Sfatul surprinzător al Preşedintelui Societăţii Române de Diabet: Nu interziceţi copiilor Coca-Cola şi fast-food

Sfatul surprinzător al Preşedintelui Societăţii Române de Diabet: Nu interziceţi copiilor Coca-Cola şi fast-food
Sfatul surprinzător al Preşedintelui Societăţii Române de Diabet: Nu interziceţi copiilor Coca-Cola şi fast-food

Consumul zilnic de doi litri de Coca-Cola şi alte răcoritoare acidulate sau îndulcite cu zahăr reprezintă un pericol foarte mare, mai ales că în ultima perioadă există o tendinţă de a consuma doar răcoritoare cu zahăr.

Tocmai din acest motiv părinţii ar trebui să le permită copiilor doze foarte mici, de maximum 300 de mililitri de suc pe zi, doze acceptate şi în dietele marilor nutriţionişti din străinătate, a spus a declarat, Preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, prof. dr. Maria Moţa.

„Nu sunt adepta sub nicio formă a băuturilor răcoritoare îndulcite cu zahăr şi a băuturilor răcoritoare acidulate. Trebuie să avem mare grijă, pentru că în ultima perioadă există o tendinţă de a da totul pe răcoritoarele cu zahăr. Sunt foarte periculoase dacă consumi în fiecare zi o sticlă de doi litri, e foarte periculos”, a spus prof. dr. Maria Moţa.

Aceasta le recomandă părinţilor care nu fac faţă cererii de Coca-Cola şi nu numai din partea copiilor, să le permită doze cât mai mici.

„Sunt adepta consumului cu măsură. Să nu devină fruct oprit. În momentul în care i-ai interzis copilului să bea Coca-Cola sau orice altă băutură răcoritoare, acolo va fugi. (…) Am văzut că şi marile diete, în afară, au permis 300-400 de mililitri pe zi. Ar trebui doze mici şi părinţii cumva să ştie şi să-şi educe copiii, neinterzicând”, a adăugat prof. dr. Maria Moţa.

Nici mâncarea fast-food nu este sănătoasă, motiv pentru care specialiştii folosesc tot mai mult termenul de „junk-food”, conform sursei citate.

„Sigur că nu e sănătoasă. E foarte gustoasă. (…) Şi aici ar trebui cu discreţie, tot aşa, neinterzisă, copilul trebuie să cunoască, dar trebuie spus: mergem o dată la două-trei săptămâni, nu se întâmplă nimic. Rău e dacă masa e luată tot din zona fast-food”, a atras atenţia preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

O altă problemă a copiilor din ziua de astăzi este faptul că nu mai fac sport. Cel puţin o jumătate de oră de mers pe jos, pe zi, trei ore de sport la şcoală pe săptămână, practicarea şi a altor sporturi i-ar face pe copiii din România mult mai sănătoşi.

Cu toate acestea, statisticile arată că „România este printre ţările cu cei mai puţini copii cu diabet zaharat”, a anunţat, prof. dr. Maria Moţa. În ciudat cifrelor, medicii sunt îngrijoraţi că avem 2.500 de copii cu diabet zaharat la noi în ţară, care, practic suferă de o boală care, până nu demult, era doar a bunicilor lor.

„Avem în România 2.500 de copii români cu diabet zaharat. (…) Nu ştim încă de ce, este posibil ca în România să fi fost o alimentaţie sănătoasă foarte mult timp, dar nu trebuie să ne liniştim cu acest lucru pentru că se întâmplă în toată lumea şi în România, datorită apariţiei obezităţii şi la copii, începe să apară la copii diabetul de tip doi, deci non-insulino-dependent, care până de curând era al bunicilor şi al părinţilor. Deci apare şi creşte la copii diabetul zaharat de tip doi”, a subliniat prof. dr. Maria Moţa.

Aceasta s-a declarat îngrijorată de „creşterea anuală cu 3 % a cazurilor noi” de diabet zaharat la copii. Spre exemplu, în judeţul Dolj anual apar cel puţin 6 cazuri noi de diabet zaharat la copii.

„Nu este o alertă la copii, dar trebuie să devină o alertă ca să nu devină cu diabet când vor deveni mari”, a comentat preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

Aceasta spune că una din urgenţe ar fi asigurarea de pompe de insulină. În prezent există doar 300 în România la un necesar de 10.000, din care un sfert sunt beneficiari copii.

comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

8 Comments

 1. Si cu cat a fost platit de McDonalds ? Mai putin decat cei de la KFC, sau Subway, sau King Burgers ?

 2. Daca am urma aceeasi logica,nici consumul moderat de iarba nu este daunator….o tigara doua pe zi acolo…:)))

  Sa va fie rusine ca promovati asemenea grozavii pretins stiintifice ! ! !

  • Spre deosebire de iarba, cola nu e interzisa si se gaseste la liber. Astfel copilul tau caruia i-ai interzis sa bea cola se va duce cu 5 lei la magazinul din colt, va cumpara o sticla si o va bea pe toata. Are posibilitatea sa o cumpere spre deosebire de droguri unde nu e chiar asa la magazin.

 3. Nu inteleg de ce bagati Saorma si pizza la junk food . O coaja de faina , carne la gratar , salata cit cuprinde ? Pentru o mina de cartofi si o lingurita de sos ?
  Daca anumite produse creaza probleme de ce nu le interziceti prin lege ?

 4. Diabetul si bolile asociate lui se fac din lipsa miscarii, nu neaprat din cauza colei, care nu-i decat o apa chioara cu zahar si coloranti. Parintii isi condamna copiii la imbolnaviri premature si obezitate atunci cand le dau scutiri pt ora de sport sau ii lasa cu orele in fata TV sau a calculatorului, numai sa stea linistiti, sa nu-i deranjeze. Au ajuns de un egoism si de o puturosenie feroce parintii, nu mai zic cata ipocrizie au in ei. Preferam sa vorbim de scama de pe tricou decat de elefantul din camera. Trimiteti copiii la sport, taiati-le masiv din orele de internet si facebook, si o sa vedeti ca NU o sa-si mai doreasca sa consume cola si fast-food.

 5. Mda… teoria conspiratiei la rromani. Tipic. Auzi! I-a dat MacDonalds bani… :))
  Cred ca face sens ce spune doamna nutritionist. E clar ca daca mananci un sandwich si niste catrofi pai o data la 2 saptamani nu o sa ai nimic. Mai rau faci daca il opresti pe copil sa manance. Pentru ca dupa ce ajunge sa fie de capul lui, cand o sa mearga singur la scoala, cu prima ocazie cand o sa dea de MacDonalds si altele asemenea, o sa manance mult mai mult. Sunt convins ca daca mananci rar, poti manca orice mancare de-asta. Nu o sa ai nimic.

 6. PROBLEMA MARE ESTE CA ACESTEA DAU DEPENDENTA SI APOI NU VEI MAI PUTEA IMPUNE O LIMITA

 7. Copilul bea ce-ai pus in frigider. Daca toata copilaria lui a gasit sucuri naturale de fructe „nectar” nectar o sa-i placa si mai tirziu si-ti garantez ca o sa urasca cola. Daca copilul vede sticla de doi litri de cola si mama ii spune „300ml dragul meu pe zi” e frectie. Educati prin exemplu, macar acasa.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *