Prof. dr. Mircea Gorgan, medic neurochirurg: „Este inadmisibil ca o asistentă începătoare să câștige mai mult decât un medic”

Prof. dr. Mircea Gorgan, medicul care operat 15.000 de români în cel mai mare spital de neurochirugie din estul Europei
Prof. dr. Mircea Gorgan, medic neurochirurg: „Este inadmisibil ca o asistentă începătoare să câștige mai mult decât un medic”

A învățat meserie de la marele neurochirurg Constantin Arseni, iar prin mâini i-au trecut zeci de mii de români. Din anii ’90, lucrează în spitalul care găzduiește cea mai mare secție de neurochirurgie din Europa, „Bagdasar-Arseni”. Slujește spitalul și pacienții din sala de operație, dar și din poziția de director medical. Pentru românii cu probleme care nu vor să aștepte printre urgențe la spitalul de stat, oferă săptămânal consultații în Clinica ExMedica, din București.

Evz: Cum ați ajuns să oferiți consultații și în privat?
Radu Gorgan: La ExMedica am ajuns din pură întâmplare. Este inițiativa unei prietene de a intra în domeniul medical ca și serie de preocupări, o inițiativă care a găsit teren de dezvoltare. În țara noastră, serviciile medicale au încă multe de oferit populației. Varianta asta privată a fost o colaborare mutual binevenită. Eu am un program foarte încărcat: la 7 dimineața sunt în spital, la 7,30 am raport de gardă, la 8,30 vizita la Reanimare, apoi rezolv probleme adminstrative și merg în sala de operații. Drept pentru care nu mai am timp să interacționez cu pacienți noi care doresc să ajungă la mine sau vor să obțină o a doua opinie. Din punctul acesta de vedere a fost o soluție această colaborare, pentru că îmi permite să stabilesc un program riguros. Într-un spital unde primează gravitatea cazului, trebuie să dai întâietate urgențelor. Pe când într-o instituție privată, programarea e sfântă. Aici, pacienții au garanția unei conversații cinstite de 30 de minute cu mine. Vin oameni care au fost investigați și în alte spitale, văzuți și în străinătate.

– Cât ar trebui să câștige medicii în România pentru a le opri exodul?
– Este clar că tot ceea ce este de calitate trebuie răsplătit, nu dai aceiași bani pe un Logan și un Ferrari. Ca utilitate, amândouă deservesc omul, însă gradul de satisfacție e cel care face diferența. Așa e și în medicină. Ca să nu ne mai plece medicii trebuie mai întâi să îi respectăm, statutul medicului a decăzut nu știu prin ce transformare nefericită. S-a ajuns ca toate tarele sistemului medical să fie sparte în capul medicilor. Un tânăr absolvent nu va rămâne în țară pe salariul actual. Este inadmisibil ca la început de carieră medicul să aibă salariul mai mic decât asistenta începătoare. În nicun caz un medic începător nu poate câștiga mai puțin de 500 de euro (2.000 de lei) lunar. Anul următor leafa trebuie să îi crească cu încă 500 de euro.

– Ce credeți că ar trebui făcut pentru modernizarea specialității dvs?
– Avem nevoie de evoluție. Trebuie să ținem pasul cu restul lumii. E normal ca pacientul să vrea să aibă acces la soluții terapeutice de ultimă oră, iar noi, medicii, vrem să avem instrumente contemporane. Eu mai am încă instrumente cu care opera profesorul Arseni. Ori, o singură pensă bună folosită în operațiile pe coloană costă 700 de euro.

Prof. univ. dr. Radu Mircea Gorgan
^ Medic primar neurochirurg
^ Profesor universitar la UMF „Carol Davila” București
^ Doctor în medicină din 1996
^ Director medical la
Spitalul „Bagdasar-Arseni” din București
^ Oferă consultații private în clinica ExMedica din București, alături de alți medici cunoscuți precum Șerban Brădișteanu sau Mihai Voiculescu
^ Președintele Comisiei de
Neurochirurgie a MS
^ Președintele Societății
Române de Neurochirurgie
^ Autorul a 12 cărți de specialitate și a numeroase programe de cercetare

Soluție unică pentru românii cu epilepsie

Noua tehnologie pentru epilepsie

În ciuda medicamentelor nou apărute, epilepsia rămâne o boală greu tratabilă în întreaga lume. „Există circa 20% dintre pacienți care sunt rezistenți la tratamentele medicamentoase. Pentru ei, poate fi folosită o tehnică de ultimă oră: stimulatorul vagal”, povestește profesorul Gorgan. Până acum, au fost „dotați” cu acest dispozitiv șase români suferinzi de epilepsie, dintre care doi copii. „Acest stimulator al nervului vag împiedică răspândirea crizei epileptice și domolește manifestările exterioare: bolnavul nu-și mai mușcă limba, nu-i mai tremură mâna și piciorul, nu mai dă ochii peste cap, nu mai cade. Chiar dacă face o criză, are timp să se așeze”, mai explică neurochirurgul. Dispozitivul se aplică la nivelul gâtului. „Se fixează niște electrozi pe nervul vag (e situat între vena jugulară și carotidă), care vor reprezenta legătura cu o baterie care trimite impulsuri cu o anumită frecvență”, detaliază medicul.
Ministerul Sănătații are un program național pentru cumpărarea de astfel de dispozitive, urmând ca pentru acest an să fie achiziționate cinci astfel de aparate.

Geta Roman

Horoscopul zilei - Evenimentul zilei - evz.ro
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

16 Comments

 1. Zau?! pai nu tot voi ati schimbat sistemul de invatamant medical. Acum avem facultate de moase si asistente medicale, deci personal cu studii superioare ca si voi asa ca de ce ar avea salariu mai mic?!. Inainte de ’89 era liceul sanitar si posliceala, apoi dupa revolutie cand toti vreoiau sa aibe sapte facultati s-a creat colegiul universitar de asistente si apoi facultate. Fie vorba intre noi nui este o meserie ce sa necesite studii superioare, dar in romania asa s-a ajuns ca fiecare cetatean sa aibe sapte facultati…

 2. nu ai dreptate mai ludwig,nu este necesar studii superioare ptr,a fi asistent medical,dar nici cu liceul sanitar nu se poate face meseria de asistent,absolventii de liceu sanitar nici nu se numeau asistenti,ci surori cu liceu sanitar,lucru care pe absolventi ii deranjau mult,dar nu aveau pregatirea unui asistent care avea liceu,bacalaureat ,examen de admitere,examen de diploma laterminarea celor 3 ani de studii,la liceu se da dea examen de intrare ,de treapta si bacul,apoi lucra in spital,si dupa un an ii dadea un atestat,nici vorba de lucrare de diploma,si apoi nu poti ignora trei ani de scoala ,la fel cum invata astazi un economist,un profesor,un actor,tot asa invata si un asistent,,,,cel care face facultate invata si mai mult de 3 ani,invata 4 ani si sustine lucrare de licenta,,,si crede-ma meseria si scoala nu este de loc usoara,,,,o asistenta,poate sa predea si in invatamant,invata si contabililtate in 3 luni,sa vedem daca ,un profesor ,un economist,poate face meseria de asistent,asa ca nu mai ignora meseria de asistent,iar ptr.stiinta ta si instrainatate,in america exista facultate de 4 ani de asistenti.

 3. mai ludwig invata sa scrii corect si apoi sa comentezi si sa-ti dai cu parerea despre pregatirea asistentelor,liceul sanitar ,care nu mai functioneaza astazi ,a scos nu asistente care au liceul,bacul,ci surori cu liceu sanitar,nu primeau ptr ca nu sustineau examen de diploma de absolvire,cu lucrare,asemenea licentei de azi,absolventii de liceu sanitar sustineau doar bac.si dupa un an de practica primeau un atestat,deci este o mare diferenta intre scoala postliceala sanitara,sau colegi si liceul sanitar.,,,,meseria de asistent nu este usoara si nici scoala nu este usoara si de aceea mi se pare normal sa aiba un asistent si un salariu pe masura muncii depuse,,,,sa nu le fie frica medicilor ca nu le i-a banii asistentii si nici ciubucul,si le recomand medicilor sa-si faca datoria,cum trebuie ,cum au jurat ,in juramantul lui hipocrat,dezinteresat,ca daca nu le dai ceva nute baga in seama si de aceea sunt tot mai multe cazuri de malpraxis,de decese in ultimii ani,,,,cat despre cei mai tineri sa faca medicina doar daca au chemare ptr.aceasta meserie,,,nu sa mearga la facultate doar ptr.titlu ca suna frumos medic,ptr.bani si ptr.a lucra in strainatate,si sa se pregateasca temeinic,si apoi sa revendice pretentii la salarii.

 4. jean jarre says:

  stimate Ludwig
  esti paralel ,dezinformat si multe alte epitete negative.
  1.este imperios necesar o facultate de asistente cum ii zici tu ,in primul rind si numai sa creasca nivelul de performanta al asistentelor…apoi nu te lua de liceul sanitar .in primii ani cind a fost infiintat era o clasa intr-un judet si nivelul lor de pregatire era mult superior scolilor postliceale de acum .acuma nu se face scoala ci dai banul si le trebuie diploma atit.scriu in totala cunostiinta de cauza.
  2.stimatului doctor Gorgan habar nu are de salarizare.sa se informeze.Dezinformeaza cu multa rautate.
  oricum numai rezidentii sunt fomisti pt.ca trebuie sa linga pe seniori ,dupa ce ajung specialisti se imbogatesc subit.
  va rog sa urmariti stirile si numai de rezidenti e vorba,dar ceilalati tac ,ma refer la specialisti ,primari etc.-au masini si case de va cruciti din amaritul acela de salar))))))

 5. Dan Teodor says:

  Stimate Domnule Doctor,
  Am mari probleme cu transpiratia la cap (cervical-encefal). Aceasta si ziua, dar mai ales noaptea cand mi se instaleaza somnul profund. Ma trezesc ud de transpiratie si in acelasi timp am o senzatie de raceala si durere mare cu ameteala in special in zona encefalului.
  Ziua cand transpir si iau contact cu un curent de aer rece mi se produce un disconfort general cu ameteala si trebuie sa ma asez.
  Am fost la neurolog si am primit ca tratament somnifere.
  Astept raspunsul dumneavoastra.

  Cu multumiri,
  Dan Teodor

  • D-l Dr nu-ti va raspunde pe pagina asta; cred ca intelegi lucrul asta…
   transpiratiile nocturne pot avea multe cauze; cel mai bine adreseaza-te unui medic internist. nu are nici o legatura cu neurochirurgia

 6. NITU MIHAELA says:

  O ASISTENTA DEBUTANTA CASTIGA CAM 500 RON, SI MUNCESTE ENORM DE MULT, N AM NIMIC CU MEDICII REZIDENTI DOAMNE FERESTE, TOT RESPECTUL MEU.

 7. nu mai vorbiti de rezidenti frustratilor ca habar nu aveti ce inseamna o facultate de medicina ignorantilor ..nu ai cum compara o asistenta cu un doctor ..in afara asistentele fac treaba infirmierelor nu va dati cu parerea fara sa stiti asistenta executa doctorul are responsabilitate si raspundere si e diferenta cum a zis domnul doctor ca o dacie pe langa u ferrari ;)

 8. Gorgan:dacia berlina
  DL. FLORIN EXEGIAN:Ferrari,nr1 pe tara recunoscut.

 9. Ce ti-e cu romanul ,Doamne !!! Cate vieti salveaza domnul doctor Mircea Gorgan , si cati sunteti de il muscati de fund !!! Acest om,minune de la Dumnezeu,precum si alti medici la fel de buni chiar si pentru alte specializari,merita respectati si apreciati la adevarata lor valoare !! Un nimeni , indrazneste sa compare un om de valoare (ce a ales sa ramana in tara lui si sa salveze vieti aici,neplecand in strainatate unde garantat lua salariul triplu decat ia aici) cu o Dacia? Sa va fie rusine oameni de nimic, romanul ,echivalent cu rautate,prostie,ura,incompetenta,invidie si multe altele !! DOMNUL DOCTOR ESTE UN ADEVARAT DOMN , NU SE LASA CONDUS DE BANI, ALTFEL PLECA DE AICI CA MULTI ALTII !! Am avut ocazia sa stau de vorba cu dansul in cabinet , si am avut placuta surprindere sa constat ca mai mari talente pe ea are o cacata de asistenta decat acest om ce lucreaza cu creierul , cea mai sensibila parte a corpului !!Prea om pentru vremurile pe care le traim !!

 10. Sunteti cu totii dezinformati.Vorbiti doar sa nu adormiti. Pe vremea cand s-a infiintat liceul sanitar , se desfiintau scolile postliceale, iar accesul era foarete greu si examenele erau foarte serioase. Erau suprasolicitati acei elevi care studiau dublu decat cei ce faceau un liceu real umanist. Asta era revolutia invatamantului de la vremea respectiva. Apoi a aparut legea din 1992 care a pus la dispozitia cadrelor medicale echivalarea studiilor , dar dupa ani de munca si experienta deja facuta. Denumirea de sora sau de asistent a fost doar un joc de cuvinte, responsabilitatea in fata legii era aceeasi. In ce priveste salarizarea, este drept ca medicul trebuie sa aiba un salariu ceva mai mare decat al asistentului medical, dar este o nerusinare sa spui ca asistentul castiga mai mult ca un medic, atata timp cat salariul este o mizerie , comparand cu tarile europene.TREBUIE rezolvata problema salarizarii atat a asistentilor cat si a medicilor ca nu ajungi la aceste profesii peste noapte , sunt profesii foarte delicate si cer pregatire serioasa si de lunga durata.
  Iar pentru cei ce nu stiu , pe vremea cand se studia liceul sanitar se facea practica la patul bolnavului la modul cel mai serios si examenele nu se cumparau se pregateau serios.

 11. Florea de acord cu tine!Dr.Florin Exergian nr 1,atat in tara cat si in strainatate!!!

 12. mai adam, tu ai inteles ca domnul doctor a spus ca este prea mare salariul asistentei? Pai nu cred ca ar fi rau ca asistenta sa castige 1000 de euro in Romania. Numai ca doctorul trebuie sa plece atunci de la 2000. Intelegi?

 13. Delcea Valentina Ileana says:

  Buna ziua Sint din craiova am ajuns la Prof.dr. Medic neurochirurg Mircea Gorgan cautand un Doctor Neurochirurg specialist in epilesie deoarece am peste 10 ani de cautarea adevaratului meu diagnostic ajungand pana in Italia la institutul de combatere al epilesiei din Roma, in aceea perioada eram sub tratament cu rivotril de 2 mg dupa nenumarate investigatii si foarte multi bani cheltuiti rezultatul final si raspunsul a 7 specialisti a fost…Cine va recomandat acest Tratament ,raspunsul meu a fost la indicatia mai multor persoane suferind de aceasi boala.In momentul in care Dl doctor a auzit a spus ca este foarte bine!!!!
  In Irma cu 2 zile cautand disperata si cu moralul la pamant sotul meu mi-a facut programare la Prof dr Mircea Gorgan ,intrand in cabinetul dansului ne a ascultat farà intrerupere sau graba toata povestea,dupa Dl prof vazand RMN mi -a confirmat k eu nu am avut si nici nu am aceasta groaznica boala de care am fost terorizata ani intregi ajung depresiva intr un mod exagerat de RAU incat vruiam sa mor!!!!
  PS: Mergeti la Prof Dr Mircea Gorgan deoarece in afara stiinti fara margini este abosolut un Domn Geniu in domeniul SAU succes!!!!!
  Multumesc din suflet Prof Dr Mircea Gorgan

 14. Elena Calotă says:

  Cum pot ajunge la dl.dr.Gorgan mă poate ajuta cineva cu un nr.de tf.vă rog?

 15. Dionise Mariana says:

  Mă numesc Dionise Mariana 68 ani Pe 19 mai 2016 am fost operata intro stare foarte grava de anevrism cerebral de DOMNUL PROFESOR DOCTOR MIRCEA GORGAN ȘI DOAMNA DOCTOR BUCUR NARCISA Ieram convinsa ca în urma acestei operație nu voi mai OM Credețimă ca după 4 ore am ieșit din sala de operații conștientă vorbind În fiecare zi mă rog la bunul dumnezeu sa le dea sanatate ACESTOR OAMENI ÎNTREGULUI COLECTIV DE LA ET 7 Oameni buni care aveți nefericirea de a fi bolnavi mergeți la acești MARI SUFLETIȘTI DOCTORI CU TOATĂ ÎNCREDEREA EU SINT O SIMPLA PENSIONARA DAR AM FOST TRATATA CA CINEVA DIN FAMILIE CREDEȚIMĂ AM FOST DEJA LA CONTROL ȘI MULȚUMESC DE MIL DE ORI SINT BINEEEEE

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *