Sari la conținut

Râdeți în hohote cât mai frecvent! Iată motivele care îi fac pe medici să dea acest sfat

 Numeroase studii au confirmat că oamenii veseli, mereu cu zâmbetul pe buze, se îmbolnăvesc mai greu decât cei posaci. Cele mai noi cercetări arată că și simpla vizionare a unei comedii spumoase aduce beneficii de necontestat: îmbunătățește sistemul imunitar, reduce durerile și scade presiunea arterială. Efectul de bine durează până la câteva zile.

Oamenii de știință ai Universității California din Los Angeles (UCLA) au realizat câteva experimente pentru a vedea dacă umorul are cu adevărat un impact pozitiv asupra sănătății. Aceștia le-au arătat câtorva zeci de copii un filmuleț în care un personaj alunecă, după ce calcă pe o coajă de banană și le-au urmărit reacțiile. Le-au fost monitorizate mai apoi pulsul inimii, tensiunea arterială și cortizolul de salivă ( hormonul care determină prezența stresului).

Studiul a scos la iveală faptul că micuții și-au îmbunătățit considerabil sistemul imunitar, iar cei care suferiseră operații, s-au vindecat vizibil mai repede decât ar fi fost normal.  „Acest experiment ne-a arătat că putem schimba nivelul de cortizol din salivă doar printr-o sesiune strașnică de râs”, a explicat cooordonatoarea grupului, profesor doctor Margaret Stuber, de la UCLA.

O încercare similară de a demonsta efectele pozitive ale râsului asupra sănătății a făcut și Lee Berk, profeor patolog la Universitatea Loma Linda din California. Acesta a realizat o serie de studii publicate în 1989 în Jurnalul American de Știință, în care a examinat mostre de sânge ale persoanelor înainte și după vizionarea unor filme de comedie. A descoperit mișcorarea nivelelor de stress, dar și a numărului de celule distructive din corp.

În 1995, colegii săi din Israel, au adus dovezi suplimentare în sprijinul terapiei prin râs. Aceștia au reușit să arate că oamenii care se expun la lucruri hazlii și râd cu poftă, dezvoltă o toleranță crescută la durere, rugându-i să-și introducă o mână într-unrecipient cu apă rece ca gheața și măsurându-le rata de disconfort.

ANDREEA CIULAC
Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel