Puteți face infarct de la aerul condiționat. Cum să-l folosiți ca să nu vă îmbolnăviți

Puteți face infarct de la aerul condiționat. Cum să-l folosiți ca să nu vă îmbolnăviți
Puteți face infarct de la aerul condiționat. Cum să-l folosiți ca să nu vă îmbolnăviți

Utilizat abuziv, la temperaturi joase şi fără a fi întreţinut corespunzător, aerul condiţionat declanşează multe probleme de sănătate, de la infecţii respiratorii minore până la boli mai grave ca legioneloza. În plus, puteți face infarct la trecerea bruscă de la rece la cald.

Boli respiratorii. Aparatele de aer condiţionat nu aduc aer proaspăt, ci menţin concentraţia de poluanţi din încăpere şi împrăştie bacterii, virusuri şi mucegai.

Pentru dezumifidificare, aparatul depune particule de apă într-un vaporizator, care, dacă nu este golit, devine pepinieră de microbi. Astfel, apar virozele, bronşitele sau legioneloza (o formă severă de pneumonie). „Aerul condiţionat favorizează înmulţirea Legionellei, care ajunge în plămâni. Dacă nu se tratează, bolnavul intră în comă şi moare”, explică epidemiologul Alexandru Rafila.

Migrene şi sinuzită.
Inflamarea sinusurilor nazale este, de regulă, provocată de infecţii bacteriene sau virale, dar mai poate fi cauzată şi de reacţii alergice (la polen, la praf, poluanţi), aerul uscat, sistemele de ventilaţie etc. Alte afecţiuni cauzate de aerul rece sunt rinitele, faringitele şi răguşeala.

Afecţiuni oculare
cum ar fi conjunctivita sau blefarita pot apărea atunci când aerul condiţionat este utilizat excesiv şi când filtrele aparatului nu sunt curăţate cu regularitate. La persoanele sensibile, curenţii de aer pot favoriza şi apariţia infecţiilor urechii- otita medie.

Obezitate.
Oamenii care stau mult timp în încăperi cu temperaturi constante se îngraşă mai repede pentru că organismul lor nu mai depună efort pentru a se încălzi sau răci. Această lipsă de activitate poate favoriza obezitatea, informează specialiştii citaţi de ABC News.

Infarct.
Trecerea bruscă de la o temperatură din interior cu 10, chiar 20 de grade mai mică decât cea din exterior poate aduce organismul în șoc termic. La risc sunt mai ales cardiacii, dar și persoanele sănătoase pot avea dificultăți de respirație. „Această trecere implică o stimulare cardiovasculară intensă, o suprasolicitare. Vasele de sânge se dilată, crescând riscul de infarct, accident vascular sau stop cardio- respirator. Pericolul e și mai mare dacă aceste treceri sunt mai numeroase, de exemplu când tot coborâm din mașină”, avertizează medicul de familie Călin Ciubotaru.
Aerul condiţionat este luxul necesar pentru supravieţuirea în birouri sau în transport în comun pe vreme caniculară. Folosit „cu cap”, nu vă afectează sănătatea. Medicii vă oferă câteva sfaturi:

  • Nu staţi sub jetul de aer rece, pentru că riscaţi să faceţi paralizie facială;
  • Curăţaţi filtrele de două ori pe an;
  • Reglaţi temperatura la 24-25 de grade, astfel încât diferenţa de la interior la exterior să nu fie mai mare de 6 grade;

Nu amplasaţi aparatul în camera copilului, ci pe hol şi ţineţi uşile deschise

comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

4 Comments

  1. Locuiesc de foarte multi ani In SUA, tara unde aerul conditionat are cea mai mare raspandire de pe Terra. Poate crede cineva ca-n fiecare casa este cate un aer conditionat si toti locatarii au cate un infarct pe zi…

  2. Aparatul din poza nu este folosit in Statele Unite unde A/C este frecvent in toate locuintele. In Ariozna avem aparate mari iar instalat in fiecare casa iar filtrul se schimba lunar, fara A/C nu se poate trai confortabil. NIMENI nu se imbolnaveste de la asta, in spitale temperatura este de 45-50*C!!! sa nu miroase urit.
    La mine termostatul este pus pe 22*C, 6-7 luni din an.

  3. In Romania ne-am modernizat cu totii. Dupa noile descoperiri in materie am aflat ca nimeni nu mai poate trai fara AC. Mi-e groaza vara cand intru de la caldura si umezeala in cladiri, autobuze, autoturisme si ma loveste cate un aer rece si f uscat. Instant incepe sa ma intepe nasul, doara gatul si capul. Mentionez ca in mod normal racesc extrem de rar si n-am astfel de probleme. Dar ca am de-a face cu AC e jale. Oamenii nu inteleg sa il fol moderat. De ex vara e suficient daca il setezi cu 5 grade mai rece decat afara. In combinatie cu aerul uscat e o imbunatatire suficienta pentru asigurarea comfortului termic. Dar nu se poate toti dasteptii il pun pe minim adica 20 grade C sau mai putin. In timpul asta afara sunt 40-50 grade la soare. Splendid: afara vaso-dilatatie la greu, intri inuntru la 20 grade, vasoconstrictie rapid. De aici si toate manifestarile. Deh asta e pretul progresului. Una dintre cele mai pacatoase inventii AC.

  4. Doar romanii au probleme cu A/C, americanii-l folosesc zilnic si nu moare nimeni din cauza asta. Incearca viata in Arizona la 40*C deja de o vreme si se termina pe 15 Oktombrie. Romanii insa pe aici mor de ciroza la ficat de la alcool, pocaiti mai multi ca de alte religii.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *