Sari la conținut

Situație revoltătoare la Tg. Mureș! Chirurgul Horațiu Suciu face mărturisiri uluitoare: „Există opt paturi de terapie intensivă pentru toată patologia cardiovasculară pediatrică din România”

După analiza pertinentă din paginile anterioare, când Prof. Dr. Horațiu Suciu a realizat o radiografi e completă a situației chirurgiei cardiologice pediatrice. În rândurile de mai jos, „Doctorul inimilor de copii” evidențiază problemele grave pe care le întâmpină în activitatea de zi cu zi

Florian Saiu

Chirurgul Horațiu Suciu atacă frontal principalele subiecte: „În România există un singur centru cardiovascular pediatric capabil să efectueze 24 ore/zi, 7 zile/săptămâ- nă evaluarea și tratamentul cardiologic și cardiochirurgical pediatric la toate grupele de vârstă – Tg. Mureș – dar, în acest moment, cu grave disfuncționalități. În primul rând, din cauza resursei umane insuficiente – în special personal medical mediu de terapie intensivă. În acest moment, putem menține cu mari dificultăți două saloane de tarapie intensivă pediatrică cu opt paturi, deși în clinică există un al treilea salon cu trei paturi, care nu poate fi însă folosit, personalul angajat fiind, conform normelor, la maximum, deci, legal, nu mai poate fi angajat personal! Evident că opt paturi de terapie intensivă pentru toată patologia cardiovasculară pediatrică din România, o țară cu 20 de milioane de locuitori, în condițiile în care zilnic se primesc faxuri pentru nou-născuți cu malformații critice din toate centrele medicale ale țării, nu sunt suficiente”

Lupta pentru medicamente

După câteva clipe, dr. Horațiu Suciu reia: „În al doilea rând, una din principalele probleme cu care ne mai confruntăm în activitatea clinică este reprezentată de faptul că unele medicamente care pot stabiliza situația hemodinamică, respiratorie și metabolică a unui nou-născut lipsesc din România, motiv pentru care aceste medicamente sunt «procurate» prin eforturile și relațiile medicilor interesați în tratarea micilor pacienți cu astfel de cardiopatii, fiind aduse din alte țări. Este vorba despre medicamente care nu se mai importă sau au dispărut de ceva timp din țară, cum sunt Levosimendan (Simdax), Milrinona, Nitroprusiatul de sodiu, Midazolam, Hemocompletan, medicamente de primă linie în aceste situații. Este imposibil de conceput efectuarea intervențiilor pe cord deschis – la nou-născuți – sau transplantul cardiac în absența acestor medicamente”. Dificultățile pe care le întâmpină acești profesioniști sunt completate de încă una: „O altă problemă care afectează în mod semnificativ activitatea Centrului Cardiovascular Pediatric Tg. Mureș este reprezentată de lipsa de experiență a majorității centrelor medicale care ne solicită pentru transferul nounăscuților cu stare critică, și care, în aceste condiții, insistă pentru transferul imediat al pacienților, în loc să administreze tratamentele și îngrijirile specifice pacienților cu malformații congenitale critice. Acest lucru crează o presiune nejustificată pentru internare în Centrul nostru, pentru efectuarea unor tratamente care pot fi realizate și în centrele solicitante până la efectuarea intervenției chirurgicale. Evident, lipsa de experiență, lipsa unei rețele de cardiologie pediatrică și, nu în ultimul rând, lipsa unor medicamente sau a aparaturii specifice, sunt elementele care contribuie la această stare de fapt”.

860 de grame a avut cel mai mic pacient

La Centrul din Tg. Mureș au fost înregistrate, în 11 ani de activitate, fel de fel de recorduri și premiere: „Am abordat toate patologiile de malformații cardiace, indiferent de vârstă și greutate, de la nou-născutul considerat urgență critică, la pacientul de 18 ani. Pacientul cu cea mai mică greutate a fost un nou-născut de doar 860 de grame! Este vorba despre un prematur la care a fost ligaturat canalul arterial persistent în urma unei operații efectuate în premieră în România, în incubatorul pacientului internat în Clinica de Neonatologie din Tg.Mureș”.

Mor mulți copii care nu pot fi preluați în timp util de Centrul de la Tg. Mureș!

Prof. Dr. Horațiu Suciu nu se ferește să spună lucrurilor pe nume: „Acest capitol al urgențelor cardiovasculare pediatrice reprezintă un capitol dureros pentru țara noastră, frecvent utilizat ca mijloc de imagine pentru diferiți medici și diferite instituții. Este un capitol care ar merita o atenție mai mare și o soartă mai bună. Realitatea este că în continuare decedează mulți copii cu astfel de malformații, neputând fi preluați toți în timp util de Centrul din Tg.Mureș. Numeroși copii trebuie trimiși în străinătate pentru operație, lucru care nu este lăudabil pentru o țară membră a Uniunii Europene, în anul 2016”.

Ce se întâmplă la Cluj și la București

Horațiu Suciu vorbește și despre „variantele de avarie”: „Există capacitate pentru efectuarea unor categorii de intervenții și la Institutul inimii din Cluj, dar nu într-un mod organizat sub forma unui centru cardiovascular pediatric cu toate departamentele necesare. La Cluj, copiii sunt condiționați de programul operator al adulților. Din acest motiv se operează doar 80 – 90 de copii anual. Capacitățile operatorii din România sunt încheiate de misiunile unor medici străini (Spitalul Marie Curie – București), care vin și operează 5-10 copii odată la 2-3 luni, majoritatea cazurilor fiind copii mari cu malformații simple, după care pleacă și așa mai departe. Adică un mod de activitate care nu vine în întâmpinarea nevoilor reale ale pacienților în acest domeniu, în care continuitatea este esențială, în special pentru tratamentul chirurgical al nou-născuților critici, care nu pot aștepta perioade lungi de timp”.

Care ar fi soluția? „E nevoie să ajungem în situația în care toți copiii din România care se nasc cu malformații cardiace să fie operați în țară, de medici români! Este un obiectiv pe deplin realizabil, este nevoie de o strategie națională și de alocarea resurselor necesare”.

Un tabu spulberat

Activitatea de la Tg. Mureș este, de departe, cea mai eficace din țară: „De unde, până în 2004, în România, efectuarea intervențiilor chirurgicale la pacienții sub greutatea de 10 kg era un tabu, aceste intervenții nefiind efectuate din cauza dificultăților legate de instituirea circulației extracorporeale și corecției chirurgicale cauzate de greutatea mică, în prezent marea majoritate a pacienților noștri sunt nounăscuți și sugari, în proporție de peste 60%. Întâmpinăm, de asemenea, și situații specifice țării noastre: cazuri de copii care se prezintă la vârste mari, nediagnosticați sau incorect diagnosticați, la care corecția chirurgicală reprezintă o provocare sau, uneori, chiar sunt depășiți din punct de vedere chirurgical”, ne-a mai mărturisit Horațiu Suciu.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: