a turismului medical în România”, a precizat profesorul la Forumul de Turism Medical care s-a desfășurat, în weekend, la Ithaca, Grecia.

Medicul Andreas Vythoulkas, specialist în infertilitate la clinica din București unde va fi aplicată procedura, ne-a explicat și în ce constă aceasta. „Se prelevează sânge de la femeia respectivă, se prelucrează, este o anumită categorie de celule care se separă din el și care sunt injectate, ulterior, în ovare. S-a demonstrat că o mică rezervă ovariană rămâne în ovare și după ce femeia intră la menopauză și cu procedura aceasta activăm rezerva respectivă, astfel încât să putem să obținem o sarcină. (…) Este o speranță pentru toate femeile în astfel de situație care au o șansă în plus să aibă copii cu materialul genetic propriu. Procedura nu are efecte adverse tocmai din această cauză, pentru că este folosit propriul sânge (…) În România procedura trebuie să fie acreditată de Ministerul Sănătății, ceea ce cred că se va întâmpla repede”, a spus acesta.

Dr. Vythoulkas a ținut totuși să precizeze că vrea să țină cont de etica medicală și de lege, în ceea ce privește vârstă la care pacienta poate apela la PRP și că procedura se adresează, mai degrabă, femeilor care au intrat la menopauză prematur.

 

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: