Secretul longevității este ascuns în apele minerale din Oltenia

Secretul longevității este ascuns în apele minerale din Oltenia
Secretul longevității este ascuns în apele minerale din Oltenia

Daniela Șerb

Efectele beneficie ale apele minerale din stațiunile județului Vâlcea sunt cunoscute încă de pe vremea romanilor. Se spune, de exemplu, că apele izvoarelor minerale de la Călimănești-Căciulata au fost folosite de împăratul Napoleon al III-lea pentru a-și trata boala de rinichi de care suferea. Secretul vieții lungi stă ascuns în aceste ape minerale, vâlcenii fiind locuitorii cu cea mai mare longevitate din țară. „Apele minerale din Vâlcea au un rol foarte important în prevenția multor boli, iar locuitorii de aici au o cultură de utilizare a lor care le menține sănătatea”, este de părere dr. Luiza Spiru, conferențiar universitar la Catedra de Geriatrie și Gerontologie a Universității de Medicină „Carol Davila” din București.

Băile Olănești, Mecca diabeticilor

În stațiunea Băile Olănești sunt cele mai multe izvoare de ape minerale naturale din țară – peste 30, bogate în hidrogen sulfurat, clor, sodiu, brom și iod. Apele tămăduitoare de la Olănești sunt recomandate atât în cura internă, cât și în cea externă.
Studiile experimentale au arătat că după ingestia unei cantități de 150 mal de apă minerală bogată în hidrogen sulfurat, la 90 de minute se produce o scădere semnificativă a glicemiei (13-17%) în cazul bolnavilor cu diabet zaharat de tip II. În cazul persoanelor sănătoase,  scăderea este de 4-7%.
Băile generale de 20 de minute în apele minerale la 36-37 grade Celsius au rezultate favorabile în reumatisme degenerative cronice, articulare, afecțiuni dermatologice (alergice, eczeme, acnee, psoriazis, dermatită seboreică), neuropatii cronice periferice, boli ale căilor biliare.
Proceduri: cure interne cu apă minerală, băi calde cu apă minerală, aerosoli, electroterapie și hidroterapie, masaj medical, gimnastică medicală, kinetoterapie. La recomandarea medicului, se pot servi meniuri dietetice, corespunzătoare afecțiunii tratate: dietă hiposodată, hipoacidă, hipolipidică, hipoglucidică. Durata tratamentului complex este de 18 zile pentru cura terapeutică și de recuperare și de 12 zile pentru cura profilactică. Aceste cure se pot efectua anual sau chiar cu repetare la șase luni.
Cât costă: Tariful standard valabil de la 1 mai pentru o cameră single este de 110 de lei pe noapte la hotel de trei stele și 135 de lei pe noapte de persoană. Cei care vin la tratament plătesc 83 de lei pe zi, până la sfârșitul lunii mai, ofertă care include cazare, pensiune completă (meniu fix), două proceduri pe zi și o cură de ape. Sejurul minim este de șase nopți. Pacienții veniți la tratament trebuie să aibă la ei bilet de trimitere de la medic, adeverință de asigurat sau cupon de pensie și o copie după buletin.

Călimănești-Căciulata

Apele minerale din stațiunile Călimănești-Căciulata au compoziții chimice variate: clorosodice, bicarbonatate, alcaline, calcice, magneziene, sulfuroase și bromoiodurate și sunt indicate în tratamentul afecțiunilor tubului digestiv (gastrite cronice, constipații, colite), afecțiuni hepato-biliare (dischinezii, colecistită cronică, tulburări după ficat operat, pancreatită cronică), afecțiuni renale, precum și în boli metabolice și de nutriție.
Apa sulfuroasă mixtă încălzită, administrată la indicația medicului cu o oră înainte de masă are efect analgezic asupra peretelui gastric fiind eficientă în tratamentul gastritei cronice hiperacide. Administrată după masă, aceeași apă neutralizează acidul restant. Doza se crește progresiv de la 25-50 de ml la 150-200 ml și se bea cu înghițituri mari, relativ rapid.
Proceduri: băi calde cu apă minerală și sulfuroasă, cure cu ape minerale, aerosoli și inhalații, eletroterapie, termoterapie, hidroterapie, săli de gimnastică medicală, aerohelioterapie, ștrand termal.
Cât costă: Tarifele pentru minimum șase nopți de cazare în camere single sunt de 90 de lei pe noapte la hotel de trei stele cu mic dejun inclus și de 80 de lei fără mic dejun, de 120 și, respectiv, 100 de lei în camere duble, cu sau fără mic dejun. O săptămână de refacere cu șase nopți de cazare și cinci zile de tratament (două proceduri pe zi) costă 360 de persoană pentru un loc în camera dublă cu mic dejun și 540 lei pentru un loc în camera dublă cu demipensiune.
La sosirea în stațiune, turiștii trebuie să se prezinte obligatoriu cu bilet de trimitere de la medicul de familie și un document care să le ateste calitatea de asigurat.

Băile Govora, ideale pentru astm și bronșite

O altă stațiune celebră din județul Vâlcea este Govora. Primele tratamente cu ape minerale au fost făcute pe la 1879 în căzi de lemn amenajate în chilii la Mănăstirea Govora, aflată la doar câțiva kilometri de izvoare. Transportul se făcea în butoaie amplasate în care trase de boi.
Apele minerale au concentrații și compoziții chimice variate, incluse în trei categorii: ape minerale clorurate-sodice, iodurate, bromurate concentrate, ape minerale clorurate sodice, sulfuroase concentrate, ape minerale sulfuroase.
Atmosfera stațiunii este bogată în iod astfel că este contraindicată persoanelor care suferă de hipertiroidie. Afecțiunile care pot fi ameliorate sau prevenite la Govora sunt cele respiratorii (astm alergic, pneumopatii microbiene, noxe respiratorii, bronșite cronice) reumatisme cronice, afecțiuni neurologice periferice și ale căilor biliare.
Proceduri:  băi calde cu ape sulfuroase sau iodurate, bazin cu apă minerală pentru kinetoterapie, terapie cu aerosoli, gimnastică medicală, masaj medical, electroterapie, hidroterapie.
Cât costă: Până la 31 mai, prețurile pentru o cură balneară sunt de 108 lei pentru o noapte de cazare într-o cameră dublă la un hotel de trei stele cu mic dejun inclus, 123 de lei cu demipensiune și 148 de lei cu pensiune completă. Prețurile sunt valabile pentru sejururi mai mari de cinci nopți. La un hotel de două stele, prețurile sunt de 70 de lei, 94 de lei și, respectiv, 88 de lei pe zi.

comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

10 Comments

 1. Cred ca informatia este utila. Cu atat mai mult cu cat eu stiam ca Oltenia este renumita numai prin zaibar,coniac de Segarcea,lebenita de Dabuleni , praz ( fara gluma) si prin personalitati marcante precum prostanacul „mihaele, dragostea mea”.Iata ca renumele provinciei este determinat si de lucruri bune si utile.Chiar si de personalitati.Marin Sorescu, Amza Pelea , Brincusi si altii care echilibreaza balanta valorilor oltene.

 2. voi ardelenii, sase,sase, sunteti BOLNAVI DE URA SI OBSEDATI DE OLTENII ASTIA(si nu doar de ei si de moldoveni,bucuresteni,etc).nici macar de paste nu puteti sa nu ii atacati

  • Daca citesti bine comentariul meu si il analizezi correct, vei vedea ca nu am scris nimic defaimator. Zaibarul este un vin pe care il agreea si imi place.Lebenita de Dabuleni este iar neintrecuta in Romania si este un brand oltenesc de prima mana.La fel si prazul , care imi place si incerc demult sa il cultiv si in gradina mea , dar cred ca nu ii place solul si conditiile de clima.In partea a doua chiar vorbesc de niste personalitati de valoare ale Olteniei, la care mai pot adauga si pe Tudor Gheorghe,chiar si pe Adrian Paunescu desi acesta mi se pare ca nu prea a avut caracter,desi ca om de cultura si poet a fost valoros.Singurul pe care l-am luat un pic peste picior a fost Geoana, dar asta nu cred ca este grav, intrucat el insusi face acest lucru fara sa-si dea seama. Hristos a inviat!

 3. Un articol util,interesant si documentat !

 4. ati uitat sa mentionati ca daca vreti o doza de apa de la izvoarele minerale trebuie sa platesti 7 lei pe 0,5 l catre Maria Tudor, proprietara absoluta a izvoarelor de la Olanesti. Pe langa cazare si mancare si toate cele mai trebuie sa platesti si apa , care oricum curge pe raul Olanesti.
  Ce e trist, ca nu face nimeni nimic sa lichideze aceasta marsavie si acest jaf.

  • corect, apa la care aveam dreptul au pus mana toti pe ea, si acum ne-o dau cu bani, dar ce conteaza cand Romania e plina de mafioti.

 5. Singura longevitate says:

  de acolo este invadarea celorlalte regiuni …

 6. Caid vor fi (felicitati!) toti cei care au inchis cu lacate izvoarele de la Oalanesti iar acum vand apa de parca ar izvori din aia mami lor de nemernici ?!
  JAF SI HOTIE CONTRA ROMANILOR!
  Romani, treziti-va si scapati de jefuitori, de complicii si profitorii lor !
  Un pensionar care a muncit toata viata pentru tara asta sau un veteran care a luptat pentru tara asta nu mai poate sa-si permita si nu i se mai permite sa bea apa minerala de la Olanesti.
  Am ramas socat cand am vazut ce s-a facut acolo !!!

 7. In 21.03.2016 am fost consultat de dr. Popa in Olanesti. Tarif: 35 lei/30 sec. Rotunjind se obtine: 35 x 60 minute = 2100 lei/zi, adica 2100 /4,6 = 456 euro/zi. Ghici cat castiga un medic balneolog lunar?

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *