Roşeşti des? Înseamnă că eşti fertilă

Roşeşti des? Înseamnă că eşti fertilă
Roşeşti des? Înseamnă că eşti fertilă

Conform unor studii, femeile care roşesc des sunt mult mai fertile, deoarece estradiolul, un hormon legat de fertilitate.

Femeile sunt roşii în obraji atunci când estradiolul este la cote maxime prezent în organism. Estradiolul promovează fertilitatea, astfel, că femeia este în momentul acela cel mai fertilă.

Estradiolul este produs în primul rând în ovar (folicul, corp galben).Nivelul de estradiol creşte de-a lungul fazei foliculare a ciclului menstrual în strânsă dependenţă cu  creşterea şi dezvoltarea foliculului ovarian.

Un efect secundar al prezenţei estradiolului este proprietatea lui vaso-dialtoare, care face ca faţa femeilor să aibă culoarea aia rozalie în obraji. Pentru bărbaţi roşeaţa este un semnal că femeia este sănătoasă.

Cresteri dramatice ale nivelului de estradiol se pot intalni atat la barbati cat si la femei in tumori cu celule germinale  sau diferite tumori gonadale3;6.

Recomandari pentru determinarea estradiolului

La barbati : tulburari de fertilitate, afectiuni ale axului hipotalamo-hipofizo-gonadal, ginecomastie, tumori testiculare si hiperplazia de corticosuprarenala5.

La femei: tulburari de fertilitate, afectiuni ale axului hipotalamo-hipofizo-gonadal, ginecomastie, tumori ovariene si hiperplazia de corticosuprarenala5

Pentru a stabili că nivelul de estradiol este în limite normale se fac analize de sânge.

Valori de referinta sunt dependente de varsta si sex, iar la femei si de perioada ciclului menstrual, respectiv de sarcina5: 

Varsta si sex Valori de referinta(pmol/L)
AdultiFemei  •  faza foliculara

• faza ovulatorie

• faza luteala

• postmenopauza

Barbati

46.0-607

315-1828

161-774

<18.4-201

28.0-156

Sarcina (primul trimestru)  789 – >15781
Copii (1-10 ani) • fetite

• baieti

22.0-99.1

<18.4-99.1

 

A.

6 distribuiri
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook