Scrisorile disperate ale dependenţilor de droguri către Ministerul Sănătăţii

Scrisorile disperate ale dependenţilor de droguri către Ministerul Sănătăţii
Scrisorile disperate ale dependenţilor de droguri către Ministerul Sănătăţii

Ministerul Sănătăţii a primit deja 275 de astfel de scrisori şi alte sute de persoane sunt hotărâte să trimită, acest apel de sprijin pentru o urgenţă de sănătate publică şi supravieţuire.

 

Domnule Ministru,

Noi, semnatarii acestei scrisori, consumatori de droguri, cetățeni, pacienți, oameni care vor să supraviețuiască și să primească un tratament,

vă solicităm:

1. să nu ne ignorați

2. să ne asigurați tratament așa cum se asigură în toate țările civilizate – accesibil în mod real, ținând cont de nevoile noastre sociale și medicale

3. să nu lăsați bolile transmisibile să se extindă și mai mult printre consumatorii de droguri injectabile, adică să asigurați măcar materiale de protecție

4. să sprijiniți organizațiile nonguvernamentale care ne ajută să supraviețuim, nu doar centrele de stat care niciodată nu au locuri și care la prima greșeala ne dau afară, pe stradă, înapoi la droguri.

Dat fiind că programele de schimb de seringi și de substituție cu metadonă ale ARAS – Asociația Română Anti-SIDA – riscă să se închidă în iunie din cauza lipsei oricărei finanțări publice, vă solicităm să găsiți urgent o soluție pentru noi, peste 3000 de oameni. Și pentru comunitățile din care facem parte.

Știm că această soluție este în responsabilitatea Ministerului Sănătății, asumată față de cetățeni și față de întreaga Europă.

Conform studiilor şi statisticilor oficiale din 2012, din cei 17.000 de consumatori de droguri injectabile care trăiesc în Bucureşti, aproape 80% au hepatita C, iar 390 au fost diagnosticaţi cu HIV. 31% dintre cazurile de infecţie cu HIV diagnosticate în 2012 la nivel naţional s-au infectat prin consum de droguri injectabile.

În Bucureşti, serviciile sunt insuficiente faţă de nevoi: 1.000 de locuri în tratamentul de lungă durată al dependenţei şi 3.000 de consumatori incluşi în programele stradale de prevenire HIV, potrivit ARAS (Asociaţia Română Anti-SIDA)

 

comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

7 Comments

 1. dupa ce s-au apucat de buna voie sa ia droguri, acumc er ajutor de ma MS. Sunt oameni bolnavi de cancer care chiar nu au vina, iar drogatii vor fonduri… pa si la revedere

  • Fiecare om are dreptul la viata. Un motociclist care se accidenteaza pentru ca a avut viteza mare, un sofer care a ramas cu handicap dupa ce s-a urcat beat la volan, o femeie care a fost violata pentru ca s-a imbracat prea sexy pe strada… ei nu sunt refuzati la spital pentru ingrijiri, nu? si doctorii lupta pentru viata lor, chiar daca „si-au facut-o cu mana lor”.

   Iar apropo de bolnavii de cancer… eu stiu ca nu exista tratament si nu sunt fonduri in Romania pentru a fi ingrijiti. Dar nimeni nu le interzice lor si familiilor lor sa faca astfel de scrisori si sa lupte pentru sanatatea lor. Pentru ca dreptul la viata este un drept universal. Si Dumnezeu nu ii iubeste mai putin pe consumtorii de droguri decat pe bolnavii de cancer.

   • Felicitari pt comentariu.

    • Aluia care care se urca beat la volan ar trebuii sa i se impute cheltuielile pt asigurarea dreptului sau la viata.
     Nu inteleg ce cauta Dumnezeu in ecuatia asta.

 2. Inainte sa arunci cu piatra, tu te-ai gandit vreo secunda cine le-a permis sa ajunga in halul asta? „Drogatii” astia si-au procurat drogurile, in mod repetat, pe teritoriul si sub nasul statului roman. Si stai tu linistit ca si in randul bolnavilor de cancer sunt oameni care au contribuit la aparitia bolii (fumatori, alcoolici, oameni care s-au expus la tot felul de factori nocivi, care s-au neglijat ani la randul etc.). Sunt multi oameni care au nevoie de ajutor si care poarta o parte din vina pt. situatia in care au ajuns dar asta nu inseamna ca trebuie sa ii lasi sa se moara pt. ca au gresit. Hai pa!

 3. Eu as generaliza treaba putin. Faza cu „platesc eu si pt altii”, iresponsabili sau nu, e simpla. E vb de un sistem social. Contribuim cu totii cate putin si cand cineva are nevoie beneficiaza de fondurile stranse. E bine pt cel aflat in nevoie cat si pt ceilalti. Ei sunt beneficiarii indirecti. Altfel in lipsa sistemului ar misuna multimi de oameni fara posibilitaticu boli netratate in jurul tau.

 4. Mai bine ar cere statului sa elimine toate retele de droguri prin pedepse exemplare. Sa nu mai existe droguri de vanzare.
  Si 2 mai bine ar face publice cazurile lor prin diferite medii (aici ar trebui sa ajute Statul) astfel incat sa afle si alti tineri unde duce consumul de droguri. Sa vada toti ca daca tie rau, esti nefericit, sau din contra prea fericit inainte sa iei droguri, sa vezi cum ajungi dupa, de nu mai conteaza nimic si cat ii faci sa sufere si pe cei de langa tine.
  Este o boala f. grea. Tinerii (caci ei sunt cei mai vulnerabili) trebuie sa ia aminte si sa fie constienti ce inseamna drogul. Drogul inseamna moarte sigura in cele din urma. Cu tot sprijinul posibil al Statului si al Europei si al celor din jur. Dupa cativa ani de consumator inrait iesi o epava, daca mai apuci sa iesi.
  Iar de la legale ai mari sanse sa mori intr-un an chiar, iar daca scapi ramai cu niste sechele pe creier de nu mai poti face nimic toata viata.
  Success si feriti-va de orice drog!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *