Sari la conținut

Secretele fabricării celui mai sănătos ceai la plic: Plantele sunt intoxicate chimic, iar șobolanii se pot afla în compoziție

Menta, teiul sau gălbenelele și tot restul de plante introduse în plicurile mărcii Fares sunt cumpărate inclusiv de la persoane care le culeg în perdele murdare, plante care apoi sunt tratate cu insecticide, raticide și tocate alături de insecte și rozătoare înainte să ajungă în plicurile de ceai, conform mărturiilor unor foști angajați ai companiei din Orăștie. Agenția pentru Siguranța Alimentelor a acordat amenzi și confirmă în parte neregulile sesizate “Libertatea” de un fost angajat al firmei. În schimb, compania susține că toate inadvertențele au fost minore și aparțin trecutului.

Secretele preparării ceaiului la plic sau de tip capsulă de la cea mai mare fabrică de gen din România, Fares din Orăștie, județul Hunedoara, ne-au fost dezvăluite de angajații companiei care doresc să atragă atenția asupra unor nereguli care pot afecta sănătatea populației.

Grupul de firme Fares din Orăștie, cunoscut și sub vechiul nume de Plafar, este unul dintre liderii de vânzări ai ceaiurilor la plic. Fares vinde anual peste 20 de milioane de cutii cu ceai la plic, fiind o marcă de încredere. Societățile, controlate de afaceristul local Silviu Socol, se laudă că oferă clienților unul dintre cele mai naturale și sănătoase ceaiuri. Însă cel puțin o parte din foști angajați susțin că nu e chiar așa.

Insectele și șobolani, la tocat

După folosirea subtanțelor toxice, insectele și șobolanii din plante, uciși de gazare, sunt îndepărtați manual de echipe de 5 -6 muncitori. Este imposibil să fie găsite manual toate insectele și rozătoarele, conform celor văzute de fostul angat la fața locului. Astfel, plante ca menta, galbenele etc sunt introduse la tocat alături cu insecte și șobolani. “În plic și capsule, cumpărătorul nu-și poate da seama de conținut”, ne mai spune insiderul.

Triere insecte, rozatoare, mizerie

Triere insecte, rozatoare, mizerie

Ceai cu transpirație și mizerie de pe încălțări

De asemenea, când ierburile sunt puse la uscat în spații de obicei la fel de insalubre, direct pe jos, muncitori în șlapi, cizme murdare și vara fără tricouri și plini de transpirație le calcă în picioare sau le le întorc cu furca, iar iarna cu încălțări cu care merg la baie, ne mai spune un alt muncitor de la Fares. “Procedura prevede ca fiecare muncitor să facă un duș înainte de a începe programul și să fie echipament special”, ne mai spune insiderul. Continuarea pe libertatea.ro. 

Etichete:
Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: