Slăbeşte mâncând: de câte ori să mesteci un aliment ca să scapi de kilogramele în plus

Slăbeşte mâncând: de câte ori să mesteci un aliment ca să scapi de kilogramele în plus
Slăbeşte mâncând: de câte ori să mesteci un aliment ca să scapi de kilogramele în plus

Fiecare aliment pe care îl mâncăm pierde o cantitate semnificativă de calorii dacă este mestecat mai mult timp.

Un experiment făcut în China arată că persoanele care mestecă la fiecare înghiţitură de aproximativ 40 de ori, mănâncă cu 12% mai puţină mâncare decât cineva care mestecă doar de 15 ori.

Cei care mestecă mai mult, mănâncă cu 12% mai puţin

Cercetătorii de la Universitatea Harbin Medical din China au selectat 16 persoane slabe şi 14 obeze pe care le-au supus la două teste. La primul test, atât cei graşi cât şi cei slăbuţi au fost filmaţi în timp ce mâncau, pentru a se observa dacă există diferenţe între modul în care aceştia mestecă mâncarea. Rezultatul a fost că ambele categorii mănâncă la fel de repede însă cei mai graşi înghit mâncarea mai repede şi pierd mai puţin timp mestecând.

Cine mănâncă repede se îngraşă mai uşor

În cel de-al doilea experiment, voluntarii au fost puşi să mestece de 15, respectiv 40 de ori fiecare bucată de mâncare. În urma cercetării s-a constatat că cei care au mestecat mai mult au acumulat cu 11,9 calorii mai puţin ca ceilalţi.
În raportul publicat de cercetători în American Journal of Clinical Nutrition, se arată că mâncatul în ritm lent poate funcţiona precum o cură de slăbire. Este valabil însă şi contrariul: cine mănâncă repede se îngraşă mai uşor.

15% dintre oameni iau una dintre mese în drum spre serviciu

Un alt experiment, de data aceasta din Marea Britanie, a arătat că cei care îşi cumpără sendvişuri în drum spre serviciu mestecă fiecare înghiţitură doar de şase ori. Cei mai grăbiţi sunt tinerii cu vârste între 25 şi 34 de ani. Conform studiului, 15% dintre persoane mănâncă cel puţin una din mesele zilei în picioare sau în timp ce se deplasează către serviciu.
“Când înghiţi atât de repede mâncarea, nu realizezi cu adevărat cât de mult ai mâncat. Înghiţiturile mici şi bine mestecate ne ajută să simţim mai bine gustul, să savurăm mâncarea şi să ne simţim sătui mai repede”, a declarat Catherine Collins, dietetician la spitalul St George din Londra, pentru dailymail.co.uk.

49 distribuiri
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook