Sari la conținut

Rezistența la antibiotice, o amenințare pentru sănătatea românilor

În ultimii ani s-a observat o creștere a numărului infecțiilor produse de bacterii foarte rezistente la antibiotice, au atras atenția specialiștii prezenți la Conferința Națională de Microbiologie și Epidemiologie 2013. Mai mult, există microorganisme rezistente la toate antibioticele cunoscute, astfel apărând riscul ca, în câțiva ani, unele infecţii bacteriene să nu poata fi tratate.

Rezistența la antibiotice devine o amenințare pentru sănătate românilor, în contextul în care există și astăzi numeroase persoane care folosesc incorect antibioticele.

Din păcate, în România există o tradiție în administrarea la scară largă a antibioticelor. Spre exemplu, de multe ori, românii tratează infecțiile virale din sezonul rece cu antibiotice pe care procura fără prescripție medicală, în ciuda legislației care interzice eliberarea acestora fără rețetă. Luate inutil sau incorect, antibioticele duc la dezvoltarea rezistenței bacteriilor, ceea ce înseamnă că organismul nostru devine din ce în ce mai vulnerabil la infecţii produse de bacteriile multirezistente. Astfel, în timp ce rezistența la antibiotice crește, scade numărul celor eficiente, și este posibil să ajungem în situația în care nu vom mai putea trata diferite boli care ne pot pune în pericol chiar viaţa.”, a declarat conf.dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie.

Rezistența la antibiotice a fost una dintre principalele subiecte abordate în cadrul Conferinței Naționale de Microbiologie și Epidemiologie 2013, specialiștii subliniind importanța educării populației asupra administrării corecte de antibiotice, având în vedere că creșterea rezistenței la antibiotice este considerată o problemă de sănătate publică.

Specialiștii au declarat că în primul rând ar trebui știut și înțeles faptul că antibioticele sunt folosite în tratarea infecțiilor bacteriene, nu a celor virale, drept urmare acestea trebuie luate exclusiv după prescripția unui medic care poate constata în urma investigaţiilor despre ce afecțiune este vorba. Medicii au punctat că, spre exemplu, antibioticele nu au efect favorabil în infecţiile virale care provoacă răceală sau gripă.

Pentru opinia publică, specialiștii au și câteva sfaturi utile legate de administrarea corectă antibioticelor:

–          Folosiți antibiotice doar la prescripția unui medic și asigurați-vă că și familia dvs procedează la fel;

–          Respectați întocmai tratamentul recomandat de medic, chiar dacă vă simțiți mai bine după primele zile de administrae a unui antibiotic;

–          Niciodată nu recomandaţi antibiotice altei persoane;

–          Niciodată nu folosiți antibiotice care v-au rămas din prescripții anterioare.

”O altă problemă cu care ne confruntăm ține şi de unii medici, care prescriu antibiotice fără o diagnosticare  completă a pacientului. Practic, prescrierea antibioticelor ar trebui făcută doar după identificarea bacteriei patogene şi în majoritatea cazurilor pe baza antibiogramei, iar stabilirea planului terapeutic corect este, de asemenea, extrem de importantă.”, a mai precizat conf.dr. Alexandru Rafila.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel