Sase femei mor zilnic în România de cancer de col uterin. Iată cum poate fi prevenit

Sase femei mor zilnic în România de cancer de col uterin. Iată cum poate fi prevenit
Sase femei mor zilnic în România de cancer de col uterin. Iată cum poate fi prevenit

Cancerul de col uterin este singurul tip de cancer care poate fi prevenit printr-un vaccin, însă România este în continuare fruntașă atât în ceea ce privește incidența, cât și mortalitatea, iar zilnic 6 femei pierd lupta cu această boală, a declarat  medicul primar Cristian-Sever Oană.

Potrivit acestuia, țări europene precum Elveția sau Belgia au ales prevenția și au implementat programe naționale de vaccinare încă din 2006, Australia, Portugalia și Germania din anul 2007, Danemarca din anul 2008, iar Statele Unite oferă vaccinul gratuit și băieților, începând din anul 2009.

„Medicii de familie susțin, în continuare, programele de informare și conștientizare a populației, însă implicarea autorităților este vitală în implementarea efectivă a acestor programe de prevenție”, a afirmat dr. Cristian — Sever Oană.

La rândul său, președintele Societății Naționale pentru Medicina Familiei Rodica Tănăsescu a declarat că vaccinarea împotriva HPV a fost reintrodusă anul trecut în Calendarul de Imunizări, ca și vaccinare opțională, gratuită, pentru fetele cu vârste între 11 și 14 ani, cu dată efectivă de începere 1 octombrie 2013.

„Odată cu anunțarea acestui program de imunizare, SNMF a dezvoltat un program de informare asupra pericolelor virusului HPV, atât în rândul medicilor, cât și în rândul părinților, tocmai din dorința de a reduce mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin. În doar 2 luni de la începerea programului nostru de informare, medicii de familie au primit aproximativ 2.000 de cereri din partea părinților. Acest lucru ne demonstrează faptul că pericolele bolii sunt conștientizate de un număr din ce în ce mai mare de părinți, că avantajele vaccinării sunt evidente pentru aceștia și că există cerere, ceea ce ne motivează să continuăm munca noastră. Avem nevoie de o implicare activă a autorităților din sănătate și educație, astfel încât să reușim să facem acest program funcțional. În caz contrar, cancerul de col uterin va ucide, în continuare, în România”, a spus Tănăsescu.

Potrivit acesteia, în cadrul programului SNMF de prevenție a cancerului de col uterin, inițiat la finalul anului 2013, au fost organizate 25 seminarii de informare și educare în toate regiunile țării.

Începând cu anul 2013, cele două metode principale de prevenție a cancerului de col uterin — vaccinarea împotriva HPV și screening-ul periodic — sunt prevăzute și în legislația din România.

Screeningul este disponibil femeilor cu vârsta între 25 și 64 de ani, printr-o scrisoare de trimitere oferită de medicul de familie. Printr-o monitorizare corectă a pacientelor, screening-ul periodic ajută în prevenirea unui număr mare de cazuri de cancer de col uterin, eficientizând, astfel, și costurile sistemului de sănătate.

Vaccinarea împotriva HPV are caracter opțional, este prevăzută gratuit pentru fetele cu vârsta între 11 și 14 ani, printr-o solicitare scrisă, depusă de părinți, la medicul de familie. Vaccinul tetravalent protejează împotriva tulpinilor 16 și 18, responsabile de 70% din totalul cazurilor de cancerul de col uterin, dar și împotriva tulpinilor 6 și 11 care provoacă 90% dintre cazurile de condiloame genitale.

Cancerul de col uterin este cel mai frecvent tip de cancer la femeile cu vârste între 15 și 44 de ani.

Horoscopul zilei - Evenimentul zilei - evz.ro
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

One Comment

  1. Este foarte bine ca se efectueaza screening de preventie pentru cancerul de col uterin in Romania, dar ar trebui sa aiba loc ample campanii de informare la nivel national si nu doar limitat, sporadic si daca se poate doar pe ” ascuns”. De ce daca este PROGRAM NATIONAL??? Pentru ca se aloca bani relativ putini din fondurile publice si acestia sunt distribuiti preferential , tinand cont de ” anumite” aspecte. Ar fi bine sa se renunte ( in speranta unor profituri personale rapide) la aceste practici, macar incepand din aceasta parte a anului 2014 cand dl ministru a anuntat continuarea programului. Un control efectuat de catre domnia sa la centrele de recoltare implicate in screening , ar demonstra cate nereguli exista , evident la unele. Sa ne implicam activ si obiectiv, toti participantii la screening si atunci vom avea rezultate eficiente. Cel mai bine s-ar elimina NEREGULILE prin trecerea screeningului numai la spitalele de stat, care oricum sunt autoritati regionale si centralizeaza rezutatele, fac statistici si raporteaza la nivel national. Nu este asa?? Astept sa ma contrazica cineva. Daca dorim sanatatea populatiei , cel putin din acest punct de vedere( avem o mare rata a mortalitatii prin cancer de col), ar fi bine sa actionam obiectiv in interes NATIONAL!!!! Cu deosebita stima!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *