Sari la conținut

România fără dinți. Jumătate dintre români îți pierd dinții până la 40 de ani

Cu o igienă dentară precară şi fără un program naţional de profilaxie în domeniul sănătăţii orale, românii încep să îşi piardă dinţii înainte de a împlini 20 de ani. După această vârstă, mai bine de jumătate dintre români au cel puţin un dinte lipsă. Probleme se accentuează după 45 de ani, arată un studiu realizat de un lanţ de clinici private din Bucureşti.

Primul vinovat, dacă putem numi aşa, este lipsa prevenţiei. Oamenii ajung târziu şi foarte târziu în cabinetul medicului stomatolog, iar rezolvarea problemelor, acolo unde este posibilă, este costisitoare şi de lungă durată. Cel mai grav este că avem tot mai multe infecţii generalizate la tineri, de 30, 40 de ani, greu de imaginat într-o ţară în care există peste 12 mii de cabinete stomatologice private, susţine dr. Ionuţ Leahu, medic stomatolog, cu competenţe în implantologie.

9 din 10 pacienţi au peste 25 de ani, vârstă la care unele dintre problemele stomatologice sunt deja ireversibile şi pot genera o pierdere masivă şi rapidă a danturii. 33% dintre români şi-au pierdut deja 3 dinţi până la 40 de ani, iar 1 din 20 are nevoie de implanturi fie pe o arcadă, fie integral, dinţii din zonele respective fiind irecuperabili sau absenţi.

Ajung la mine pacienți cu boală parodontală în stadii avansate, cu infecții cronice netratate, cu chisturi.  Cei mai mulți au nevoie de înlocuirea întregii danturi cu implanturi dentare. Am avut un caz de implant dentar la cineva în vârstă de 28 de ani. Pacienții îmi povestesc că nu au avut până atunci dureri dentare și nu au fost la dentist. La primul control, observ că toți dinții se mișcă și nu mai pot recupera nimic. Îi explic onest, fiecăruia în parte, ce este mai bine pentru sănătate pe termen lung şi fiecare alege, spune dr. Ionuţ Leahu.

Aveam nişte chisturi despre care ştiam, dar pe care nu le-am operat. Osul s-a retras treptat, aşa că a fost nevoie de timp şi de o intervenţie masivă care s-a finalizat cu un implant complet, pe maxilar şi mandibulă. Pot face orice făceam înainte cu dinţii mei natuali. Totuşi, dacă ar fi să mai pot alege, aş alege prevenţia, povesteşte C.C., în vârstă de 52 de ani.

Mai puţin de 2% dintre părinţii români îşi duc copiii la dentist înainte de împlinirea vârstei de 7 ani, iar între 8 şi 18 ani procentul urcă sensibil, până la 3%.  Există o tendinţă de creştere a numărului de pacienţi pe toate categoriile de vârstă, dar suntem departe de ideal. În condiţiile în care mai mult de 70% dintre copiii români de până la 12 ani au carii, controlul de rutină rămâne mai degrabă o teorie. Cel mai des invocat motiv este ascuns sub scuza că “oricum dinţii de lapte cad”. Adevărat, dar nu mai puţin grav, asta deoarece dintele definitiv şi sănătatea lui depind de igiena orală din copilărie. Una precară va atrage după ea o dantură definitivă cu probleme, afirmă dr. Diana Deaconu, medic pedodont.

65% dintre pacienţii clinicilor de stomatologie sunt femei, ceea ce face ca profilul pacientului român care apelează la servicii stomatologice să fie următorul: femeie, între 25 şi 40 de ani, cu 2 dinţi lipsă.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: