Sari la conținut

Simptomele şi prevenirea bolilor de prostată

Prostata este o structură fibromusculară care înconjoară baza vezicii urinare, făcând parte din aparatul reproducător masculin.

Necazurile pe care le provoaca prostata pot fi clasate in 3 categorii:
1. Inflamaţia glandei
2. Hipertrofia prostatei de tip benign
3. Cancerul de prostată

 

Simptomele unei boli de prostată
Mai multe simptome ce se manifestă în zona pelviană sunt sociate cu o afecţiune inflamatorie sau tumorală a prostatei.

Prostatita, inflamaţia prostatei, poate cauza febră, urinare dificilă şi dureri în regiunea sacrală sau a vezicii urinare. Când prostata este foarte umflată, urinarea poate fi chiar imposibilă.

Afecţiunele obişnuite ale prostatei pot mări frecvenţa micţiunilor, pot cauza apariţia nevoii de a urina în timpul nopţii, scăderea forţei fluxului urinar şi apariţia senzaţiei de golire incompletă a vezicii. În general, acestea sunt simptome ale hiperplaziei benigne de prostată (HBP), o mărire de natură necanceroasă a volumului prostatei, boală ce poate afecta bărbaţii care au peste 40 de ani. Riscul apariţiei HBP creşte odată cu înaintarea în vârstă. Un sfert dintre bărbaţii de 55 de ani şi jumătate dintre cei de 75 de ani suferă de HBP.

Prostata poate fi atacată şi de tumori maligne. În general, cancerul de prostată este descoperit cu ocazia examenelor medicale periodice, chiar dacă nu au apărut simptome. În unele stadii mai avansate, afecţiunea poate fi însoţită de retenţie urinară şi de umflarea vezicii urinare. Când cancerul s-a răspândit deja la alte organe, ar putea fi însoţite de dureri de spate, simptome neurologice şi umflarea picioarelor cauzate de obstrucţia sistemului limfatic. Recent, într-un singur an, numai în Statele Unite s-au înregistrat 300 000 de cazuri de cancer de prostată şi 41 000 de decese cauzate de acesta. Oamenii de ştiinţă sunt de părere că 30 la sută dintre bărbaţi cu vârsta cuprinsă între 60 şi 69 de ani şi 67 la sută dintre cei ce au între 80 şi 89 de ani se vor îmbolnăvi de cancer de prostată.

Cine este mai predispus la cancerul de prostată?

 – bărbaţii peste 50 de ani: cercetările arată că riscul apariţiei cancerului de prostată creşte foarte mult după vârsta de 50 de ani
– cei cu antecedente familiale: în cazul bărbaţilor care au rude ce suferă de cancer de prostată, probabilitatea de a se îmbolnăvi de această boală este mai mare. „Riscul ca un bărbat să se îmbolnăvească de cancer de prostată este der două ori mai mare dacă tatăl său sau fratele lui are această boală”, explică Societatea Americană de Oncologie

–         cei care au o dietă greşită: la bărbaţii care au o alimentaţie bogată în grăsimi şi un stil de viaţă sedentar, riscul îmbolnăvirii de cancer de prostată este mai mare.

       
Secretul prevenirii: dieta corectă

Pentru a preîntâmpina apariţia oxiddării şi a inflamaţiilor cronice ale prostatei, se recomandă o alimentaţie cât mai echilibrată, limitând consumul de carne roşie, prăjeli, sosuri, ducliuri sau făină albă şi alegând în schimb vegetalele.

Un element asociat cu diminuarea riscului de cancer de prostată este licopenul, care se găseşte în pasta de tomate, mai ales în cea a cărei compoziţie intră şi uleiul de măsline.

Din meniul zilnic nu ar trebui să lipsească nici ceaiu verde, un atioxidatn de excepţie.

Aportul constant de soia sau produse derivate pare să reprezinte motivul pentru care, la populaţiile asiatice, mari onsumatoare ale acestei plante, există o incidenţă extrem de scăzută a cancerului de prostată.

Miezul seminţelor de dovleac consumat crud şi fără adaos de sare, pare să aibă efecte benefice în caz de prostatită cronică, la fel ca şi consumul constant de dovleac fiert.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: