Sari la conținut

Șapte semne de alarmă care anunță cancerul de plămâni

Cancerul pulmonar este cel mai frecvent neoplasm în rândul bărbaţilor şi al patrulea ca frecvenţă la femei.

Diagnosticarea cancerului pulmonar este dificilă, deoarece simptomele lui pot fi confundate cu cele ale unei răceli persistente sau cu tusea cauzată de fumat. În majoritatea cazurilor, afecţiunea este diagnosticată când deja se înregistrează metastaze.

Iată care sunt simptomele pe care nu trebuie să le ignori:

Tuse

Tusea persistentă, în special în lipsa unui motiv evident, precum răceala sau gripa, este un semn de alarmă.

Dificultăți de respirație

Este un simptom ce apare tardiv şi care de obicei semnifică obstrucţia sau compresiunea unei bronhii mari. Se poate însoţi de wheezing (şuierătură respiratorie) care nu dispare după tuse.

“Este bine să vă faceţi o radiografie dacă aveţi următoarele simptome: tuse, spută cu sânge, durere în capul pieptului, dispnee, pneumonii sau bronşite repetate, oboseală, lipsa apetitului, scădere inexplicabilă în greutate, răguşeală, transpiraţii ale feţei şi gâtului”, explică pneumologul Magdalena Ciobanu.

Durerea în piept

Poate avea un sediu şi o intensitate variabilă, însă întotdeauna este persistentă la tratamentul simptomatic.

Expectoraţia cu sânge

Este simptomul cel mai alarmant pentru pacient. Este de obicei în cantitate mică sau medie şi apare când se dezvoltă leziuni ulcerative ale mucoasei bronşice.

Schimbarea vocii

E normal să ai vocea răgușită atunci când ești răcit, însă dacă se întâmplă fără o cauză, trebuie neapărat să mergi la doctor.

Boli de plămâni

Dacă ai observat că dezvolți infecții respiratorii precum peneumonia sau bronșita, frecvent, sau dacă te refaci cu greu în urma acestora, poate fi un semn al cancerului.

Pierderea poftei de mâncare

Acest simptom poate apărea în cazul mai multor boli, însă dacă ai și celelalte simptome menționare mai sus, e cazul să mergi la un control medical.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: