Sari la conținut

Cum obținem maximum nutritiv de la alimentul primăverii. Secretul stă în preparare

Unele legume sunt mai sănătoase atunci când sunt gătite, potrivit site-ului nytimes.com. Vitaminele solubile în apă, precum vitamina C și complexul de B-uri, care conține și acidul folic, se varsă din legume dacă le fierbi, dar altele se păstrează în interiorul legumei, așa că și ele trebuie mâncate din supă. O cunoscută nutriționistă și cercetătoare la Universitatea Tufts, Helen Rasmussen, spune că vitaminele se pierd, cu cât sunt mai multe expuse la căldură.

Dar nivelul nutritiv al altora poate crește. Unele studii au demonstrat că roșiile gătite au un conținut mai mic de vitamina C, dar mai mulți antioxidanți care vor fi asimilați mai bine de organism, inclusiv licopenul, un puternic antioxidant, un carotenoid care inhibă dezvoltarea celulelor canceroase.

Spanacul crud este foarte bogat în fibre, dar dacă îl gătim, ne vom bucura de mai mult beta caroten, un antioxidant format din vitamina A, care se absoarbe de către organism mult mai bine din spanacul gătit, decât din spanacul crud. Beta carotenul întărește sistemul imunitar, reduce riscul de boli ale inimii și scade considerabil incidența cancerului.

Fiecare mod de preparare al legumelor are plusuri și minusuri. Spanacul pierde mult din volum atunci când este gătit, dar o ceșcuță de spanac gătit are mult mai mulți nutrienți, compensând astfel pierderea vitaminelor solubile în apă.

Fierberea afectează nutrienții sensibili la căldură. Se pierd mai puțini dacă alegeți să căliți sau să sotați, în loc să fierbeți, dar probabil cea mai bună variantă de a găti pentru a pierde cât mai puține vitamine este să gătiți la abur.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: