Șeful Agenţiei Naţionale a Medicamentului a fost demis pentru că a dezinformat. Vaccinul antigripal de la Cantacuzino nu era contaminat

Șeful Agenţiei Naţionale a Medicamentului a fost demis pentru că a dezinformat. Vaccinul antigripal de la Cantacuzino nu era contaminat
Șeful Agenţiei Naţionale a Medicamentului a fost demis pentru că a dezinformat. Vaccinul antigripal de la Cantacuzino nu era contaminat

Ministerul Sănătății a hotărât să-l demită pe șeful Agenţiei Naţionale a Medicamentului, Marius Savu, pe motiv că a “dezinformat opinia publică privind nivelul exagerat al prezenţei endotoxinei în vaccinul gripal”.

“Având în vedere gravitatea dezinformării opiniei publice privind nivelul exagerat al prezenţei endotoxinei în vaccinul gripal, urmare a utilizării unei metode neconforme cu standardele impuse de farmacopeea europeană, lipsa de responsabilitate şi neprofesionalismul în gestionarea situaţiei vaccinului gripal, dar şi crearea temerilor în rândul opiniei publice de către Preşedintele ANMDM, ministrul Sănătăţii a decis destituirea din funcţia de preşedinte al ANMDM a domnului Marius Savu, începând cu data de 26 februarie 2014”, se arată într-un comunicat emis, astăzi, de ministerul Sănătății.

Metoda de testare a produsului vaccin gripal utilizată de laboratorul din Franța la care a apelat preşedintele ANMDM, din proprie initiativă, a fost metoda cinetică cromagenică, precizează oficialii din Sănătate, ceea ce nu este în conformitate cu prevederile farmacopeei europene (metoda gel-clot) pentru un astfel de produs.

Testarea produselor de către oricare laborator trebuie efectuată conform metodelor validate şi aprobate, descrise în dosarul produsului, prevăzute în farmacopeea europeană, ceea ce înseamnă în cazul de faţă metoda gel-clot. Conform metodei impuse de farmacopeea europeană, rezultatele sunt cuprinse între 300-400 de UI/doză, nu de 2965 de UI/doză, aşa cum au reieşit din testarea iniţială efectuată în Franţa, respectiv de 4203 UI/doză, la retestare. Prin urmare, rezultatul primit de ANMDM de la laboratorul din Franţa nu este concludent pentru produsul vaccin gripal şi nu se poate ţine cont de aceste rezultate în evaluarea calităţii produsului, din cauza metodei folosite, care diferă de cea recomandată de farmacopeea europeană”.

În plus, Agenţia Naţională a Medicamentului ar fi solicitat din proprie iniţiativă testarea produsului INCDMI Cantacuzino de către laboratorul din Franţa fără înştiinţarea producătorului (INCDMI Cantacuzino) sau a Ministerului Sănătatii, care a aflat de această retestare în Franţa abia după finalizarea studiului clinic.

De altfel, ANMDM nu a solicitat Institutului Cantacuzino probe suplimentare pentru retestarea produsului, astfel încât nu se poate preciza dacă eşantionul trimis spre analiză este reprezentativ şi nici nu a pus la dispoziţie niciun document probator, prin urmare, nu se cunoaşte care sunt seriile retestate în Franța.

“Având în vedere toate acestea, ministrul Sănătăţii consideră că, în continuare se impune verificarea, de către o echipă de specialişti internaţionali de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii sau de la Agenţia Europeană a Medicamentului, a modului în care ANMDM a acordat autorizaţiile GMP de funcţionare a liniei de producţie vaccin gripal şi depistarea cauzelor care au dus la neconformităţile vaccinului gripal”, precizează sursa citată.

 

 

Horoscopul zilei - Evenimentul zilei - evz.ro
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

6 Comments

 1. OK. Si acum cine plateste? Sa nu ziceti ca tot contribuabilul, ca nu se potriveste. Intr-o tara NORMALA, statul nu pierde niciodata. Daca vrem normalitate, prejudiciul trebuie recuperat de la cei vinovati.

 2. mie mi se pare o prostie… indiferent ce test folosesti, daca intr-o farfurie de supa e o musca moarta, musca aia apare si in testul a si in testul b… mi se pare o prostie sa spui ca s-a facut alt test decat ala obisnuit si ca daca se facea testul obisnuit musca aia nu aparea in supa…

  • si daca in loc de o musca metoda nevalidata iti arata 10 muste ce zici? De multe ori si cu o metoda validata dar cu persoane incompetente sau rau intentionate se raporteaza rezultate la fel de incorecte.
   Este clar ca nu esti in domeniu si te bagi ca musca!

 3. a facut-o din prostie sau intentionat? apoi daca a murit careva din cauza ca nu s-a vaccinat impotriva gripei, marius savu este vinovatul principal!!! alooo, procuratura doarme?

 4. Testele conteaza si unitatile de masura deasemeni.
  1l nu este echivalentul unui kg!

  Si Franta detine mari companii farmaceutice….Ce interes au ei sa spuna ca vaccinul romanesc este conform?
  Un explu : tipografia nationala a Frantei fabrica CI si pasapoartele romanesti: de ce? Au dat spaga in Romania ca sa obtina contractul.Acum sunt anchetati de statul francez.
  Intelegeti dumneavoastra???

 5. Nu inteleg de ce se face asa tam-tam despre vaccinurile gripale. este cunoscuta eficienta lor scazuta la imunizare.
  Daca ti-l administrezi in conditii normale, exista un risc mai mare sa te imbolnavesti de gripa de la vaccin decat prin contact :)

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *