Sari la conținut

Diete antiinflamatoare: Ce trebuie să știi? „Pare să joace un rol în bolile cardiovasculare”

aliment care ajuta la sanatatea inimii
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro.
Aliment care ajuta la sanatatea inimii

Diete antiinflamatoare! Inflamația apare în cazul multor afecțiuni, iar unele alimente par să o agraveze starea de sănătate. Consumul mai puțin de alimente procesate, alcool și carne roșie și mai multe alimente pe bază de plante poate ajuta la gestionarea inflamației, potrivit medicilor.

Unii oameni au o afecțiune medicală în care sistemul imunitar nu funcționează așa cum ar trebui. Această funcționare defectuoasă poate duce la o inflamație persistentă sau recurentă la nivel scăzut.

Inflamația cronică apare în cazul diferitelor boli

  • Psoriazisul;
  • Artrita reumatoidă;
  • Astmul.

Există dovezi că alegerile alimentare pot ajuta la gestionarea simptomelor

O dietă antiinflamatorie favorizează fructele și legumele, alimentele care conțin acizi grași omega-3, cerealele integrale, proteinele slabe, grăsimile sănătoase și condimentele. Ea descurajează sau limitează consumul de alimente procesate, carne roșie și alcool.

Dieta antiinflamatorie nu este un regim specific, ci mai degrabă un stil de alimentație. Dieta mediteraneană și dieta DASH sunt exemple de diete antiinflamatorii.

Ce este o dietă antiinflamatorie?

Unele alimente conțin ingrediente care pot declanșa sau agrava inflamația. Alimentele zaharoase sau procesate pot face acest lucru, în timp ce alimentele proaspete și integrale sunt mai puțin susceptibile de a avea acest efect.

O dietă antiinflamatorie se concentrează pe fructe și legume proaspete. Multe alimente pe bază de plante sunt surse bune de antioxidanți. Cu toate acestea, unele alimente pot declanșaTrusted Source formarea de radicali liberi. Printre exemple se numără alimentele pe care oamenii le prăjesc în ulei de gătit încălzit în mod repetat.

Antioxidanții dieteticiSursa de încredere sunt molecule din alimente care ajută la eliminarea radicalilor liberi din organism. Radicalii liberi sunt produse secundare naturale ale unor procese corporale, inclusiv ale metabolismului. Cu toate acestea, factorii externi, cum ar fi stresul și fumatul, pot crește numărul de radicali liberi din organism.

Radicalii liberi pot duce la deteriorarea celulelor. Această deteriorare crește riscul de inflamație și poate contribui la o serie de boli.

Organismul creează unii antioxidanți care îl ajută să elimine aceste substanțe toxice, dar și antioxidanții din alimentație sunt de ajutor.

O dietă antiinflamatorie favorizează alimentele bogate în antioxidanți în detrimentul celor care cresc producția de radicali liberi.

Acizii grași Omega-3, care sunt prezenți în peștele gras, pot ajuta la reducerea nivelului de proteine inflamatorii din organism. Fibrele pot avea, de asemenea, acest efect, potrivit Arthritis Foundation.

Multe diete populare aderă deja la principiile antiinflamatorii.

De exemplu, atât dieta mediteraneană, cât și dieta DASH includ fructe și legume proaspete, pește, cereale integrale și grăsimi care sunt bune pentru inimă.

Inflamația pare să joace un rol în bolile cardiovasculare, dar cercetărileSursa de încredere sugerează că dieta mediteraneană, cu accentul pus pe alimentele pe bază de plante și uleiuri sănătoase, poate reduce efectele inflamației asupra sistemului cardiovascular, potrivit medicalnewstoday.com.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: