„Roșiile” false din piețe, un singur leac pentru o mie de boli, mai bune decât merele

„Roșiile” false din piețe, un singur leac pentru o mie de boli, mai bune decât merele
"Roșiile" false din piețe, un singur leac pentru o mie de boli, mai bune decât merele

Andreea Ciulac

Dacă-l vezi, poți să juri că-i roșie, dar odată ce-l guști îți dau seama că exoticul fruct kaki are un gust care oscilează între piersică și pepene galben.  Puterea sa constă în paleta variază de vitamine (complex de B-uri, calciu fosfor și magneziu), dar mai ales în conținutul bogat de tanin, un puternic antioxidant care protejează inima și luptă împotriva tumorilor din organism.

Îndepărtatele China, Brazilia și Coreea sunt trei țări care au dezvoltat un adevărat cult pentru acest fruct care se coace toamna. Este numit și fructul zeilor, datorită dulceții ieșite din comun.

Un studiu recent aparținând i Reuters Health, din New York, arată că fructele kaki sunt superioare merelor, mai ales în privința sănătății inimii, ca urmare a taninilor pe care îi conține, antioxidanți puternici. Mai mult, deși are relativ multe calorii, 70 pe suta de grame, fructul este recomandat și celor care țin la siluetă, fiindcă aduce un aport considerabil de fibre. În plus, kakiul combate cu eficiență diareea și încetinește răspândirea bacteriile virale, pentru că reprezintă o „bombă” de vitamina C.

De departe însă cel mai mare atu al falselor roșii este puterea de a lupta împotriva tumorilor grație catechinelor și galocatechinelor, compuși organici antioxidanți cu proprietăți anti-inflamatoare și anti-hemoragice.

Nu în ultimul rând, kakiurile pot fi folosite în prepararea măștilor faciale, cu efecte garantate asupra porilor și ridurilor.

În România, se găsesc în piețe la finalul lunii august și costă în jur de 3 lei bucata

comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

13 Comments

 1. si as putea baga mana in foc ca acest articol este fara nici o conotatie comerciala.

 2. Am avut cunostinte despre fructul kaki, acum 16 ani mai bine spus in anii 1997-1998. Niciodata nu am pus gura pe asa ceva. Vorbitorii de limba engleza, spun disgusting eu spun fad din toate punctele de vedere. Mai mult ca sigur, indiferent de zonade unde este cultivat, acest kaki, rasa alba din europa, nu poate adimila nici macar 0,05% din compozitia minerala si vitaminica. Sunt procese lungi de descompunere si asimilare. Asimilarea nu inseamna utilizare,in acest context. ….vorba multa saracia omului sau vorba englezeasca spell it ca tot idolatrizam aceasta limba a acestui barbar popor, ca toate cele.

  • In S.U.A. aceste fructe sunt comercializate sub denumirea de „persimmons”si se gasesc in magazine etnice (e.g.: coreene). Cele care sunt de tip „Fuyu” (forma alungita) au gust inecacios; cele care arata ca in imaginea publicata sunt de obicei dulci. O alta tara producatoare este Israel.
   Sezonul lor este undeva la mijloc de toamna si o parte din iarna. Pretul variaza de la 2 la $1intial, pana la $0.99 / pound spre finalul sezonului.

 3. crisdiana697 says:

  Le recomand din tot sufletul! Sunt dulci precum mierea, daca sunt bine coapte sunt zemoase de nu le poti musca! Am norocul sa locuiesc intr-o tara unde kaki-ul este des intalnit, am si eu un arbore de kaki si nu ma mai satur! Pofta buna, merita probate!

  • Nimeni nu spune cum se mananca si astept de la tine, crisdiana697, sa imi spui daca se curata sau nu. In ceea ce priveste gustul, eu nu vad nici o asemanare cu pepenele sau piersica, mai degraba cu un soi de mango de India, care nu se gaseste in Romania.

   • Fructele trebuie mancate doar coapte, altfel se fac afirmatii ca unii mai sus ca fructele sunt fade… Fructele coapte sunt moi la pipait. Se pot manca si cu coaja, dar si fara. Eu personal nu mananc niciodata coaja pentru ca traiesc in Europa si nu stii niciodata cum e tratata coaja fructelor pentru a rezista transporturi lungi.

 4. cel mai importatnt si nu spuneti nimic pt. ca nu stiti si nu v-ati facut temele; este puternic ANTICANCERIGEN!!, SE POATE CONSUMA CA REGIM IN TRATAMENTUL CANCERULUI SAU LUAT PREVENTIV SA TIENTI CANCERUL DEPARTE !

  • Leonidas, sunt convins ca stiu despre proprietatile anticancerigene ale fructului. Daca tu esti atat de convins de ultima parte a postarii tale, indica 1-2 reviste serioase (fara reviste de farmacologie) care intaresc spusele tale.

 5. la leafa din romnica costa 3 lei bucata ?????in alte tari vecine 2 e KG frumos

 6. foarte bun,mai ales cand este copt bine,dar totusi prea scump in Romania ,locuiesc in afara tarii si aici e un kg 3 lei

 7. fructul este foarte bun, are foarte multe vitamine, mult iod, dar diabeticii trebuie sa-l ocoleasca pentru ca are un continut de zahar foarte ridicat.

 8. e bun la gust dar prea scump pentru buzunarul romanilor.

 9. Depinde cum îl mănânci, e foarte bun dar pentru noi prea scump. Nici banana verde nu e bună la gust.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *