Sari la conținut

Simptomele pot să apară chiar şi în câteva secunde, apoi viaţa ta să fie pusă în pericol

Dacă intri în contact cu o substanţă la care eşti alergic, viaţa ta poate fi pusă în pericol. Se numeşte şoc anafilactic şi reprezintă o reacţie severă a organismului după expunerea la alergen.

Simptomele pot să apară în câteva secunde, la 15-30 de minute sau chiar la o oră sau mai mult după expunere. Consumul de alune, ouă, fructe de mare, cereale, lapte, medicamente sau produse industriale chimice, precum cauciucul ori chiar unele textile pot provoca astfel un astfel de şoc.

Semnele nu sunt identice şi diferă nu doar de la persoană la persoană, ci şi în funcţie de cauza care a provocat alergia.

Astfel, unele persoane pot fi cuprinse de anxietate, pot prezenta puls slab sau dimpotrivă rapid, senzaţie de sufocare, înroşirea feţei, strănut, tuse, umflarea limbii, erupţie pe piele, vărsături, greaţă, crampe, respiraţie dificilă, ameţeală, dificultăţi la înghiţire.

Aflat într-o astfel de situaţie, prezenţa la medic devine obligatorie. Fără asistenţă medicală, persoane poate risca să moară.

Astfel, Salvarea trebuie anunţată în cel mai scurt timp, iar pănă atunci:

-ne asigurăm că victima nu are haine strâmtă (curea, cravată, guler la baza gîtului)

-victima trebuie susţinută în poziţie verticală pentru a facilita respiraţie şi orizontal dacă are stări de vomă

– în caz de stop respirator sunt indicate manevrele de resuscitare cardio-pulmonară

– daca pacientul dispune de un EpiPen, injectaţi imediat epinefrina, în exteriorul coapsei, apoi frecaţi locul pentru a imbunatati absorbtia medicamentelor

– încercati să întindeţi persoana şi sa îi ridicaţi picioarele

– bolnavul nu trebuie lăsat nesupravegheat până la sosirea ambulanţei

-în cazu lîn care persoana nu mai respiră sau nu are puls se recomandă tehnicile de resuscitare

Injecţia cu epinefrină poate fi administrată print-o imbrăcăminte subţire, cum ar fi pantaloni, fustă, ciorapi, însă numai dacă pacientul are un istoric de reacţii anafilactice sau sub îndrumarea unui furnizor de asistenţă medicală.

Dupa 10-15 minute, în cazul în care simptomele sunt semnificative, se mai poate administra o altă doză de epinefrină, însă acest lucru nu însemană că persoana în cauza nu mai are nevoie de îngrijiri medicale.

Alte tratamente care ar putea fi instituite

-administrarea de oxigen, de fluide, medicamente pentru uşurarea respiratiei şi chiar epinefrina

-steroizii antihistaminici pot fi recomandaţi, dar aceştia sunt utili în prima fază a anafilaxiei şi nu vor putea înlocui epinefrina.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: