Sari la conținut

Reglează tranzitul intestinal și stimulează sistemul imunitar. Beneficiile uimitoare ale probioticelor

Despre probiotice – bacteriile „prietenoase” care colonizează flora intestinală – se vorbeşte mult în ultimul timp. Lor li se atribuie numeroase beneficii: ne protejează împotriva microbilor, acţionând asemenea unui scut de apărare; reglează tranzitul intestinal, prevenind atât diareea, cât şi constipaţia; stimulează sistemul imunitar; diminuează riscul alergiilor, intoleranţelor alimentare, eczemelor. Puţini ştiu însă că eficienţa probioticelor depinde de o serie de condiţii esenţiale. Aflaţi în continuare care sunt principalele beneficii ale probioticelor şi în ce condiţii îşi fac acestea efectul.

Care sunt beneficiile dovedite ştiinţific ale probioticelor?

În tubul digestiv al unui om sănătos „trăiesc” aproximativ 100 000 de miliarde de bacterii, din 400 de specii diferite. Dintre acestea, 30-40 de specii reprezintă 99% din microflora care formează un ecosistem stabil, esenţial menţinerii unei bune stări de sănătate. Principalele probiotice sunt bacterii lactice, dintre care menţionăm: lactobacili (Lactobacillus), bifidobacterii (Bifidus) şi streptococi (Streptococcus).
Iată care sunt cele mai importante efecte benefice ale probioticelor:

  1. Contribuie la asimilarea substanţelor nutritive: vitamine, minerale, proteine, glucide, lipide…;
  2. Asigură digestia în colon a alimentelor nedigerate în intestinul subţire;
  3. Descompun o parte din colesterol, reducând nivelul acestuia;
  4. Cresc aciditatea la nivelul intestinului, ceea ce împiedică dezvoltarea germenilor;
  5. Participă la regenerarea celulară a intestinului;
  6. Permit descompunerea completă a alimentelor şi eliminarea reziduurilor toxice;
  7. Previn tulburările de tranzit intestinal, precum diareea sau constipaţia;
  8. Contribuie la sinteza vitaminei K şi a anumitor vitamine B;
  9. Permit activarea fitoestrogenilor utilizaţi în tratamentul natural al menopauzei;
  10. Protejează organismul de agenţi patogeni împiedicând fixarea acestora pe mucoasa intestinală;
  11. Susţin sistemul imunitar, acţionând asemenea unui veritabil scut de apărare;
  12. Recent, s-a descoperit că previn indirect cancerul de colon.

Toate probioticele au acelaşi efect?

Nu, efectul unui probiotic depinde de tipul tulpinii din care provine. Două tulpini de Lactobacillus pot avea proprietăţi diferite, de aceea este important ca atunci când trebuie să luaţi un probiotic să vă informaţi asupra tulpinii care se află în compoziţia produsului şi eficienţa acesteia. Denumirea unei tulpini este dată de: genul probioticului (ex. Lactobacillus), specia (ex. acidophilus) şi numele cercetătorului sau institului care a descoperit-o. De exemplu, Institutul Rosell a denumit unele dintre tulpinile descoperite Lactobacillus acidophilus Rosell 52 sau Lactobacillus helveticus Rosell-52 sau Bifidobacterium bifidum Rosell-71.

Sunt mai eficiente produsele probiotice cu mai multe tulpini?

Da, teoretic, un produs probiotic cu tulpini multiple are mai multe avantaje comparativ cu o singură tulpină, mai ales pentru un supliment alimentar probiotic ce vizează bunăstarea fizică: imunitatea, digestia. Să ne gândim că în tractul digestiv există 400 de specii de bacterii diferite, care „locuiesc” în diferite nişe ale tractului intestinal. Or, tulpinile singulare nu pot locui în toate aceste nişe. În plus, tulpinile multiple ajută prin mai multe moduri de acţiune. O singură tulpină este limitată la câteva moduri de acţiune. De exemplu, Institutul Rosell a creat un probiotic cu mai multe moduri de acţiune datorită celor 3 tulpini de bacterii lactice pe care le conţine: Lactobacillus helveticus Rosell-52, Bifidobacterium bifidum Rosell-71, Bifidobacterium infantis Rosell-33.

Care este doza recomandată de probiotice?

Cele mai multe studii clinice efectuate la om au dovedit că probioticele sunt eficiente doar dacă sunt administrate în doza corespunzătoare, adică de la un miliard la 10 miliarde de celule vii pe zi. Probioticele Institutului Rosell şi-au dovedit eficienţa în concentraţie de 3 miliarde de bacterii vii, liofilizate/100 mg. Procesul de liofilizare reprezintă metoda de conservare prin îngheţare a probioticelor. Probioticele liofilizate sunt capabile să supravieţuiească o perioadă lungă de timp în suplimentele alimentare, acestea având un termen de valabilitate mai mare. Institutul Rosell a dezvoltat mai multe tehnologii pentru a creşte termenul de valabilitate a tulpinilor sale probiotice de la 18 la 24 de luni.

De ce mai ţinem seama când alegem un probiotic?

Un probiotic trebuie:

  1. să fie sigur pentru consum;
  2. supravieţuiască mediului acid şi în prezenţa bilei;
  3. să ajungă în viaţă şi să acţioneze la nivelul intestinului subţire şi al colonului;
  4. să aibă eficacitate dovedită clinic;
  5. să poată fi asociat tratamentului cu antibiotice.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel