Sari la conținut

Remedii pentru călcâiele aspre și crăpate

Călcâiele aspre şi crăpate constituie o problemă frecvent întâlnită. Pentru multe persoane, aceasta reprezintă o problemă pur cosmetică, însă prin neglijarea ei se poate ajunge la lucruri mult mai grave. Prin adâncirea fisurilor, pielea începe să sângereze şi disconfortul se transformă în durere.

Simptomele călcâielor crăpate:

– pielea călcâielor devine gălbuie sau se închide din ce în ce mai mult la culoare;

– îngroşarea pielii pe marginile călcâielor;

– durere în timp ce păşiţi;- pete roşiatice şi cu aspect solzos pe călcâie;

– senzaţie de mâncărime;

– sângerări;

– piele aspră şi descuamată.

Potrivit medicilor, călcâiele se aspresc şi se crapă din cauza glandelor sudoripare inactive, a pielii uscate, ca urmare a statului prelungit în picioare.

Alte cauze: obezitatea, pantofii decupaţi la spate, platfusul, psoriazisul, eczema, tulburări ale glandei tiroide, diabet, folosirea excesivă a apei fierbinţi, temperaturile ridicate din timpul verii, deficienţa de vitamine, minerale şi zinc.

Remedii naturiste pentru călcâie aspre şi crăpate:

– după o baie caldă şi o curăţare adecvată a călcâielor cu ajutorul pietrei ponce, aplicaţi orice ulei vegetal hidrogenat (margarină, sosuri îmbuteliate pentru salate, uleiuri de gătit) şi masaţi călcâiele. Acoperiţi picioarele cu şosete groase şi lăsaţi să acţioneze până dimineaţa;- aplicaţi pulpa unei banane coapte pe zona afectată şi lăsaţi să acţioneze timp de 10 minute. Apoi îndepărtaţi cu apă călduţă;

– ţineţi picioarele în zeama de lămâie timp de 20 de minute. Urmaţi acest tratament săptămânal, până veţi observa schimbările aşteptate;

– un regim zilnic de curăţare şi hidratare este cel mai bun tratament pentru a preveni uscarea şi crăparea călcâielor. La sfârşitul zilei, ţineţi picioarele în apă caldă cu săpun şi o cană de oţet, timp de 15 minute. Clătiţi cu apă şi tamponaţi-le cu un prosop până se usucă. Apoi amestecaţi o linguriţă de vaselină cu zeama unei lămâi şi masaţi călcâiele cu această compoziţie până este absorbită. Efectuaţi zilnic acest tratament până veţi observa rezultate vizibile.

– aplicaţi regulat o mixtură din glicerină şi apă de trandafiri pentru călcâie catifelate;

– mască cu căpşuni pentru exfolierea călcâielor: amestecaţi 6-8 căpşuni cu două linguri ulei de măsline (sau migdale) şi o linguriţă sare de mare. Masaţi cu putere călcâiele cu ajutorul acestei paste şi lăsaţi să acţioneze 10-15 minute. Apoi îndepărtaţi alternând apa călduţă cu apa rece;

– scrub cu portocale şi ulei: are efecte revigorante. Aveţi nevoie de: două portocale, o cană ulei vegetal şi o cană sare de mare. Se amestecă uleiul cu sarea de mare şi se taie portocalele felii rotunde. Scufundaţi felia de portocală în amestecul de ulei şi sare de mare şi masaţi cu putere călcâiele timp de 10 minute. Îndepărtaţi apoi cu apă călduţă. Efecte: curăţarea profundă, revigorarea şi catifelarea călcâielor. De asemenea, puteţi obţine acest efect masându-vă călcâiele cu lămâie.Uscarea şi crăparea călcâielor este cauzată adesea de o deficienţă de vitamine, minerale, zinc şi acizi graşi omega-3. De aceea, este foarte important să măriţi consumul de calciu, fier, zinc şi acizi graşi omega-3.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel